Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΣτόχος δημοψήφισμα στο τέλος του χρόνου, δηλώνει ο Ολγκούν

Στόχος δημοψήφισμα στο τέλος του χρόνου, δηλώνει ο Ολγκούν

-

ο Τ/κ διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ολγκούν μίλησε στην εφημερίδα μετά την συνάντηση με τον Ειδικό Σύβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε χθες λέγοντας πως η λύση είναι επιτακτική ανάγκη λόγω της κατάστασης στο νησί και την γύρω περιοχή και προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για την ε/κ πλευρά, καθώς και οι δύο πλευρές πρέπει να φτάσουν μαζί σε αυτόν τον στόχο.

Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, συμφωνεί με τη δήλωση του κ. Έιντε ότι το 2015 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά, λέγοντας ότι η ημερομηνία της επανέναρξης των συνομιλιών εξαρτάται από την προετοιμασία του νέου Τ/κ ηγέτη που θα εκλεγεί στις 19 Απριλίου στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι ορισμένοι υποψήφιοι είναι πιο έτοιμοι από τους άλλους.

“Υπάρχει μια ευέλικτη ημερομηνία. Θα καθορισθεί από τα αποτελέσματα των εκλογών. Θα υπάρξει μια περίοδος κατά την οποία το πρόσωπο που θα εκλεγεί ή η ομάδα του θα καθίσουν και θα προετοιμαστούν”. Ο κ. Έιντε, είπε, θα αναλάβει πρωτοβουλία μετά τις “εκλογές” για τον καθορισμό ραντεβού με τη συμφωνία και των δύο πλευρών. Σημείωσε ωστόσο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα λείπει στο εξωτερικό μεταξύ 8 και 12 Μαίου.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις κατά του κ. Έιντε από την ε/κ πλευρά, λόγω ορισμένων δηλώσεών του, Ο κ. Ογλκούν είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος έχει αναλάβει το ρόλο να διευκολύνει την επίτευξη μιας διζωνικής, ομοσπονδιακής εταιρικής σχέσης. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δημιουργήσεις και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Αυτό είναι μια διαδικασία που μπορει να προχωρήσει με την πρπστασία των δικαιωμάτων και των δύο πλευρών”.

Αυτό, πρόσθεσε, είναι μια ευθύνη που έχει δοθεί στον κ. Έιντε και δεν είναι σωστό να τον επικρίνουν γιατί το κάνει αυτό. “Πώς θα προετοιμαστούμε για το μέλλον αν κοιτάμε τα θέματα μονομερώς; Η προετοιμασία του μέλλοντος θα μπορούσε να συμβεί με πολιτική ισότητα. Πιστεύω ότι όσοι επικρίνουν τον Έιντε για το λόγο αυτό είναι οι κύκλοι που προσπαθούν να προστατεύσουν το στάτους κβο”.

Διαβάστε Επίσης