Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΖήτησε παράταση για την κάρτα Φιλάθλου ο Ιωνάς Νικολάου

Ζήτησε παράταση για την κάρτα Φιλάθλου ο Ιωνάς Νικολάου

-

Σε μία συνεδρία που σημαδεύτηκε από την ένταση των τοποθετήσεων Βουλευτών- προσκεκλημένων και η οποία διενεργήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών κατέληξε ότι η νομοθεσία για την κάρτα φιλάθλου είναι αδύνατο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς ο ΚΟΑ δεν θα έχει στη διάθεση του τη απαιτούμενη υποδομή, λόγω της υποχρέωσης του να την εξασφαλίσει με τη διαδικασία των ανοικτών προσφορών.

Περαιτέρω η θέση του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι η μαζική συλλογή και φύλαξη δεδομένων παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας προβληματίζει τα μέλη της Επιτροπής Νομικών και ενισχύει την αντίθεση του ΑΚΕΛ. Ενώπιον της Επιτροπής τέθηκε από τον Επίτροπο εισήγηση για αρχική εισαγωγή της κάρτας σε άτομα ηλικίας 15 – 30 ετών.

Η Επιτροπή Νομικών συζήτησε επίσης θέμα παράτασης της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα πιστοποιητικά καταλληλότητας των σταδίων και το πόθεν έσχες.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών σε ό,τι αφορά την κάρτα φιλάθλου, είπε ότι η συζήτηση διεξήχθη μετά από εγγραφή του θέματος από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ και ότι τη συζήτηση ακούστηκαν διάφορες και διαφορετικές απόψεις για την κάρτα φιλάθλου.

Ο κ. Σαμψών συνεχίζοντας ανέφερε ότι μετά την άρνηση της ΚΟΠ να αναλάβει την έκδοση της κάρτας φιλάθλου, το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου 2015. Εξήγησε ότι η τήρηση του μητρώου, τα παρεμφερή συστήματα που θα δώσουν στην κάρτα τη δυνατότητα να λειτουργήσει, πρέπει να εξασφαλιστούν από τον ΚΟΑ μέσω δημοσίων προσφορών.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε την Επιτροπή Νομικών ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για οικονομική ενίσχυση του ΚΟΑ και για συνεννόηση σε ό,τι αφορά την παράταση της ημερομηνίας για την εφαρμογή που δεν μπορεί να είναι 1η Ιανουαρίου 2015.

Ο κ. Σαμψών είπε ότι ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εισηγήθηκε με επιστολή του στην Επιτροπή Νομικών, για να συζητηθεί σε άλλο επίπεδο, είτε μεταξύ του ΚΟΑ και του Επιτρόπου, είτε μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Επιτρόπου, η κάρτα να εκδοθεί σταδιακά και κατά ηλικιακή ομάδα που αφορά τους πιο επιρρεπείς να παρουσιαστούν ως ταραξίες και να εκδηλώσουν φαινόμενα χουλιγκανισμού και εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται να προχωρήσει η έκδοση κάρτα και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι παρέθεσε τη θέση του Επιτρόπου άνευ δέσμευσης και άνευ βλάβης και πρόσθεσε ότι παρά την ένταση εντός της οποία διεξήχθη η συζήτηση, αυτή ήταν γόνιμη και κατέληξε σε απόψεις και συμπεράσματα που θα βοηθήσουν τον αθλητισμό.

Σημείωσε επίσης την πρόθεση του ΚΟΑ να εφαρμόσει προγράμματα διαπαιδαγώγησης των επόμενων γενιών στην πρόληψη και αποφυγή του χουλιγκανισμού.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν την ανησυχία που εξέφρασε το ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή για το γεγονός ότι κατατέθηκε νομοσχέδιο χωρίς να προηγηθεί διάλογος.

Η απουσία του προαπαιτούμενου διαλόγου οδήγησε σε τεράστιο θεσμικό αδιέξοδο, ανέφερε ο κ. Δαμιανού προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Υπουργός θεωρεί ότι η κάρτα φιλάθλου δεν μπορεί να υιοθετηθεί από τον ΚΟΑ εντός του τεθέντος χρονοδιαγράμματος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήθελε άμεση εφαρμογή του μέτρου και ότι η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή έθεσε την εφαρμογή του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου.

