Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΗ Τουρκία να αποδείξει στην πράξη ότι επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών, δηλώνει...

Η Τουρκία να αποδείξει στην πράξη ότι επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών, δηλώνει ο ΚΕ

-

επαναρχίσουν οι συνομιλίες, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι για να επαναρχίσει ο διάλογος θα πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που υπήρχαν πριν την απόφαση μας για άρση της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Espen Barth Eide, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά τη συνάντηση “έγινε ένας πολύ καλός διάλογος για την παρούσα φάση του Κυπριακού και το πώς μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος, πώς μπορούν να αρθούν οι λόγοι που οδήγησαν την ελληνοκυπριακή πλευρά στην απόφαση της για αναστολή της συμμετοχής της στις διαπραγματεύσεις, πώς να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων και για το ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις καθώς η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς και η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δεδομένη. “Άρα, αναμένουμε από την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη αν πραγματικά επιθυμεί να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες που να μπορούν να οδηγήσουν σε μια λύση του Κυπριακού”.

Κληθείς να σχολιάσει ότι μετά τη λήξη της τουρκικής navtex στις 6 Απριλίου φαίνεται να δημιουργούνται κάποιες προοπτικές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι “πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που υπήρχαν πριν την απόφαση μας για άρση της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορούν”, συνέχισε, “να γίνονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να εκδίδει οδηγία προς ναυτιλλόμενους παράνομα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Eide ότι λόγω της κατάστασης στη διεθνή αγορά με τις τιμές για το φυσικό αέριο, αλλά και τα μη ενθαρρυντικά ευρήματα της ENI-Kogas δημιουργούνται χρονικά περιθώρια για να επανέλθουν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι καμία σχέση έχουν τα δύο θέματα, τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους.

“Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί συνεχίζονται κανονικότητα. Είδατε και σήμερα μια πολύ σημαντική απόφαση (της Noble Energy). Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν και άλλες σημαντικές ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται η πλευρά μας τη θέση του κ. Εϊντε ότι υπάρχουν σήμερα καλύτερες συνθήκες από ό,τι πριν από μήνες για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “οι συνθήκες είναι σημαντικές, το περιβάλλον είναι καθοριστικό στο να επαναρχίσει ένας διάλογος. Το πιο σημαντικό”, συνέχισε, “είναι οι θέσεις που υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν επαναρχίσει ο διάλογος. Από εκεί θα κριθεί αν μπορεί να υπάρξει πρόοδος ή όχι”.

Σε ερώτηση αν ο κ. Εϊντε αναφέρθηκε στις προθέσεις της Άγκυρας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι εξέφρασε κάποιες εκτιμήσεις, αλλά η δική μας πλευρά αναμένει να τις δει στην πράξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμούς ή να λάβουμε αποφάσεις στη βάση εκτιμήσεων. Το πιο σημαντικό είναι να δούμε, στην πράξη, γεγονότα”, τόνισε.

Σε ερώτηση αν η απόσυρση του τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός και από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου περιλαμβάνεται σε αυτά που η Κυβέρνηση θέλει να δει να γίνονται στην πράξη, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε θετικά. “Φυσικά. Είναι ένας από τους λόγους που μας οδήγησαν στην απόφαση για άρση της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις”, κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης