Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΕκδήλωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές έξω από το Προεδρικό

Εκδήλωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές έξω από το Προεδρικό

-

Ιανουάριος 2015

Εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Προεδρικό όπου πραγματοποίησαν ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, εκφράζοντας για ακόμα μια φορά την οργή και την αγανάκτησή τους για το κλείσιμο του εθνικού αερομεταφορά.Εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Προεδρικό όπου πραγματοποίησαν ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, εκφράζοντας για ακόμα μια φορά την οργή και την αγανάκτησή τους για το κλείσιμο του εθνικού αερομεταφορά.

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν εκ νέου την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τη Βουλή, ενώ οι συντεχνίες έστειλαν σήμερα το μεσημέρι επιστολές σε όλα τα κόμματα με τις οποίες ζητούν όπως διευθετηθεί συνάντηση μαζί τους.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εκδήλωση διαμαρτυρίας, αντιπροσωπεία των συντεχνιών των εργαζομένων, συνοδευόμενη από τους Γενικούς Γραμματείς ΣΕΚ και ΠΕΟ Νίκο Μωυσέως και Πάμπη Κυρίτση, μετέβησαν στο Προεδρικό όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα.

Σε αναμονή των εκπροσώπων των συντεχνιών, οι εργαζόμενοι, που κρατούσαν πανό, απέκοψαν το δρόμο του Προεδρικού ως τρόπο έκφρασης της αγανάκτησης και της οργής τους κατά της απόφασης του κλεισίματος της εταιρείας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, οι συντεχνίες ενημέρωσαν τους εργαζόμενους.

Ο Πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ ΟΗΟ ΣΕΚ Βαγγέλης Μαππουρίδης, μιλώντας προς τους συγκεντρωθέντες είπε ότι έγινε μια σοβαρή συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι χωρίς τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ δεν θα βρουν λύση.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, σε δηλώσεις του, είπε ότι επέδωσαν ψήφισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανέλυσαν τις αποφάσεις και τα επιχειρήματα των εργαζομένων στις ΚΑ.

Όπως είπε, «υπάρχει μία δέσμευση ότι θα μεριμνήσουν στα πλαίσια της συζήτησης με τον τυχόν νέο εργοδότη να εξασφαλίσουν την απασχόληση μεγάλου μέρους των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές».

Ανέφερε, επίσης, ότι θα γίνει σε βάθος μελέτη από πλευράς των συντεχνιών πόσοι εργαζόμενοι των ΚΑ θα μπορούσαν να απασχοληθούν στο δημόσιο ανάλογα με τις ανάγκες του.

«Θα συζητήσουμε και με την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών το θέμα των έξτρα αποζημιώσεων των απολύσεων λόγω πλεονασμού. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα ετοιμάσουμε τα σχετικά στοιχεία, και θα τα υποβάλουμε στο Προεδρικό και θα πραγματοποιήσουμε μια νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο και με τον ΥΠΟΙΚ για να τα συζητήσουμε. Αντιλαμβάνομαι την ψυχολογία σας, καταλαβαίνω τον τρόπο που αντιδράτε, αλλά δεν πρέπει να μηδενίσουμε τίποτε. Μπαίνουμε σε ένα διάλογο, σε μια συζήτηση και ελπίζω να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που να μας ικανοποιεί όλους μέσα στα σημερινά δεδομένα», είπε και πρόσθεσε ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να πετύχουν το καλύτερο.

«Προσδοκούμε στην επόμενη συνάντηση μας να πετύχουμε το καλύτερο για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που εσείς αντιμετωπίζετε», ανέφερε.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν όπως τα όσα συμφωνήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τους δοθούν γραπτώς και όπως συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και μία από αυτές να γίνει στο Αεροδρόμιο.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ στις δικές του δηλώσεις είπε ότι η προσπάθεια είναι να πετύχουν ότι μπορούν περισσότερο και απευθυνόμενος προς τον κόσμο είπε ότι «οι κινητοποιήσεις σας και η αντίδραση σας πιάνει τόπο και άρχισαν να μας ακούν πιο προσεχτικά».

