Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΠράξεις σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση...

Πράξεις σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση ο Ντέιβιντ Μπάροους

-

Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 14 Νοέμβριος 2014

«Εντελώς απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ο Βρετανός βουλευτής Ντέιβιντ Μπάροους σε συνέντευξη του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Λονδίνου (LGR).

«Εντελώς απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ο Βρετανός βουλευτής Ντέιβιντ Μπάροους σε συνέντευξη του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Λονδίνου (LGR).

Ο βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχικά δικαιώματα επί της ΑΟΖ της και κάθε δικαίωμα να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες ή για ό,τι άλλο επιθυμεί, «χωρίς παρεμβολή ή πρόκληση από την Τουρκία».

Σημειώνοντας ότι πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή ώστε να μην πυροδοτείται περισσότερο η κατάσταση, ο κ. Μπάροους συμφώνησε επί της αρχής με σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Κύπρο περί δεύτερης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με αφορμή τις ενέργειες της Άγκυρας ως προς την κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ερώτηση για την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις, ο Ντέιβιντ Μπάροους απάντησε πως είναι «απολύτως κατανοητή». Όπως είπε, «η Άγκυρα έχει να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο και αν περιφρονεί, αν δε σέβεται την ανεξαρτησία της Κύπρου, τότε δε μοιάζει να έχει πολλές προοπτικές για συνέχεια των συζητήσεων».

Ο κ. Μπάροους εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις πληροφορίες ότι η βρετανική κυβέρνηση μπλόκαρε διάβημα της ΕΕ κατά των τουρκικών προκλήσεων. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η βρετανική κυβέρνηση έχει εκφράσει τη λύπη της και επίσης αναγνωρίζει πως η Κύπρος έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της. Αλλά είναι ένα πράγμα να εκφράζεις λύπη και άλλο να αναλαμβάνεις δράση. Η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη έχει το ρόλο της διασφάλισης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι τα λόγια αλλά οι πράξεις που μετράνε και επί καιρώ ο κόσμος, ψηφοφόροι και της δικής μου περιφέρειας, έχουν ακούσει ωραία λόγια, αλλά θέλουν και δράσεις, θέλουν η βρετανική κυβέρνηση να υπερασπιστεί την Κύπρο και αυτό κάνω στη Βουλή. Έχω ανησυχίες για τις πληροφορίες ότι η Βρετανία μπλόκαρε ένα σκληρό ανακοινωθέν από τους Ευρωπαίους ηγέτες που καταδίκαζε τις ενέργειες της Τουρκίας. Δεν έχω σχετική επιβεβαίωση αλλά μου προκαλούν ανησυχία οι αναφορές. Νομίζω ότι πρέπει να καταδικάσουμε πιο δυνατά τις [τουρκικές] ενέργειες, όχι να μένουμε στην έκφραση λύπης, αλλά να καταδικάσουμε και να πούμε ότι αυτές αντίκεινται πλήρως στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και παραβιάζουν την υποχρέωση διασφάλισης της ανεξαρτησίας της Κύπρου».

Ο κ. Μπάροους εξέφρασε στη συνέχεια τη στήριξή του στο αίτημα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου να καταδικάσει η βρετανική κυβέρνηση τις τουρκικές ενέργειες. Είπε ότι ο ίδιος αυτό ζητά από τον Πρωθυπουργό και το Φόρειν Όφις. Σημείωσε ότι έχει υποβάλει ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών και έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ώστε να λάβει εξηγήσεις αναφορικά με το βρετανικό μπλοκ στο ευρωπαϊκό διάβημα κατά της Τουρκίας.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών συμπλήρωσε ότι είναι ανάγκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών να ξεκαθαριστεί ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό και να προασπίζεται το διεθνές δίκαιο. «Αυτό που χρειάζεται η περιοχή είναι μια επανενωμένη Κύπρος, μια σταθερή, ενωμένη κυρίαρχη χώρα βασισμένη στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι απογοητευτικό που η Τουρκία προβαίνει σε αυτού του τύπου την προκλητική επιθετική ενέργεια που δε θα οδηγήσει πουθενά εκτός από τη συνέχιση της διαίρεσης», σημείωσε ο κ. Μπάροους.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις επί της Τουρκίας, ο Βρετανός βουλευτής απάντησε: «Πρέπει να βρούμε τρόπο η Τουρκία να φύγει από την Κύπρο και να επιτρέψει στους Κύπριους να προχωρήσουν μαζί σε μια λύση. Νομίζω ότι πρέπει ακόμα να ακολουθήσουμε τη διπλωματική οδό. Η Βρετανία είναι γνωστή ως μία από τις μεγαλύτερες διπλωματικές δυνάμεις και πρέπει να ασκήσει αυτή τη διπλωματική ισχύ της».

Σχολιάζοντας το θέμα των υδρογονανθράκων, τέλος, ο Ντέιβιντ Μπάροους είπε πως οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να συνεχιστούν και να μη διασυνδεθούν με τις διαπραγματεύσεις για το εθνικό ζήτημα.

Διαβάστε Επίσης