Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΝταβούτογλου:Δεν θα επιτρέψουμε να ζήσουν ξανά οι Τουρκοκύπριοι σε γκέτο

Νταβούτογλου:Δεν θα επιτρέψουμε να ζήσουν ξανά οι Τουρκοκύπριοι σε γκέτο

-

στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, προσθέτοντας πως το κυπριακό είναι εύκολο ζήτημα φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση.

Η συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμάρ Μπροκ και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει με τον Αχμέτ Νταβούτογλου έγινε στην Άγκυρα και σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Ανατολού από το πρωθυπουργικό γραφείο, μέλη της αντιπροσωπείας είπαν στον Τούρκο Πρωθυπουργό για το Κυπριακό ότι `η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από εκεί μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού`.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός στο θέμα απάντησε στην αντιπροσωπεία πως αν το σχέδιο Ανάν είχε γίνει αποδεχτό σήμερα δεν θα συζητούσαν αυτά.

“Εμείς προσφέραμε κάθε στήριξη αλλά εμείς δεν θα επιτρέψουμε να ζήσουν ξανά οι Τ/Κ σε γκέτο. Το Κυπριακό δεν είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, αντίθετα είναι ένα εύκολο πρόβλημα. Φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση”, είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν, ο Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ και ο συμπρόεδρος της μικτής επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ βουλευτής Αφίφ Ντεμιρκάν.

Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για την σημασία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας έκαναν επίσης αναφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και δήλωσαν ότι βλέπουν θετικά την διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού. Ευχαρίστησαν την Τουρκία για την φιλοξενία που παρέχει στους πρόσφυγες της Συρίας. Τέθηκαν επίσης θέματα εκδημοκρατικοποίησης και ελευθερίας του τύπου.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απέρριψε τα επικριτικά σχόλια για το θέμα της εκδημοκρατικοποίησης και αναφέρθηκε σε βήματα εκδημοκρατικοποίησης που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια. Είπε ότι έγιναν βήματα στο θέμα της επιστροφής των περιουσιών των μειονοτήτων, στο θέμα των βασικών δικαιωμάτων και ελευθερίων, στο θέμα της διαδικασίας επίλυσης του κουρδικού, προσθέτοντας ότι είναι αβάσιμη η κριτική για το θέμα της εκδημοκρατικοποίησης.

Για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι τα άτομα που βρίσκονται στην φυλακή με τον τίτλο του δημοσιογράφου έχουν καταδικαστεί για εντελώς άλλους λόγους. Ανέφερε πως αν κοιτάξει κανείς τις πιο σημαντικές εφημερίδες θα δει ότι είναι αντικυβερνητικές, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα και πως στην Τουρκία δεν υπάρχει πρόβλημα ελευθερίας του τύπου και είναι ανοιχτοί σε κάθε είδους κριτική.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να βοηθήσει στο θέμα του αρμενικού, της ενταξιακής διαδικασίας, των τουρκο-αρμενικών σχέσεων και του Κυπριακού.

Διαβάστε Επίσης