Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΑΚΕΛ: Έντονη ανησυχία για μεθόδευση λύσης στο Κυπριακό με διαδικασία εξπρές

ΑΚΕΛ: Έντονη ανησυχία για μεθόδευση λύσης στο Κυπριακό με διαδικασία εξπρές

-

Σε σχετική δήλωση προέβη ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζτης στη νέα έκδοση της που κυκλοφορεί στα περίπτερα, η εβδομαδιαία «ΓΝΩΜΗ».

Αναφέρει σχετικά στη δήλωση του ο Γιώργος Λουκαίδης:

«Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα θα επαναρχίσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες, το ΑΚΕΛ επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία απολύτως επίσημη πληροφόρηση.

Είναι γνωστή η θέση μας ότι πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, κάτι που μπορεί να καταστεί εφικτό αν η Τουρκία τερματίσει τις προκλήσεις και τους εκβιασμούς εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, αν αληθεύει ότι στόχος είναι να καταλήξουμε σε λύση εντός μερικών μηνών, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά. Θέλουμε λύση το συντομότερο δυνατό αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της ουσίας και του περιεχομένου της λύσης, που πρέπει να βασίζεται σε αρχές και στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Οι πληροφορίες για μεθόδευση λύσης με διαδικασίες εξπρές μας προκαλούν έντονη ανησυχία και καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία από εκεί που είχε μείνει με τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ. Είναι ο μόνος εφικτός τρόπος να καταστεί δυνατή η προοπτική της λύσης σύντομα, χωρίς να αφήνεται χώρος για τρίτους να μεθοδεύουν ρυθμίσεις της δικής τους αρεσκείας. Αντίθετα, αν η διαδικασία αρχίσει από μηδενική βάση, με το σημερινό τεράστιο χάσμα μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, είναι αδύνατο να οδηγήσει σε σύντομη λύση εκτός και αν αυτή επιβληθεί από τρίτους.

Το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αν και εφόσον επαναρχίσουν οι συνομιλίες, να παραμερίσει τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να ενεργήσει αποκλειστικά με βάση το συμφέρον του τόπου και του λαού. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε άμεσα να βρεθούμε μπροστά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Διαβάστε Επίσης