Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΣτάση εργασίας ΠΟΕΔ και συνάντηση τη Δευτέρα με Υπουργείο Παιδείας

Στάση εργασίας ΠΟΕΔ και συνάντηση τη Δευτέρα με Υπουργείο Παιδείας

-

2014

Στάση εργασίας για το χρόνο απασχόλησης των αντικαταστατών εκπαιδευτικών, από τις 07:30 μέχρι τις 09:00, πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης.

Στάση εργασίας για το χρόνο απασχόλησης των αντικαταστατών εκπαιδευτικών, από τις 07:30 μέχρι τις 09:00, πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης.

Κατά την ώρα της στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκε, στο χώρο έξω από το Υπουργείο Παιδείας, εκδήλωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν, ταυτόχρονα, και στις άλλες πόλεις, στο χώρο έξω από τα αντίστοιχα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι με τη σημερινή στάση η ΠΟΕΔ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ως προς το συγκεκριμένο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δυόμιση μήνες με τους αντικαταστάτες, όπου το Υπουργείο έχει εφαρμόσει μια καινοφανή πρακτική η οποία θα δημιουργήσει πάρα πολλές δυσκολίες στις σχολικές μονάδες και στη λειτουργία τους.

«Με αυτά τα δεδομένα θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η μιάμιση ώρα σήμερα που καθυστέρησε να κτυπήσει το κουδούνι είναι ακριβώς ένα προμήνυμα στο τι θα συμβεί στα επόμενα κουδούνια που θα κτυπήσουν τις επόμενες ημέρες, εάν αυτό το θέμα δεν λυθεί με τον τρόπο που και το ίδιο του Υπουργείο Παιδείας, και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ακόμα και οι γονείς και η Επίτροπος Διοικήσεως, παραδέχονται ότι στη Δημοτική Εκπαίδευση λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν, θα πρέπει να ακολουθήσει το καθεστώς που ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια, της πλήρους αντικατάστασης του εκπαιδευτικού που απουσιάζει τόσο για το διδακτικό έργο όσο και για τα εξωδιδακτικά καθήκοντα,” είπε.

Τα πολλά άλλα καθήκοντα που αναλαμβάνει ένας εκπαιδευτικός μέσα στο σχολείο, εξήγησε, αφορούν τα τεράστιας σημασίας θέματα ασφάλειας όπως η παιδονομία, η συνοδεία των παιδιών σε διάφορες επισκέψεις (εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές), ο συντονισμός με τους συναδέλφους στο σχολείο, και πολλά άλλα καθήκοντα που το ίδιο το Υπουργείο παραδέχεται και καταγράφει σε σχετικές επιστολές.

Συνεπώς, είπε ο κ. Φυλακτού, θεωρούν ότι με τις αποφάσεις που λήφθηκαν και στα συλλογικά σώματα της ΠΟΕΔ, δεν είχαν άλλη επιλογή γιατί, όπως ανέφερε, «ενώ για μας επίλυση του θέματος σημαίνει επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, διαφάνηκε με βάση την πρόταση που μας έδωσε ο Υπουργός Παιδείας την περασμένη Παρασκευή ότι επαναφορά του καθεστώτος δεν θα υπάρξει και αντί αυτού γίνεται μια ρύθμιση η οποία δεν ικανοποίησε τη δική μας οργάνωση και την απορρίψαμε και γραπτώς».

«Εγώ ως αποδέκτης αυτών των εκκλήσεων, τις έχω, ως όφειλα, μεταφέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα σώματα που πήραν τις σχετικές αποφάσεις, αλλά ήταν ξεκάθαρη η τοποθέτηση ότι θα πρέπει να παραμείνουμε στη δική μας αντίδραση, στέλνοντας πλέον το μήνυμα και την έγνοια μας, αν θέλετε, για το τι μέλλει γενέσθαι στα σχολεία εάν τηρηθεί αυτή η πρακτική, όπου οι αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί θα καλούνται να καλύψουν μόνο τα διδακτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών ή έστω με ρυθμίσεις άλλες ένα μέρος των εξωδιδακτικών καθηκόντων. Για μας η πλήρης αντικατάσταση είναι μονόδρομος και δεν πρέπει να υπάρξει άλλη λύση», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε πως ασφαλέστατα και θα πάνε στη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας με τον Υπουργό Παιδείας διότι, όπως ανέφερε, «η έγνοια μας να επιλυθεί αυτό το θέμα που προέκυψε είναι πάρα πολύ μεγάλη και ακριβώς θέλουμε να πάμε εκεί και να παραθέσουμε τα επιχειρήματα που συνηγορούν προς την επαναφορά του καθεστώτος εργοδότησης με τις ιδιαιτερότητες που έχει η δημοτική εκπαίδευση, προκειμένου να μην δημιουργηθούν όλα αυτά τα λειτουργικά προβλήματα».

«Θα αναμένουμε τη Δευτέρα την έκβαση του όλου ζητήματος και βεβαίως οτιδήποτε προκύψει θα εξεταστεί από τα συλλογικά μας σώματα», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης