Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΣυγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων από το πλοίο "Norman Atlantic", που...

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων από το πλοίο “Norman Atlantic”, που έφτασαν στις 10 το πρωί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, με το ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.

-

    onclick=”window.open(this.href,’win2′,’status=no,toolbar=no,scrollbars=yes,titlebar=no,menubar=no,resizable=yes,width=640,height=480,directories=no,location=no’); return false;” rel=”nofollow”>Εκτύπωση

  • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 29 Δεκέμβριος 2014

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων από το πλοίο “Norman Atlantic”, που έφτασαν στις 10 το πρωί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, με το ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων από το πλοίο “Norman Atlantic”, που έφτασαν στις 10 το πρωί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, με το ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.

Εμφανώς εξαντλημένοι, περιγράφουν τις ώρες αγωνίας που έζησαν, τη μάχη με τα κύματα και τις φλόγες για να κρατηθούν στην ζωή.

Με τα μάτια κατακόκκινα και συγκινημένος, ένας πολιτικός μηχανικός από τον Βόλο, θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο φλεγόμενο πλοίο. Οπως λέει, η αγωνία του ήταν για τη ζωή των δύο ανήλικων παιδιών του: “Να μην τύχει σε κανέναν άνθρωπο. Κατά τις 5 το ξημέρωμα, το καράβι είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Αρχισαν να γίνονται ανατινάξεις, έλιωναν λαμαρίνες. έβγαινε από μέσα φωτιά. Ψάχναμε να βρούμε μέρος χωρίς φωτιά. Μέσα στη θύελλα, πανικός… Εβγαλαν πρώτα τα παιδιά, μετά τις μητέρες. Χαίρομαι που σώθηκε η οικογένεια μου. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε- πηγαίναμε διακοπές. Ολα τα παιδάκια ήταν συνεργάσιμα, συμπεριφέρθηκαν σαν μεγάλοι. Δεν γνωρίζαμε εάν θα αντέξει το σκάφος. μταν συνεχόμενη αγωνία. Ελευθερώθηκα όταν σώθηκαν τα παιδιά μου, 9 και 14 ετών- είναι καλά. Τους έσωσε ιταλικό ελικόπτερο. Θα τους συναντήσω στην Πάτρα. μταν ο χειρότερος καιρός που μπορούσες να φανταστείς. Ελιωναν τα πάντα. Ολη την νύχτα τα ελικόπτερα επιχειρούσαν. Ενας Ιταλός διασώστης κόντεψε να πέσει τρεις φορές στη θάλασσα. Να ευχαριστήσω τον Αλεξ. Εκείνος έβγαλε την οικογένεια μου από το πλοίο. Ανακουφιστήκαμε όταν είδαμε ελληνικό ελικόπτερο. Είμαστε από τους τελευταίους. Μας έσωσε το ελληνικό ελικόπτερο. Ηταν οι καλύτεροι, γιατί δεν έστειλαν περισσότερους; Προσέγγιζαν τέλεια, έβγαζαν περισσότερους. Οταν βλέπεις ανθρώπους από την πατρίδα σου συγκινείσαι”.

Ενας οδηγός νταλίκας, ο κ. Ανδρέας, εμφανώς σοκαρισμένος υποστηρίζει ότι διασώστες στο πλοίο “ήταν το ελληνικό πλήρωμα, ο καπετάν Παύλος και οι οδηγοί”. Οπως περιγράφει, βοήθησαν τα παιδιά τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Χρειάστηκε, όπως λέει, οι ίδιοι οι οδηγοί “να δεθούν με σχοινιά για να σώσουν μια γυναίκα και ένα παιδί που εγκλωβίστηκαν στην φυσούνα”. Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά κοιμόταν. “Ηταν κλειδωμένες πολλές πόρτες. Υπήρχε ένα πυρωμένο σίδερο. Οι σόλες μας έλιωσαν. Σπάσαμε τη γέφυρα να μην σκάσουμε από την κάπνα. Λιποθύμησαν άνθρωποι από υποθερμία”, αναφέρει ο κ. Ανδρέας. Ενας άλλος οδηγός, ο κ. Χατζηπετρής, εξέφρασε την αγωνία του για κάποιους συναδέλφους του που είχαν κοιμηθεί μέσα στα φορτηγά τους, γιατί από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι τη διάσωσή του δεν τους είδε.

Συνολικά 432 επιβαίνοντες έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής από το “NormanAtlantic

Συνολικά 432 επιβαίνοντες έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής από το πλοίο Norman Atlantic, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έως τώρα έχουν διασωθεί 432 άτομα, από τους 478 επιβάτες και πλήρωμα, χωρίς να αποσαφηνίζεται η αιτία της διαφοράς.

Στο πλοίο Norman Atlantic έχουν επιβιβαστεί Ιταλοί επιθεωρητές προκειμένου να διερευνήσουν τους χώρους του πλοίου για τυχόν αγνοούμενους.

Διαβάστε Επίσης