Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΑισιοδοξία Έιντε για λύση και προσπάθεια αποφυγής παρελθόντων λαθών στις συνομιλίες

Αισιοδοξία Έιντε για λύση και προσπάθεια αποφυγής παρελθόντων λαθών στις συνομιλίες

-

ηγέτη) Μουσταφά Ακιντζί στην Άγκυρα, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά από συνάντηση που είχε με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Όπως ανέφερε, η δήλωση που έγινε από πλευράς Άγκυρας σε ανώτατο επίπεδο, ότι στηρίζει μια λύση στο Κυπριακό και πως αυτή η λύση πρέπει να επιτευχθεί σύντομα, ήταν ξεκάθαρη.

Όσον αφορά τη συνάντηση του με τον Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Έιντε είπε πως είναι σημαντικές αυτές οι συναντήσεις με τους πρώην ηγέτες, ώστε να μπορέσει, όπως είπε, να καταλάβει ποιος είναι ο σωστός τρόπος προσέγγισης των συνομιλιών που αρχίζουν σε λίγο καιρό, για να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.

“Προσπαθώ να μιλήσω με όλους που βρέθηκαν σε αυτή τη διαδικασία στο παρελθόν και να δω ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να τις οικοδομήσουμε, ποια είναι τα λάθη του παρελθόντος ώστε να τα αποφύγουμε”, είπε.

Ερωτηθείς αν είναι λιγότερο ή περισσότερο αισιόδοξος μετά τη συνάντηση Ακιντζί-Ερντογάν στην Αγκυρα, ο κ. Έιντε είπε πως ήταν αισιόδοξος πριν και παραμένει αισιόδοξος και μετά γιατί πιστεύω ότι ήταν μια σημαντική επίσκεψη, ήταν ένα ξεκάθαρη δήλωση από την Τουρκία -στο ανώτατο επίπεδο- ότι στηρίζουν μια διευθέτηση στο Κυπριακό και πως αυτή πρέπει να έρθει σύντομα. Αν υπήρχαν αμφιβολίες γι αυτό την περασμένη εβδομάδα, νομίζω δεν δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία αυτή την βδομάδα”, κατέληξε.

Ο κ. Χριστόφιας στις δικές του δηλώσεις είπε ότι η δική του προσπάθεια είναι να γνωρίσει ο κ. Έιντε το Κυπριακό και την ουσία του και ως νέος Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ να στηριχθεί και να στηρίξει αρχές για τη λύση του Κυπριακού.

“Οπως ξέρετε είχε κάνει κάποιες ατυχείς δηλώσεις στο αρχικό στάδιο, τώρα θεωρώ ότι τις διορθώνει και εκφράζω και την ικανοποίηση μου για αυτό. Η ενθάρρυνση από δικής μου πλευράς είναι να συνεχίσει να υπερασπίζεται τις αρχές, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από το ΣΑ των ΗΕ”, είπε.

Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα των συγκλίσεων, λέγοντας πως οι δύο συνομιλητές δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν, ενώ εξέφρασε και την άποψη πως πρέπει να γίνονται πολύ πιο συχνές συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

“Η εκλογή Μουσταφά Ακιντζί είναι κάτι το θετικό, το οποίο έχω χαιρετίσει. Εκφράζω την ικανοποίηση μου και θεωρώ ότι δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος διότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, αλλά έχουμε να κάνουμε με την κατοχική δύναμη”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως πρέπει να γίνει κατανοητό και να καταλήξουμε στο ποια λύση επιζητούμε. “Αρνούμαστε τη λύση την οποία δεχθήκαμε εδώ και σαράντα χρόνια και για την οποία συνομιλούσαμε διαχρονικά, υπάρχει εναλλακτική πρόταση”, διερωτήθηκε.

Ο κ. Χριστόφιας είπε στη συνέχεια πως παρά το ότι ο ίδιος δέχθηκε μεγάλες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, δεν θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, καθώς πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και να κρίνουμε τα γεγονότα με βάση τα δεδομένα της κάθε στιγμής.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη σε συνέντευξή του ότι οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και Ερογλου είναι εκεί, ο κ. Χριστόφιας είπε πως αναπόφευκτα δεν έχουν φύγει από το τραπέζι.

“Είναι το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα που είχαμε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τόσων χρόνων και έχουμε επιλύσει ζητήματα αρχής για το Κυπριακό που πρώτη φορά γίνεται. Μια και μόνη αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνής προσωπικότητα και πολλά άλλα που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες της κεντρικής Κυβέρνησης, οι οποίες διασφαλίζουν την ενότητα του κράτους, του λαού και γενικότερα του τόπου”, είπε και κατέληξε λέγοντας πως ο Πρόεδρος θα πρέπει να θα αξιοποιήσει τις συγκλίσεις.

Διαβάστε Επίσης