Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΠρόεδρος: Θα συνεχίσουμε με σθένος να εργαζόμαστε άοκνα για λύση του Κυπριακού

Πρόεδρος: Θα συνεχίσουμε με σθένος να εργαζόμαστε άοκνα για λύση του Κυπριακού

-

υλοποιηθεί το κοινό όραμα του λαού μας, ο οποίος επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού μέσα από μια βιώσιμη, διαρκή και λειτουργική λύση», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την 70η επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «παρά την κριτική που του έχει ασκηθεί κατά την διάρκεια της 70χρονης ιστορίας του, ο ΟΗΕ παραμένει το αδιαμφισβήτητο σημείο αναφοράς στο στερέωμα των διεθνών σχέσεων».

«Η ειρήνευση, η πρόληψη των συγκρούσεων και η οικοδόμηση της ειρήνης αποτελούν μερικούς εκ των βασικών πυλώνων δράσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΟΗΕ έχει κατορθώσει να αποτρέψει έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο και έχει μεσολαβήσει στον τερματισμό πάνω από 170 συγκρούσεων στον κόσμο», σημείωσε.

Επί του παρόντος, πρόσθεσε, «περισσότεροι από 100.000 ειρηνευτές του ΟΗΕ υπηρετούν σε 16 διαφορετικές χώρες επιβλέποντας τη διατήρηση της ειρήνης. Μεταξύ αυτών και στην Κύπρο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή πολλές ένοπλες συγκρούσεις στην υφήλιο πιστοποιούν το γεγονός ότι η παγκόσμια ειρήνη εξακολουθεί να είναι ένα όραμα που δεν έχει επιτευχθεί».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν μπορούμε πλέον να περιορίσουμε τα ζητήματα της ειρήνης και της σταθερότητας σε διαφορές μεταξύ και εντός των εθνών, αφού μη κρατικοί φορείς, όπως είναι οι τρομοκράτες, έχουν αμφισβητήσει τη διεθνή τάξη, οδηγώντας σε φαινόμενα θρησκευτικού φονταμενταλισμού, βίαιου εξτρεμισμού και εκτοπισμού δια της βίας. Παράλληλα, νέες παγκόσμιες απειλές έχουν επίσης προκύψει, όπως η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος».

«Η μεταναστευτική κρίση που σοβεί στην περιοχή μας, αλλά και η επέκταση του τρομοκρατικού κύματος στην καρδιά της Ευρώπης, όπως το ζήσαμε με το πρόσφατο βάναυσο κτύπημα στο Παρίσι και στο παρελθόν σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συνιστούν τεράστιες προκλήσεις για τον ΟΗΕ», συμπλήρωσε.

Δεν ξεχνούμε, πρόσθεσε, «ότι ο αγώνας του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, βασίζεται και νομιμοποιείται από την πληθώρα ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζουν το απαράδεκτο στάτους κβο και τη βίαιη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου, καλώντας για την επανένωσή της και την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής. Ψηφίσματα και αποφάσεις που, δυστυχώς, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί».

Με αυτή την ευκαιρία, συνέχισε, «θέλω να επαναλάβω ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε με σθένος να εργαζόμαστε άοκνα, προκειμένου να υλοποιηθεί το κοινό όραμα του λαού μας, ο οποίος επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού μέσα από μια βιώσιμη, διαρκή και λειτουργική λύση».

«Μια λύση που θα οδηγήσει στην εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια κυριαρχία, μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.Ένα κράτος που είναι και θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών, και του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων από τρίτες χώρες και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί. Σε αυτή μας την προσπάθεια προσβλέπουμε στην ενεργό στήριξη του ΟΗΕ».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, «η επέτειος από την ίδρυση του ΟΗΕ είναι και μία ευκαιρία για όλα τα κράτη να αναλογιστούν τι είναι αυτό που απαιτείται προκειμένου να ανανεώσουν την αφοσίωσή τους στις αρχές του Οργανισμού».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει αφοσιωμένη σε αυτές τις αρχές του Οργανισμού», προσθέτοντας ότι «εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας στο σημαντικό ρόλο του ΟΗΕ για την επίλυση του κορυφαίου εθνικού μας προβλήματος».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «μία από τις παραμέτρους είναι στην ποθητή περίπτωση που πετύχουμε λύση, η όλη λύση να υπαχθεί στο κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε να υπάρχει η ανταπόκριση στις εύλογες ανησυχίες είτε της μιας είτε της άλλης κοινότητας, για τη σοβαρότητα και την αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε τα όσα θα συμφωνήσουμε».

Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών από τις 21/11/2015, Δρ. Χρίστος Θεοδούλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν ως διάδοχος της Κοινωνίας των Εθνών για να `σώσουν` τις επερχόμενες γενιές από τη μάστιγα του πολέμου που έφερε δύο φορές στη ζωή μας ανείπωτες τραγωδίες στην ανθρωπότητα».

«Παρόλο, που δεν είχαμε τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο από το 1945, η κατάσταση στον κόσμο δεν είναι τόσο ειρηνευτική και ενθαρρυντική», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, είπε ότι «τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και οι χιλιάδες άνθρωποι που σκοτώθηκαν είναι προς τα παρόν το κύριο πρόβλημα στη Μέση Ανατολή».

Τα συμφέροντα των Δυνάμεων στην περιοχή δημιουργούν την υπάρχουσα κατάσταση, ανέφερε, εκφράζοντας τη θέση ότι «διάφορες Δυνάμεις είναι αναμεμειγμένες και τα θύματα είναι οι λαοί της Συρίας και όλης της Μέσης Ανατολής».

Είπε επίσης ότι «το πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων που εγκαταλείπουν την περιοχή δεν αποτελεί πλέον μόνο πρόβλημα της Ευρώπης αλλά είναι παγκόσμιο».

Ανέφερε ακόμη ότι «μετά την ανεξαρτησία της, η Κύπρος είχε τα Ηνωμένα Έθνη και τις αρχές τους ως τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής της πολιτικής. Ο σεβασμός μας στα ΗΕ φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι υποβάλαμε την υποψηφιότητα μας για την Προεδρία της 71ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ για την περίοδο 2016-2017, με έναν από τους πιο διακεκριμένους διπλωμάτες μας, τον Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «εδώ στην Κύπρο κάνουμε ότι μπορούμε για τη λύση του προβλήματος μας. Οι ξένες δυνάμεις δεν πρέπει ωστόσο με τις ενέργειες τους, να μας εμποδίζουν από το να πάμε μπροστά».

Διαβάστε Επίσης