Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΟ Έιντε ενημέρωσε τον Λίντινγκτον για Κυπριακό

Ο Έιντε ενημέρωσε τον Λίντινγκτον για Κυπριακό

-

ήταν από τα βασικά θέματα συζήτησης κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Φόρεϊν Όφις ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντέιβιντ Λίντινγκτον και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Η νέα οδηγία NAVTEX της Τουρκίας με την οποία δεσμεύει περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν από τα βασικά θέματα συζήτησης κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Φόρεϊν Όφις ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντέιβιντ Λίντινγκτον και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.


Ο προερχόμενος από την Κύπρο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε τον κ. Λίντινγκτον για τα συμπεράσματά του από τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, μεταφέροντας τη διαπίστωση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν ευνοείται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η επίσημη ενημέρωση επί της συνάντησης από το Φόρεϊν Όφις περιορίστηκε στο να παραπέμψει σε ανάρτηση του κ. Λίντινγκτον στο λογαριασμό του στο Twitter, με την οποία εξέφραζε τη χαρά του για τη συζήτηση με τον Νορβηγό διπλωμάτη «σχετικά με τη δουλειά του προς εξασφάλιση μίας λύσης στην Κύπρο».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, κατά τη διάρκειας περίπου 40 λεπτών συνάντηση ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης επαναβεβαίωσε τον κ. Έιντε ότι το Λονδίνο στηρίζει τις προσπάθειές του. «Μπορεί να πει κανείς ότι ήταν μία από τις συνήθεις συναντήσεις για μία νεότερη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο. Ο κ. Λίντινγκτον ήταν στο νησί στα τέλη του Νοεμβρίου και ήθελε να ενημερωθεί για τις εκτιμήσεις του κ. Έιντε», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις εξελίξεις που άπτονται της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ: «Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των δεδομένων που δημιουργεί η έκδοση της νέας τουρκικής NAVTEX», όπως αναφέρθηκε.

Σημειώνεται ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε βρέθηκε στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στην παρουσίαση της έκθεσης για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης το 2015 από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Διαβάστε Επίσης