Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΛόγω σοβαρών επεισοδίων διακόπηκε εις βάρος της ΑΕΚ ο αγώνας με τον...

Λόγω σοβαρών επεισοδίων διακόπηκε εις βάρος της ΑΕΚ ο αγώνας με τον Ολυμπιακό

-

: Πέμπτη, 12 Μάρτιος 2015

O ποδοσφαιρικός αγώνας του Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού δεν ολοκληρώθηκε.

Ο Αθηναίος διαιτητής Χαράλαμπος Καλογερόπουλος τον κήρυξε «διακοπέντα», περίπου 40 λεπτά μετά την παρέλευση της κανονικής διάρκειάς του, λόγω εισβολής στον αγωνιστικό χώρο μερίδας οπαδών της ΑΕΚ, και ρίψης φωτοβολίδων και άλλων αντικειμένων που, κατά την άποψή του, έθεταν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών εάν επέστρεφαν στον αγωνιστικό χώρο.

Το τέρμα από τον Φράνκο Χάρα της πειραιώτικης ομάδας, ένα μόλις λεπτό πριν τη λήξη του αγώνα, πυροδότησε τα επεισόδια από την πτέρυγα των σκληροπυρηνικών οπαδών της ΑΕΚ, οι οποίοι καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του παιχνιδιού αγνοούσαν τις εκκλήσεις από τα μεγάφωνα να μην ρίχνουν φωτοβολίδες και να μην κάνουν χρήση κατευθυνόμενων ακτίνων λέιζερ, που δυσχέραιναν την όραση των ποδοσφαιριστών της αντίπαλης ομάδας.

Έτσι, ο αγώνας κατακυρώθηκε 0-1 υπέρ του Ολυμπιακού, που περνάει στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, ενώ η ΑΕΚ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο σοβαρής τιμωρίας αφού, όπως έγραψε ο διαιτητής στο φύλλο αγώνος, το παιχνίδι διεκόπη με δική της υπαιτιότητα.

Στον πρώτο αγώνα στο Στάδιο Καραΐσκάκη, η ΑΕΚ είχε αποσπάσει ισοπαλία 1-1, και της έφτανε το 0-0 στον επαναληπτικό αγώνα για να πάρει αυτή το εισιτήριο της πρόκρισης.

Παρόλα αυτά, η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών της, περισσότεροι από 65.000, που πλημμύρισε το γήπεδο, ήταν έτοιμη να χειροκροτήσει την ομάδα παρά την ήττα της, εκτιμώντας ότι, όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο Αλέξανδρος Κωβαίος, 25 ετών, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμο, «η ομάδα αγωνίζεται στην Β’ Κατηγορία, με άγνωστους, νέους ποδοσφαιριστές, Έλληνες κατά ενενήντα τοις εκατό, και η προσπάθειά της απέναντι σε έναν ισχυρότερο αντίπαλο ήταν φιλότιμη».

«Έχει τρία χρόνια να έρθω στο γήπεδο. Πίστευα ότι ο υποβιβασμός της ομάδας θα βοηθούσε να αλλάξουν μυαλά οι φανατικοί ταραξίες οπαδοί, και να ξεκινούσαμε από το μηδέν σε πιο υγιείς βάσεις. Δυστυχώς, σήμερα πάλι αυτοί οι περίπου 500 χούλιγκανς κατάφεραν να μας ξαναδιώξουν από τους αγώνες της ομάδας».

Στα αποδυτήρια των ομάδων, όπου βρέθηκε το ΚΥΠΕ μετά τη λήξη του αγώνα, επικρατούσε κατήφεια στη μεριά των γηπεδούχων. Κάποιοι επισήμαναν ότι μέρος ευθύνης για τα επεισόδια φέρει και ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πορτογάλος Βιτόρ Περέϊρα, ο οποίος μόλις η ομάδα του πέτυχε το τέρμα, στράφηκε εμφανώς προς την πλευρά της εξέδρας των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ και προέβη σε απρεπή χειρονομία.

Επίσης, εγκαλείται και ο σκόρερ των “ερυθρολεύκων” Φράνκο Χάρα που, με την επίτευξη του νικητήριου τέρματος κατευθύνθηκε προς τη μεριά της εξέδρας των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ, και πανηγύριζε απρεπώς, όπως τονίζουν και διοικητικά στελέχη της ομάδας.

Ο Πρόεδρος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, επιρρίπτοντας ευθύνη και στους διαιτητές διότι οι αποφάσεις τους, είπε, πυροδότησαν τα επεισόδια, «χωρίς να τα επικροτώ», δήλωσε ότι «απόψε το ελληνικό ποδόσφαιρο έπιασε πάτο».

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια επεισόδια, με εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και ρίψη φωτοβολίδων και άλλων αντικειμένων, σημειώθηκαν στον πρόσφατο αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα.

Η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, διέταξε την μη συνέχιση των αγώνων πρωταθλήματος, και διεμήνυσε στις ποδοσφαιρικές αρχές, και ιδίως στις ενώσεις διαιτητών, να διακόπτεται αμέσως παιχνίδι έστω κι αν ένας οπαδός εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο, έστω κι αν πέσει μία κροτίδα.

Ποδοσφαιρικοί παράγοντες δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι μετά και τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ στον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού, λιγοστεύουν και οι λίγες ελπίδες να αρχίσουν και πάλι οι αγώνες πρωταθλήματος.

«Το μαγαζί που λέγεται ποδόσφαιρο, έκλεισε οριστικά απόψε», είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, που μάλιστα δεν ήθελε να αναφερθεί το όνομά του διότι σκέφτεται εντός των ημερών να παραιτηθεί κι ο ίδιος από την ενασχόληση του με τα ποδοσφαιρικά.

Διαβάστε Επίσης