Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΤηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Μπάιντεν

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Μπάιντεν

-

Τζο Μπάιντεν, με τον τελευταίο να ενημερώνει για τα διαμειφθέντα των συναντήσεων που είχε στην Τουρκία με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια των οποίων έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε αργά το βράδυ της Κυριακής μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, με τον τελευταίο να ενημερώνει για τα διαμειφθέντα των συναντήσεων που είχε στην Τουρκία με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια των οποίων έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ως επίσης και για τη στήριξη των ΗΠΑ στις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τις ενέργειες που έχει αναλάβει για αποκλιμάκωση της κατάστασης που προκλήθηκε από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και για τις ενέργειες του που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών, καθιστώντας, ωστόσο, για ακόμη μια φορά σαφές πως χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν είναι δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών.

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του τόσο για τη στήριξη των ΗΠΑ στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας όσο και για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησαν όπως βρίσκονται σε συνεχή επαφή, επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε Επίσης