Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΤρίτη πρωί η συνάντηση του Προέδρου με τον Έιντε

Τρίτη πρωί η συνάντηση του Προέδρου με τον Έιντε

-

Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος επιστρέφει τη Δευτέρα στο νησί για να συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών την άνοιξη.

Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η ε/κ πλευρά θα αναμένει πληροφόρηση από τον κ. Ειντε προτού ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις σε σχέση με τις συνομιλίες. Η ε/κ πλευρά τονίζει επίσης ότι αν η Τουρκία, μετά την έναρξη των συνομιλιών, παραβιάσει ξανά την κυπριακή ΑΟΖ, τότε θα αναστείλει και πάλι τη συμμετοχή της στις συνομιλίες.

Η ε/κ πλευρά εμμένει στη θέση ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην κατάσταση πραγμάτων του Σεπτεμβρίου 2014, πριν την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλομένους, NAVTEX, η οποία είναι σε ισχύ μέχρι τις 6 Απριλίου, δηλαδή αύριο.

Σημειώνεται ότι τέλη Μαρτίου ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη ότι ο κ. Ειντε θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 6 Απριλίου “ως συνέχεια των ενθαρρυντικών ενδείξεων που πήρε από το τελευταίο του ταξίδι αναφορικά με την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών”.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι ο κ. Ειντε θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους δύο ηγέτες για να συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών την ‘ανοιξη, ενώ παράλληλα θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο κ. Ειντε εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος σχετικά με τις προοπτικές για επιστροφή σε δομημένες, προσανατολισμένες σε αποτελέσματα συνομιλίες και προβλέπει στην επίσκεψη αυτή ως ένα βασικό βήμα προς ανανέωση της δυναμικής για τις συνομιλίες.

Διαβάστε Επίσης