Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΜάστιγα η αδήλωτη εργασία στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν...

Μάστιγα η αδήλωτη εργασία στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή

-

: Δευτέρα, 02 Μάρτιος 2015

Στο 55% έχει εκτοξευθεί σήμερα το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας που αφορά κοινοτικούς εργάτες, ενώ για τους Ε/Κ το ποσοστό αυτό φθάνει στο 17%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής. Το Υπουργείο Εργασίας, για αντιμετώπιση του προβλήματος απευθύνθηκε για βοήθεια στο αντίστοιχο Υπουργείο του Βελγίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Ανδρέας Φακοντής είπε ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και στους άνεργους το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας, καθώς παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

“Με στοιχεία που μας δόθηκαν, η αδήλωτη εργασία ήταν το 2009 στο 25% έχει μειωθεί το 2014 στο 18%”, είπε και πρόσθεσε πως αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη βελτίωση της υπάρχουσας νομοθεσίας, με τα έντυπα υποχρέωσης δήλωσης από τον εργοδότη αλλά και με τη μείωση της απασχόλησης. “Η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η υφιστάμενη νομοθεσία παρά τις βελτιώσεις που έτυχε χρήζει περαιτέρω βελτίωσης. Παράλληλα, απευθύνθηκε στο ILO και έχει κατακυρώσει προσφορά στο Υπουργείο Εργασίας του Βελγίου για να γίνει συγκεκριμένη μελέτη αναφορικά με τη δημιουργία είτε νέου μηχανογραφημένου συστήματος είτε για βελτίωση του υφιστάμενου ούτως ώστε να δίνει εκείνα τα στοιχεία που να μπορεί το Υπουργείο να κάνει ανάλυση κινδύνου και να έχει πιο αποτελεσματική στόχευση”, είπε.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι η Υπουργός δήλωσε στην Επιτροπή ότι μέσα από τη συζήτηση προέκυψαν και άλλα θέματα και πως το νέο νομοσχέδιο θα επανέλθει στο εργατικό συμβουλευτικό σώμα εντός αυτής της περιόδου με στόχο να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή ούτως ώστε να ετοιμαστεί ένα τέτοιο πλαίσιο που να είναι αποτρεπτικό για την απασχόληση παράνομων ή και αδήλωτων εργαζομένων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε ότι ο χαμένος από την ύπαρξη της αδήλωτης εργασίας είναι και το ίδιο το κράτος αφού μόνο το 2011 υπολογίζεται ότι καταγράφηκαν απώλειες στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων πέραν των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα στοιχεία, όπως είπε, καταγράφουν σήμερα ότι το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων βρίσκεται στο 25%, μεταξύ των αλλοδαπών στο 17,5% ενώ μεταξύ των κοινοτικών έχει εκτοξευθεί στο 55,6%.

Παράλληλα, χαιρέτισε τις διαβεβαιώσεις αλλά και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που υποστηρίζονται από μελέτες που εκπονούνται σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας του Βελγίου και του ILO για αναχαίτιση του προβλήματος. “Μεταξύ άλλων”, όπως είπε, “η πρόταση θα διαλαμβάνει ετοιμασία και κατάθεση Νομοσχεδίου το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αυστηρές διοικητικές ποινές στους παρανομούντες, μηχανογράφηση αλλά και ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων ώστε να υπάρχει στόχευση και ανάλυση κινδύνου”.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου στις δικές της δηλώσεις είπε ότι η αδήλωτη εργασία αυξάνει το ανεργιακό και επιβαρύνει επιπλέον το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. “Τις στιγμές που περνούμε καταλαβαίνετε όλοι πόσο σημαντικό είναι να γίνεται αποστέρηση νομίμων θέσεων εργασίας”, είπε.

Διαβάστε Επίσης