Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΠτΔ : Με πολιτική βούληση μπορούν να δημιουργηθούν προοπτικές για κατάληξη σε...

ΠτΔ : Με πολιτική βούληση μπορούν να δημιουργηθούν προοπτικές για κατάληξη σε λύση

-

βούληση μπορεί να δημιουργηθούν οι προοπτικές για ευόδωση των συνομιλιών και κατάληξη σε λύση”.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για την αρμένικη κοινότητα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε “μακάρι να υπάρχει – και θέλω να ελπίζω ότι υπάρχει αυτή την περίοδο – αποφασιστικότητα και βούληση που θα διασφαλίζουν το συντομότερο δυνατόν μια διαρκή, λειτουργική και βιώσιμη λύση”.

Σημείωσε ότι “τον περασμένο χρόνο, είχαμε πετύχει την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου, 2014 και κατά κοινή ομολογία η δήλωση αυτή λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθορίζει με καθαρότητα τη βάση λύσης, ενώ την ίδια ώρα ορίζει με ξεκάθαρο τρόπο τις βασικές αρχές και αξίες -διεθνείς και ευρωπαϊκές- που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην επιδιωκόμενη λύση”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “πιστεύω πως σε αυτό το πλαίσιο, με αλληλοσεβασμό και πολιτική βούληση μπορεί να δημιουργηθούν οι προοπτικές για ευόδωση των συνομιλιών και κατάληξη σε λύση”.

Τόνισε ότι “αυτό είναι μια απόφαση ή βούληση που εκφράζεται εδώ και 41 χρόνια από το σύνολο των Ελληνοκυπρίων και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι θρησκευτικές ομάδες των Αρμενίων, των Λατίνων και των Μαρωνιτών και αν μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτή η επίτευξη της λύσης αυτό σίγουρα δεν οφείλεται σε όσους ήταν τα θύματα της εισβολής και κατοχής”.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “θέλω να πιστεύω πως και μετά τη λύση η δική σας κοινότητα θα αποτελεί παράδειγμα δημιουργικής συνεργασίας, όπως εξάλλου το πράττετε εδώ και αιώνες”.

“ Όλοι μαζί οι Κύπριοι να αποδείξουμε πως μπορούμε να υπερβούμε συγκρούσεις αιώνων και, γιατί όχι, να ξεκινήσει από την Κύπρο μία άλλη σχέση ανάμεσα σε Έλληνες, Τούρκους και Αρμενίους”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διακήρυξε “τη βαθειά πεποίθησή μου ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει ξανά μια χώρα ευημερίας που να προσφέρει προστασία και ίσες προοπτικές προκοπής σε όλους τους νόμιμους κατοίκους σε όλη την επικράτειά της και την ίδια ώρα να είναι επωφελής για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “έχουμε ένα συγκεκριμένο όραμα για το μέλλον της πατρίδας μας, ένα όραμα για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής, μια χώρα που ως κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να δώσει την απαραίτητη προστασία σε όλους τους πολίτες διαφυλάσσοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

“Έχουμε ένα όραμα που να επιτρέπει στις νέες γενεές να βλέπουν το μέλλον με σιγουριά και βεβαιότητα”, ανέφερε, περαιτέρω.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “ως Πολιτεία πάντοτε θα αναδεικνύουμε με περηφάνια το γεγονός πως η δική σας μικρή κοινότητα, καταφέρνει με το δυναμισμό της να είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας”.

Πρόσθεσε ότι “μαζί αποτελούμε παράδειγμα αλληλοσεβασμού και αρμονικής συμβίωσης που δημιουργεί ακριβώς και τις προϋποθέσεις ή στέλνει τα μηνύματα ότι όπως και στο παρελθόν με τους Τουρκοκύπριους, έτσι και στο μέλλον ευελπιστώ, ότι θα μπορούμε οπωσδήποτε να συμβιώσουμε ειρηνικά όπως ακριβώς το παράδειγμα των Ελληνοκυπρίων, των Αρμενίων, των Λατίνων, των Μαρωνιτών”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “έχουμε εντάξει την ευημερία και πρόοδο της κοινότητας των Αρμενίων μέσα στις προτεραιότητες της διακυβέρνησής μας και σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τις ανάγκες των Αρμενίων, αλλά και των άλλων θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου – Μαρωνιτών και Λατίνων”.

“Αν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία δεν έχουμε ακόμα ικανοποιήσει ή που γεννώνται ως αποτέλεσμα της ζωντανής παρουσίας σας, θα είμαστε πάντοτε στη διάθεση σας μέσω του Εκπροσώπου σας στη Βουλή, μέσω της Εκκλησίας σας και μέσω του Επιτρόπου Προεδρίας και εμού προσωπικά”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε τις “πραγματικά άριστες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Αρμενίας” προσθέτοντας ότι “με την πάροδο του χρόνου οι σχέσεις μας γίνονται ακόμη καλύτερες και βαθύτερες και σημειώνω, επί του προκειμένου, την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας στα υψηλότερα πολιτειακά επίπεδα, το τελευταίο διάστημα”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “η εδώ παρουσία του Προέδρου του αρμενικού Κοινοβουλίου, η επίσκεψη μου στο Ερεβάν της Αρμενίας προ μηνός για να συμμετάσχω στις συμβολικές τελετές μνήμης και τιμής για τη γενοκτονία των Αρμενίων αποτελούν την ελάχιστη απόδειξη (των στενών μας σχέσεων)”.

Ανέφερε πως “εν συνεχεία της επίσκεψης μου και κατά την πρόσφατη παρουσία μου στη Μόσχα είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον φίλο Πρόεδρο της Αρμενίας, Σερτζ Σαργκισιάν, τον οποίον και έχω προσκαλέσει στην Κύπρο και αποδέχθηκε την πρόσκληση, έτσι θα έχετε την ευκαιρία το Φθινόπωρο να έχετε μαζί σας και τον Πρόεδρο της Αρμενίας και αυτό είναι η απόδειξη των στενότατων και φιλικών σχέσεων που διατηρούν η Αρμενία και η Κύπρο”.

Δραττόμενος της ευκαιρίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε “ότι Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε και καταδικάζει απερίφραστα τη γενοκτονία των Αρμενίων ως ένα αποτρόπαιο έγκλημα” λέγοντας ότι “αποτελεί στίγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας τα όσα έγιναν προ 100 χρόνων”.

Απευθυνόμενος στους Αρμένιους που ζουν στην Κύπρο είπε ότι “έχετε συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο, στην πρόοδο που έχουμε πετύχει τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία και η συνεισφορά σας στα πολιτιστικά και άλλα δρώμενα της κυπριακής πραγματικότητας είναι αναντίλεκτη”.

“Όπως μαζί έχουμε πετύχει πολλά στα προηγούμενα χρόνια, μαζί θα βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα και θα οδηγήσουμε την κοινή μας πατρίδα στην επανένωση, στη σταθερότητα, στην ασφάλεια, στην ειρήνη και στην ευημερία”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας είπε ότι “ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, νοιώθουμε περηφάνια για όλους τους Αρμένιους της Κύπρου που διακρίνονται στις επιστήμες, στο εμπόριο, τις τέχνες και στην καθημερινή ζωή”.

Διαβάστε Επίσης