Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΛευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν σημείωσε την ανάγκη να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν σημείωσε την ανάγκη να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις

-

24 Νοέμβριος 2014

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος στη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος στη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

“Ο Αντιπρόεδρος σημείωσε την ανάγκη να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ώστε να επιστρέψουν σε μία περισσότερο εποικοδομητική τροχιά στις υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού και να αναζωογονήσουν τις προσπάθειες για αναζήτηση αμοιβαίως επωφελών λύσεων”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Επεσήμανε ακόμη πως και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους στην επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Στο μεταξύ, ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, που ενημέρωσαν το Σάββατο το βράδυ τους Αμερικανούς δημοσιογράφους, οι οποίοι συνόδευαν τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη, είπαν πως στις δύο από τις τέσσερεις ώρες που διήρκεσε η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν, οι δύο άνδρες συνομίλησαν χωρίς την παρουσία συνεργατών τους.

Το σύνολο σχεδόν της ενημέρωσης αφορούσε την συνεργασία ΗΠΑ – Τουρκίας για την αντιμετώπιση του ISIL. Στους αξιωματούχους δεν ετέθη κάποιο ερώτημα αναφορικά με το Κυπριακό, αλλά ούτε και οι ίδιοι ανέφεραν κάτι σχετικό.

Για τα ζητήματα της Συρίας και του ISIL, παραδέχθηκαν, υπάρχουν ζητήματα τα οποία παραμένουν άλυτα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, των οποίων στις προσεχείς ημέρες θα επιδιωχθεί η επίλυση. Ομως τόνισαν ότι “υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για τις αμοιβαίες ανάγκες μας και τους περιορισμούς μας πάνω στα ζητήματα αυτά” και ότι κι οι δύο βλέπουν περισσότερο ξεκάθαρα που θα πρέπει να βαδίσουν απ` εδώ κι εμπρός.

“Βγήκαμε από τις συνομιλίες πεπεισμένοι ότι έχουμε περισσότερα κοινά παρά διαφωνίες σ` αυτά τα ζητήματα”, είπαν.

Στο ζήτημα του Ισλαμικού Κράτους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι είναι σε συμφωνία με τους Τούρκους για την ανάγκη κατανίκησής του, καθώς είναι απειλή όχι μόνο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στην περιοχή, αλλά άμεση απειλή στα σύνορα της Τουρκίας. Ανέφεραν ότι η Τουρκία επιθυμεί να βρει τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας.

Στο δεύτερο ζήτημα που συμφωνούν είναι ότι η βιώσιμη δύναμη για να νικηθεί ο ISIL δεν είναι το καθεστώς `Ασαντ αλλά η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση και ιδίως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, τον οποίο πρέπει να ενισχύσουν και να εκπαιδεύσουν.

“Κινούμαστε σε πολύ θετική κατεύθυνση να αποκτήσουμε πληρέστερη κατανόηση για το πώς θα επιταχύνουμε τον εξοπλισμό της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης”, είπαν.

Ανέφεραν τέλος ότι συμφώνησαν πως το καθεστώς Ασαντ αποτελεί “μαγνήτη” για τον εξτρεμισμό στην περιοχή και πως χρειάζεται πολιτική μετάβαση μακράν του Ασαντ.

Για τις απαιτήσεις της Τουρκίας, τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και ουδέτερης ζώνης, οι αξιωματούχοι ανέλυσαν πως αυτό που έχει σημασία είναι οι αντικειμενικοί στόχοι της επιχείρησης, που στοχεύουν στη δημιουργία μιας περιοχής η οποία θα ελέγχεται από τη μετριοπαθή αντιπολίτευση, δεν θα δρα σ` αυτή ο ISIL και δεν θα χρειάζεται να την εγκαταλείπουν οι κάτοικοι.

“Αρκετές φορές κολλούμε στις ετικέτες, όπως ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ασφαλή ζώνη κλπ. Ισως να μην καταλήξουμε σε συγκεκριμένες ετικέτες. Ομως σημασία έχει να μοιραζόμαστε κοινούς αντικειμενικούς στόχους”, ανέφεραν.

Διαβάστε Επίσης