Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΌχι στα τετελεσμένα, λένε οι συντεχνίες ΑΗΚ και προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα

Όχι στα τετελεσμένα, λένε οι συντεχνίες ΑΗΚ και προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα

-

30 Ιανουάριος 2015

Οι εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου δεν θα δεχθούν σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η CYTA ως προηγούμενο και ούτε θα ανεχθούν να τεθούν ενώπιόν τους οποιαδήποτε τετελεσμένα γεγονότα, αναφέρουν προς τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε κοινή τους ανακοίνωση οι συντεχνίες ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΕΒΑΗΚ με αφορμή δημοσιεύματα ότι ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων μετά τον ορισμό συμβούλων για τη CYTA, είναι σε επαφή με το Υπουργείο για συνεργασία με συμβούλους με σκοπό την ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού.


“Στη μοναδική συνάντηση που είχαμε μαζί σας, με την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων σας, σας είχαμε αναπτύξει τις θέσεις μας πως για πολλούς λόγους, το συμφέρον του τόπου απαιτούσε όπως η ΑΗΚ παραμείνει στο Δημόσιο Δίκαιο, κάτω από την εποπτεία του κράτους”.

Ο ηλεκτρισμός είναι ένα αγαθό πρώτης ανάγκης για τη ζωή και την ευημερία του Κύπριου πολίτη, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει σε μέγιστο βαθμό την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, γι’ αυτό και ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σοβαρό αντικείμενο για να παίξουν κάποιοι μαζί του, προστίθεται. ” Έχουμε κατ’ επανάληψη προβάλει τους τρόπους με τους οποίους εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού σε ένα μικρό και απομονωμένο σύστημα. Είναι ουσιώδους σημασίας η συμμετοχή του κράτους με μια ΑΗΚ δημόσιου δικαίου, ως αποτρεπτικό εργαλείο εναντίον οποιασδήποτε αθέμιτης κερδοσκοπίας και υπέρ της προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα, αφού η αγορά είναι ανοικτή”.

Οι τρεις συντεχνίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτήν την περίοδο στην ΑΗΚ, με την καθοδήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και υπό την εποπτεία της ΡΑΕΚ, γίνονται ενέργειες μεταρρύθμισης που θα συμβάλουν σε αξιόπιστο και διαφανή Λειτουργικό και Λογιστικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της σε μία καθετοποιημένη ΑΗΚ.

“Γνωρίζει επίσης το Υπουργείο σας πως, αν αλλοιωθεί αυτός ο ορθολογιστικός διαχωρισμός, το κόστος στον ηλεκτρισμό θα ανέβει κατακόρυφα και ο κόσμος θα τύχει εκμετάλλευσης. Πραγματικά διερωτώμεθα αν αναγνωρίζετε και σέβεστε το έργο που επιτελείται, καθώς και τις θυσίες που γίνονται ή αν με τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Υπουργείου σας, στην ουσία μας ζητάτε να εγκαταλείψουμε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού, αφού φημολογείται ότι σχεδιάζεται η διάσπαση, διάλυση και εκποίηση της ΑΗΚ”.

Οι συντεχνίες αναφέρουν ότι μεταφέρουν τις έντονες ανησυχίες του προσωπικού για όσα “εν κρυπτώ συμβαίνουν και διερωτόμαστε αν θα πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τα όσα φέρεται να έχουν διαρρεύσει από το Υπουργείο σας προς συναδέλφους, ότι θα πρέπει να ξεχάσουν την ΑΗΚ”.

Επειδή πολλά γίνονται με την κάλυψη ότι δήθεν τα επιβάλλει η Τρόικα,συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση των συντεχνιών, ζητούν να τους κοινοποιηθεί και παράλληλα να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση προς την Τρόικα, που ετοίμασε το Υπουργείο Ενέργειας, “για να εξάξουμε όλοι τα συμπεράσματά μας. Και εν πάση περιπτώσει, κάποια στιγμή ο ρόλος της Τρόικας θα τελειώσει και όλοι με τις ενέργειες ή και παραλείψεις μας, θα κριθούμε από τον Κυπριακό λαό αναλόγως”.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζουν ότι η ΑΗΚ είναι Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου και τίποτα δεν νομιμοποιεί το Υπουργείο Ενέργειας να ενεργεί κατά τρόπο που να αλλοιώνεται η θεσμική της υπόσταση εμποδίζοντας έτσι την ΑΗΚ να λειτουργεί με μοναδικό σκοπό το δημόσιο συμφέρον, όπως ρητά προνοείται στο Σύνταγμα.

“Εάν τα πιο πάνω, που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με το συμφέρον του τόπου και κατά δευτερεύοντα λόγο τα συμφέροντα των εργαζομένων, δεν εισακούονται και εάν παρά τις προσπάθειες μας δεν αποτραπεί αυτή η καταστροφική πορεία, τότε οι εργαζόμενοι σας δηλώνουμε ευθαρσώς και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι δεν θα αφήσουμε τον Οργανισμό μας να φτάσει στο κατάντημα των Κυπριακών Αερογραμμών”.

Προς τούτο, καταλήγει, συνέρχονται τα αρμόδια Σώματα των συντεχνιών για να αποφασίσουν όπως πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις των μελών, κατά τις οποίες με μυστική ψηφοφορία, όπως προνοεί ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων, να δοθούν οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για οποιεσδήποτε ενέργειες κριθεί σκόπιμο να ληφθούν για την προστασία του Οργανισμού μας.

Διαβάστε Επίσης