Περαιτέρω εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εφαρμογή δεν είναι δυνατή επειδή δεν προηγήθηκε συζήτηση για το κόστος εφαρμογής, τη δαπάνη που θα απαιτείτο από το κράτος, για το πιθανό όφελος της πολιτείας από την υιοθέτηση της κάρτας φιλάθλου, ζητήματα που αφορούν τη διάρκεια της κάρτας, για το τέλος που θα καλείται, κατά απαράδεκτο τρόπο, σε καιρούς δυσπραγίας να καταβάλει ο πολίτης για να παρακολουθήσει ένα αθλητικό γεγονός,.

Αφού ανέφερε ότι δεν υπάρχει πουθενά αλλού παρόμοιο παράδειγμα “φακελώματος 150.000 ανθρώπων”, εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα πρέπει να ρυθμίζεται μεταξύ φιλάθλου και σωματείου, με τα σωματεία να είναι υπόλογα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου είπε ότι ακούστηκαν οι επιφυλάξεις του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και η άποψη ότι δεν διασφαλίζονται οι βασικές διατάξεις της αρχής της αναλογικότητας και η πρόταση του Επιτρόπου η κάρτα να εισαχθεί αρχικά σε άτομα ηλικίας 15 ετών μέχρι 30 ετών.

Πρόσθεσε ότι θα αναμένεται το αποτέλεσμα της διαβούλευσης μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και Επιτρόπου για να τοποθετηθεί το ΔΗΚΟ.

Πόθεν Εσχες

—–

Σε ό,τι αφορά το Πόθεν `Εσχες ο κ. Σαμψών είπε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από την υπηρεσία για τις οδηγίες που της δόθηκαν από την Επιτροπή Νομικών να διερευνήσει τα ισχύοντα σε άλλες χώρες. Είπε ότι η υπηρεσία πήρε απαντήσεις από 30 και πλέον χώρες.

Ερωτηθείς για τον κατάλογο των πολιτικών και των κρατικών αξιωματούχων που θα εμπίπτουν στο νόμο για το πόθεν έσχες, ο κ. Σαμψών είπε ότι ο κατάλογος υπάρχει ως έγγραφο εργασίας, που θα συζητηθεί και θα λάβει τελική μορφή σε συνάρτηση με τις κωδικοποιήσεις από τις άλλες χώρες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι μετά τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου η Βουλή είναι υποχρεωμένη να επεξεργαστεί αποτελεσματικούς τρόπους εφαρμογής του πόθεν έσχες.

Ο κ. Δαμιανού διατύπωσε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θέση του ΑΚΕΛ ότι το πόθεν έσχες δεν αφορά μόνο τα πολιτικά πρόσωπα, υιοθετείται και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει στην επεξεργασία του καταλόγου που έχει ετοιμασθεί και να ολοκληρώσει τη θέσπιση των απαιτούμενων νομικών εργαλείων ώστε να ρυθμιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα της δημόσιας λογοδοσίας και διαφάνειας.

Πιστοποιητικά καταλληλότητας σταδίων

———

Ο κ. Σαμψών είπε ότι η Επιτροπή Νομικών συζήτησε τη νομοθεσία που αφορά τις πολεοδομικές άδειες και τα κλειστά συστήματα τηλεόρασης στα γήπεδα, εξηγώντας πως σε προσεχή συνεδρία της Επιτροπής θα κληθεί η Πολεοδομία για διευκρινίσεις.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η συζήτηση διεξήχθη επί πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που σε μεγάλο μέρος της πρότασης νόμου φέρεται να διαφωνεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το ΑΚΕΛ θα αναμένει αποσαφήνιση των προθέσεων. Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δει να διαιωνίζεται μια κατάσταση μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του νόμου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου είπε πως φαίνεται ότι οι συνεχείς αναβολές για παρουσίαση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας για την εξασφάλιση του πιστοποιητικού λειτουργούν αποτρεπτικά στη προώθηση των διαδικασιών από τα σωματεία ώστε να αποκτήσουν τις άδειες και για αυτό υπάρχει προβληματισμός για συγκατάθεση σε παράταση.

Διαβάστε Επίσης