Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΊσες αποστάσεις τηρεί ο Βρετανός Ύπ. Αρμοστής που αποδίδει τη μη...

Ίσες αποστάσεις τηρεί ο Βρετανός Ύπ. Αρμοστής που αποδίδει τη μη επίτευξη προόδου και στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών

-

το καθεστώς θα συνεχιστεί” δήλωσε στη Χαβαντίς ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Ρικ Τοντ, σχολιάζοντας το Κυπριακό σε σχέση με τις εξελίξεις στον κόσμο και ιδιαίτερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

“Κανείς δεν μπορεί να υποθέσει ότι το καθεστώς θα συνεχιστεί” δήλωσε στη Χαβαντίς ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Ρικ Τοντ, σχολιάζοντας το Κυπριακό σε σχέση με τις εξελίξεις στον κόσμο και ιδιαίτερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Οι Κύπριοι, είπε, δεν πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα “προτιμάτε να συνεχίσει το στάτους κβο ως έχει ή να πάρετε το ρίσκο της λύσης”, αλλά στο ερώτημα “προτιμάτε το ρίσκο της λύσης ή της μη λύσης; Είναι πολύ σημαντικό να δεις το θέμα από αυτή την άποψη”. Σύμφωνα με τον Ρικ Τοντ, μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και η μη συμφωνία που υπάρχει εδράζεται και σε αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης. “Η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν είναι υποβοηθητική”.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιστρέψουν σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις. Δεν αρκεί μόνο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά να αρχίσουν σε ένα θετικό κλίμα πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο κ. Έιντε έφθασε πολύ κοντά, αλλά δεν πέτυχε την επανέναρξη του διαλόγου. Οι προσπάθειες, είπε, συνεχίζονται και οι ίδιοι, όπως ολόκληρο το ΣΑ, στηρίζουν τις προσπάθειες του κ. Έιντε, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα “υποστηρίζει σθεναρά” αυτή τη στιγμή τη λύση του Κυπριακού.

Στην ερώτηση τι γίνεται με αυτές τις προσπάθειες, ο κ. Τοντ ανέφερε ότι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα δυναμική των διαπραγματεύσεων και πως οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ σημαντικές για όλους τους Κύπριους, που θέλουν να ξέρουν τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά όσες φορές είδαν το φως της δημοσιότητας “κατά λάθος ή εσκεμμένα” θέματα που τύγχαιναν διαπραγμάτευσης ή συζητούνταν, αυτό δεν έκανε καλό. Έδειξε δε κατανόηση στην πρακτική του κ. Έιντε να μην δημοσιοποιεί το τί κάνει.

Σε ερώτηση ότι παρά τη νέα NAVTEX το Μπαρμπαρός βρίσκεται στο λιμάνι της Αμμοχώστου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε να συζητήσει το θέμα των υδρογονανθράκων στις διαπραγματεύσεις, αλλά ακόμη υπάρχει αδιέξοδο, και τι πρέπει να γίνει, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής είπε ότι ο κ. Έιντε αποδέχεται ότι έχουν γίνει κάποια βήματα καλής πρόθεσης και από την ε/κ και από την τ/κ πλευρά, τα οποία όμως δεν ήταν αρκετά για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Γι` αυτό, πρόσθεσε, συνεχίζει την αναζήτηση τρόπων για την επανέναρξη του διαλόγου. Και στην πολιτική, και στη διπλωματία, και στη δημοσιογραφία, όταν συναντάτε τα καθημερινά προβλήματα, είναι σημαντικό να θυμάστε την ουσία, ανέφερε. “Πρέπει να είστε επικεντρωμένοι στο στόχο και όταν εκτροχιάζεστε, πρέπει να θυμάστε πού είναι ο στόχος στον οποίο θέλετε να φτάσετε”. Στην προκειμένη, είπε, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ποιος είναι ο στόχος αυτής της διαδικασίας, που είναι η επανένωση της Κύπρου.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι στους πέντε μήνες που βρίσκεται στην Κύπρο έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει μια ειλικρινής στήριξη στο θέμα της εξεύρεσης λύσης και πως η αντίληψη που υπήρχε παλιά ότι “εάν δεν υπάρχει λύση το καθεστώς θα συνεχιστεί” δεν μπορεί κανείς να το υποστηρίξει τώρα. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν πολλά οφέλη και για τις δύο πλευρές από την επανένωση του νησιού και μια επανενωμένη Κύπρος θα είναι σε μια πιο ισχυρή θέση να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία για το νησί και τους Κύπριους.

Η διεθνής κοινότητα, συνέχισε, στηρίζει την εξεύρεση λύσης και είναι έτοιμη να πράξει ό,τι είναι δυνατό γι’ αυτό. Ταυτόχρονα στην απόφαση του ΣΑ υπάρχει ένα σημείο που θέλησε – όπως είπε – να σημειώσει: “Η εξεύρεση λύσης ανήκει πριν από όλα και κυρίως στους Κύπριους”.

Ως προς το πότε θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Τοντ είπε ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια και ένα από αυτά λέει ότι μέχρις τις “εκλογές” στα κατεχόμενα δεν μπορεί να γίνει τίποτε, κάτι που ο ίδιος δεν μπορεί να αποδεχθεί, όπως ανέφερε, και πιστεύει ότι ούτε και ο κ. Έιντε αποδέχεται. “Δεν πρέπει να αποδεχθούμε τι σκέψη ότι σύντομα δεν μπορεί να γίνει κάτι. Υπάρχει η ανάγκη εξεύρεσης λύσης”.

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η ομάδα του κ. Ειντ δουλεύει από την αρχή για το πώς μπορούν να δουν καλύτερα τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και γι` αυτό το λόγο τα ΗΕ είναι έτοιμα να προχωρήσουν μαζί με τις πλευρές τις διαπραγματεύσεις. Γι` αυτό είναι πολύ σημαντικό να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε. Και οι δύο πλευρές, ανέφερε, υπάρχει ισχυρή θέληση για λύση. “Η κοινή δήλωση δείχνει το δρόμο. Εάν έτσι είναι, έμεινε να περάσουμε στη διαδικασία του πάρε – δώσε”. Γι αυτό, συνέχισε, πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι έτοιμες για υποχωρήσεις, αλλά αυτές οι υποχωρήσεις πρέπει να είναι ισορροπημένες.

Διαβάστε Επίσης