Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΘέλουμε μια ασφαλή νεκρή ζώνη, λέει στο ΚΥΠΕ η Διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Θέλουμε μια ασφαλή νεκρή ζώνη, λέει στο ΚΥΠΕ η Διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

-

τη γη στη νεκρή ζώνη μπορούν να το πράξουν με ασφάλεια, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Διοικητής της Δύναμης, Υποστράτηγος Κριστίν Λουντ.

Σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Λουντ, η πρώτη γυναίκα διοικητής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ ανά το παγκόσμιο, καλεί και τις δύο πλευρές να καθαρίσουν τα ναρκοπέδια στη νεκρή ζώνη, επισημαίνοντας τις τραγικές συνέπειες που μπορούν να έχουν οι νάρκες.

Μιλάει για το έργο της Δύναμης στο νησί, δηλώνει ότι εξ όσων γνωρίζει δεν υπάρχουν σχέδια αριθμητικής μείωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι γυναίκες απλά πρέπει να θέσουν στόχους και να προσπαθήσουν να τους πετύχουν.

Θέλουμε να καθαριστούν όλα τα ναρκοπέδια

————–

Σε ερώτηση για τα ναρκοπέδια που υπάρχουν ακόμα στην Κύπρο, η κ. Λουντ αναφέρει ότι «μιλάμε με τις δύο πλευρές και τους λέμε ότι το θέμα των ναρκών είναι ανθρωπιστικό».

«Θέλουμε να καθαρίσουν τα ναρκοπέδια τους, αυτό είναι το μήνυμα μας», σημειώνει, υπογραμμίζοντας τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχουν. Δίνει το παράδειγμα των τουριστών που δεν γνωρίζουν ότι είκοσι λεπτά από την Αγία Νάπα υπάρχουν νάρκες.

«Γι` αυτό πιστεύω είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να έρθουμε σε διάλογο με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές γι` αυτό το θέμα», λέει.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η Ειρηνευτική Δύναμη «επικεντρώνεται στη νεκρή ζώνη, καθώς είναι ο χώρος που εποπτεύουμε, στον οποίο υπάρχουν ακόμη τέσσερα ναρκοπέδια».

Η νεκρή ζώνη πρέπει να χρησιμοποιείται, αλλά με ασφάλεια

———————

Ερωτηθείσα αν οι δυνάμεις του ΟΗΕ προσέχουν τους αγρότες που εισέρχονται στη νεκρή ζώνη για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, η κ. Λουντ αναφέρει ότι «η κύρια προτεραιότητα του ΟΗΕ είναι να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη γη μπορούν να το πράξουν, αλλά παράλληλα ότι θα είναι επίσης ασφαλείς». Γι` αυτό, προσθέτει, «έχουμε ένα σύστημα αδειοδότησης».

Όπως εξήγησε, το σύστημα επιτρέπει στον ΟΗΕ «να γνωρίζει ποιος βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και ποια είναι η δραστηριότητά του». Μερικές φορές, λέει, «όταν αυτές οι διαδικασίες δεν ακολουθούνται, τότε μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα».

«Παρόλο που η νεκρή ζώνη είναι ένας χώρος ήρεμος και σταθερός, δεν παύει να είναι ένας χώρος ο οποίος χωρίζει δύο αντίπαλες δυνάμεις», σημειώνει.

Θέλουμε, τονίζει, ο χώρος αυτός να χρησιμοποιείται σε συνθήκες ομαλότητας, καθώς αυτό αποτελεί μέρος των όρων εντολής μας, η επιστροφή, δηλαδή, σε συνθήκες ομαλότητας, αλλά επίσης «να κρατούμε τους πολίτες ασφαλείς».

Οι δυνάμεις του ΟΗΕ, λέει η κ. Λουντ, περιπολούν τη νεκρή ζώνη. Υπενθυμίζει ωστόσο ότι πρόκειται για μεγάλη περιοχή, το πλάτος της οποίας ποικίλει από τα τρία μέτρα στα εφτά χιλιόμετρα.

Σε ερώτηση πώς βοηθά η ΟΥΝΦΙΚΥΠ την ειρηνευτική διαδικασία παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, αναφέρει ότι «μέρος των όρων εντολής της στρατιωτικής δύναμης είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη των συγκρούσεων».

«Αυτό προσπαθώ να διασφαλίσω για διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων, γιατί δεν χρειάζονται επιπρόσθετα προβλήματα», σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχέδια μείωσης της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ

———————–

Η Υποστράτηγος απαντάει αρνητικά σε ερώτηση αν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για μείωση ή ενδεχόμενη απόσυρση της Δύναμης από την Κύπρο.

«Σε κάθε επιχείρηση του ΟΗΕ αξιολογείς τι χρειάζεται και όλες οι επιχειρήσεις είναι ζωντανοί οργανισμοί, αλλά δεν σχεδιάζουμε οποιαδήποτε μείωση», αναφέρει.

«Κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξή μου. Τουλάχιστον, ελπίζω πως όχι, τους χρειάζομαι όλους», προσθέτει, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2014, ο αριθμός των στρατιωτών που υπηρετούν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν 860 και ο αριθμός των αστυνομικών 66.

Σε ερώτηση για τα προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των δύο πλευρών, η κ. Λουντ εξηγεί ότι «λόγω του ότι οι δύο πλευρές δεν μιλούν μεταξύ τους, μεταφέρουμε μηνύματα από τον ένα στον άλλο που έχουν να κάνουν με ζητήματα όπως η μεταφορά αγαθών μέσω της νεκρής ζώνης».

«Αν λάβουν χώρα παράνομες δραστηριότητες στη νεκρή ζώνη, συνομιλούμε με το στρατό και στις δύο πλευρές», προσθέτει.

Νοιώθω, συμπληρώνει, ότι «έχουμε μια καλή συνεργασία και με τις δύο πλευρές».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον όγκο των παραπόνων που λαμβάνει, λέει ότι «δεν θα έλεγα ότι είναι πολλά αλλά γίνονται σχόλια και από τις δύο πλευρές. Η πολιτική που ακολουθούμε είναι να προσπαθούμε να επιλύσουμε ζητήματα στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο».

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκτελεί τις εντολές του Συμβουλίου Ασφαλείας

—————-

Παράλληλα, η επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης υπενθυμίζει στους πολίτες της Κύπρου ότι όλοι οι άντρες και οι γυναίκες που υπηρετούν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχουν έρθει εθελοντικά από τις χώρες τους και ότι «εκτελούν τις εντολές του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σε ερώτηση αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα ήταν έτοιμη να θέσει υπό τον έλεγχό της το λιμάνι της Αμμοχώστου αν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, λέει ότι αυτή η απάντηση μάλλον θα μπορούσε να δοθεί από την επικεφαλής της αποστολής.

Παραπέμπει ταυτόχρονα στη θέση που εκφράζεται στην τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο ότι «η αποστολή εξακολουθεί να εργάζεται για ενδεχόμενους σχεδιασμούς σε σχέση με τη λύση».

Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα

——————-

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων από την εμπειρία που είχε στους οχτώ μήνες που βρίσκεται στην Κύπρο, η κ. Λουντ αναφέρει ότι βρίσκει πως υπάρχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα μεταξύ ανθρώπων από τις δύο πλευρές.

«Η δουλειά μου κατά κύριο λόγο έχει σχέση με στρατιωτικά θέματα», διευκρινίζει, προσθέτοντας ωστόσο ότι μέσω της συμμετοχής της σε διάφορες εκδηλώσεις έχει προσέξει ότι «υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα».

«Είναι καλό να το βλέπει κανείς αυτό», λέει.

Σε ερώτηση πώς συγκρίνεται η Κύπρος με άλλες χώρες όπου έχει υπηρετήσει σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ όπως ο Λίβανος και η Βοσνία, απαντάει ότι πρόκειται για διαφορετική επιχείρηση.

«Πρώτα απ` όλα πρόκειται για ένα ήρεμο περιβάλλον, αλλά υπάρχουν άλλες προκλήσεις», σημειώνει. Την ίδια ώρα προσθέτει ότι νοιώθει ότι στην Κύπρο την έχουν καλωσορίσει. «Είναι ένα υπέροχο νησί», λέει.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κ. Λουντ εκτιμά ότι στη βόρεια Ευρώπη είναι μία «ξεχασμένη διένεξη, δεν ακούς και πολλά γι` αυτό».

Η ίδια, προσθέτει, όταν έχει συγγενείς ή φίλους που επισκέπτονται το νησί ή όταν η ίδια πάει στη Νορβηγία, μιλάει για το πρόβλημα και προσπαθεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των συμπατριωτών της γι` αυτό.

Οι γυναίκες πρέπει να θέτουν στόχους και να προσπαθούν να τους πετύχουν

———————–

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο διορισμός της έχει ανοίξει το δρόμο για άλλες γυναίκες ή αν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, η Υποστράτηγος εκφράζει την ελπίδα ότι «έχει ανοίξει το δρόμο για άλλες, να συνειδητοποιήσουν ότι είναι δυνατό».

«Υπάρχουν τόσες πολλές έξυπνες γυναίκες. Εγώ βρέθηκα στον κατάλληλο τόπο, την κατάλληλη ώρα για να πάρω τον πρώτο διορισμό», λέει στο ΚΥΠΕ.

Απευθυνόμενη στις νεαρές γυναίκες, τους στέλνει το μήνυμα «θέσετε ένα στόχο και προσπαθήσετε να τον πετύχετε». «Τα πάντα είναι δυνατά», τονίζει.

Διαβάστε Επίσης