Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΕξετάζεται το πρώτο μαύρο κουτί του Airbus, στον τόπο της τραγωδίας οι...

Εξετάζεται το πρώτο μαύρο κουτί του Airbus, στον τόπο της τραγωδίας οι συγγενείς

-

: Πέμπτη, 26 Μάρτιος 2015

Η έρευνα για την ανεξήγητη συντριβή του Airbus της εταιρείας Germanwings, στην οποία βρήκαν το θάνατο 150 άνθρωποι, συνεχίστηκε με την εξέταση του ενός από τα μαύρα κουτιά του επιβατικού αεροσκάφους.

Πολλές οικογένειες των θυμάτων αναμένεται να φθάσουν αργότερα σήμερα στο νότιο τμήμα των γαλλικών Άλπεων, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος το πρωί της Τρίτης ενώ πραγματοποιούσε πτήση από τη Βαρκελόνη της Ισπανίας στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μετέβη χθες στον τόπο της τραγωδίας μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, το “περίβλημα” του δεύτερου μαύρου κουτιού του Αίρμπας της γερμανικής εταιρείας χαμηλού κόστους “βρέθηκε”, αλλά “όχι το ίδιο το μαύρο κουτί”, που περιέχει διάφορα δεδομένα της πτήσης που κατέγραφαν τα συστήματα του αεροπλάνου.

Το πρώτο μαύρο κουτί, που βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση, ανακαλύφθηκε την Τρίτη. Επρόκειτο για το CVR, τον αυτόματο καταγραφέα συνομιλιών πιλοτηρίου. Οι ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν ένα “αξιοποιήσιμο απόσπασμα των ηχητικών δεδομένων” που περιέχει, τονίζοντας ότι ακόμη δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα για τα αίτια του δυστυχήματος.

Οι τρεις ηγέτες απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα και συνομίλησαν με γιατρούς, πυροσβέστες και στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην έρευνα για τις σορούς των θυμάτων, και κατόπιν σε ένα μικρό παρεκκλήσι που χρησιμοποιείται για κηδείες μια από τις οικογένειες των θυμάτων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υποσχέθηκε να “χυθεί άπλετο φως” στις συνθήκες της τραγωδίας. “Είναι παρήγορο το ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες βρισκόμαστε κοντά και συνδεόμαστε από φιλία”, είπε η καγκελάριος Μέρκελ. “Εργαζόμαστε μαζί και ερευνούμε μαζί, όπως πρέπει να συμβαίνει στην περίπτωση των Ευρωπαίων αλλά πάνω απ` όλα και πριν απ` όλα όταν πρόκειται για ανθρώπους, ανέφερε ο Μαριάνο Ραχόι.

Σύμφωνα με τη Lufthansa, τη μητρική εταιρεία της Germanwings, “το αεροσκάφος ήταν από τεχνικής άποψης άψογο και οι δύο πιλότοι πεπειραμένοι”. Το πλήρωμα δεν έστειλε κανένα μήνυμα κινδύνου κατά τη διάρκεια της μοιραίας ταχείας καθόδου του αεροσκάφους που διήρκεσε οκτώ λεπτά, σύμφωνα με τη Germanwings.

“Δεν έχει αποκλειστεί καμιά υπόθεση” ακόμη, ούτε αυτή της έκρηξης εν πτήσει, είχε επαναλάβει ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αλλά για τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ η υπόθεση ότι η συντριβή οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια δεν φαίνεται να είναι βάσιμη.

Η αναγνώριση των θυμάτων θα πάρει “ημέρες και εβδομάδες”, προειδοποίησε η γαλλική δικαιοσύνη, ενώ η Interpol ανακοίνωσε ότι αποστέλλει μια ομάδα ειδικών στον τόπο όπου έχουν μεταφερθεί οι σοροί τους.

Η Λουφτχάνσα ανακοίνωσε ότι θα γίνουν δύο ειδικές πτήσεις για τους συγγενείς των θυμάτων από το Ντίσελντορφ και τη Βαρκελόνη με προορισμό τη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία. Δύο λεωφορεία από την Ισπανία αναμένεται να φθάσουν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διαβάστε Επίσης