«Άρχισαν να λαμβάνουν υπόψη περισσότερο τις επιπτώσεις που έχει η απόφαση για το κλείσιμο στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Όση δυνατότητα έχουμε να στηρίξουμε τις διεκδικήσεις σας θα το κάνουμε σε μια προσπάθεια τουλάχιστον να υπάρξει ένας σεβασμός απέναντι στους εργαζόμενους και κάποιες λύσεις τέτοιες που να απαμβλύνουν όσο είναι δυνατό το πρόβλημα. Η ΠΕΟ ως το τέλος θα είναι δίπλα σας», συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις μετά τη λήξη της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου είπε ότι ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δημιουργηθεί μια ιδιωτική εταιρεία κυπριακών συμφερόντων στην οποία δεν θα συμμετέχει το κράτος.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «εμάς μας απασχολεί γενικότερα το θέμα της συμπεριφοράς και της τροχιοδρόμησης του κλεισίματος των ΚΑ γιατί υπήρχε μια συμπεριφορά και μια διαδικασία που ήθελε να κλείσουν οι ΚΑ και να δοθούν τα δικαιώματα και τα κυπριακά συμφέροντα σε ξένα εταιρείες και ξένα συμφέροντα».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος γιατί έχει κλείσει η εταιρεία με τον τρόπο που έχει κλείσει. «Απ` εκεί και πέρα, εμείς προσπαθούμε να αμβλύνουμε το κόστος πάνω στους εργαζόμενους πιέζοντας την Κυβέρνηση, εκφράζοντας τα αισθήματα των εργαζομένων και την αγανάκτηση τους για να τους αποδοθούν εκείνα που πρέπει ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους εκείνοι και οι οικογένειες τους», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία σε δηλώσεις του είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους διαβεβαίωσε ότι επιθυμία του είναι να εργαστεί προκειμένου να δημιουργηθεί νέα αεροπορική εταιρεία τοπικών συμφερόντων.

«Αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των ΚΑ. Ήταν για τον ίδιο μια αδήριτη ανάγκη όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα και ως εκ τούτου μέριμνα του είναι από κοινού να βρούμε κάποιες λύσεις για τους εργαζόμενους. Θεωρούμε ότι ανοίχτηκε σήμερα ένα παράθυρο, μια ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους διασφάλισης των εργαζομένων. Θα την αξιοποιήσουμε με υπευθυνότητα προς όφελος τους και προς όφελος του τόπου», συμπλήρωσε.

Ο Τάσος Αναστασίου, εργαζόμενος στις ΚΑ, είπε ότι οι ΚΑ δεν ήταν ένας γόρδιος θεσμός για να τον κόψουν και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα υπήρχε αλλά μπορούσε να λυθεί.

«Δυστυχώς δεν μπορεί να λυθεί από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα και θεώρησαν καλό να το κόψουν. Δεσμεύσεις είναι εύκολο να κάνουμε όλοι. Το θέμα είναι ότι θέλουμε πράξεις», συμπλήρωσε.

Ο Τάσος Καραβίας, εργαζόμενος στις ΚΑ, είπε ότι πρέπει να δοθούν γραπτώς τα όσα συμφωνήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ακούσαμε αρκετά προφορικά. Νομίζω γραπτώς είναι πιο δεσμευτικό. Αν μπορούν να βοηθηθούμε ανάλογα με τα προσόντα σε μια άλλη εταιρεία που τυχόν θα γίνει σίγουρα θα ήταν καλό για τις οικογένειες μας, για μας και την ανεργία», πρόσθεσε.

Ο Θεόφιλος Βασιλειάδης, εργαζόμενος στις ΚΑ, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν λόγια να εκφραστείς σήμερα, «βλέποντας όλους τους συναδέλφους εδώ, ο καθένας με τις υποχρεώσεις του, τα έξοδα του, από τη μια μέρα στην άλλη, – γιατί υπάρχουν κάποιοι που είχαν και έχουν συμφέροντα – όλος αυτός ο κόσμος να βρεθεί εκτός εργασίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας».

Ο επιχειρηματίας Παντελής Κωνσταντίνου, ο οποίος ήταν από τους μεγαλύτερους ιδιώτες μετόχους των ΚΑ , σε δηλώσεις του είπε ότι παρευρέθηκε στη σημερινή διαμαρτυρία για να συμπαρασταθεί στους εργαζομένους στις ΚΑ και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια μεγάλη αδικία.

«Δυστυχώς, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το παιχνίδι παίχτηκε στα ψηλά σαλόνια και να κατεβούν από τα ψηλά σαλόνια όλοι οι πολιτικοί μας, όλοι οι κομματάρχες, Πρόεδροι της Δημοκρατίας για να εξηγήσουν σε αυτόν τον κόσμο γιατί έκλεισαν οι ΚΑ πρώτα απ` όλα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να διατάξει έρευνα για το πώς κατάντησαν οι ΚΑ σε αυτό το σημείο και όχι να ενεργήσει και να βγάλει αύριο ανακοίνωση ότι θα δημιουργηθούν νέες αερογραμμές στην Κύπρο. Πώς θα λειτουργήσουν νέες αερογραμμές στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Διαβάστε Επίσης