Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΑνησυχία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζουν ΑΚΕΛ και ΡΤΚ

Ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζουν ΑΚΕΛ και ΡΤΚ

-

τέτοια δεδομένα, που θα επιτρέπουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Συμπλήρωσε ότι όσο χάνεται πολύτιμος χρόνος, οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, θα δυσχεραίνουν.

Ο κ. Κυπριανού μιλούσε μετά το πέρας δίωρης συνάντησης με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

Παράλληλα επανέλαβε ότι για να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις, εφόσον επαναρχίσουν, θα πρέπει να αξιοποιούν τις συγκλίσεις του παρελθόντος. Προς τούτο, απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υιοθετήσει τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα να διαπραγματευτεί περαιτέρω στα ζητήματα που θεωρεί ότι απαιτείται κάτι τέτοιο.

Διαφορετικά, είπε «το μόνο που θα επιτυγχάνει είναι να δίνει άλλοθι στον κ. Έρογλου, για να κρύβεται πίσω από τη δική μας ανετοιμότητα, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν σταματήσει» είπε.

Όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τη συνάντηση απασχόλησε το Κυπριακό, με έμφαση τόσο στις πρόσφατες εξελίξεις όσο και στο πως προχωρούν γενικότερα οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

«Εκφράσαμε και οι δύο την ανησυχία μας από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό» είπε ο κ. Κυπριανού.

Συμπλήρωσε ότι κοινή θέση των κομμάτων στην ε/κ κοινότητα είναι ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί μέσω των διαπραγματεύσεων.

Μόνο μια σωστή λύση στο Κυπριακό θα δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης και τις συνθήκες για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για όλους τους Κύπριους, Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, είπε.

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία του ΑΚΕΛ να συνεργαστεί με όλα τα κόμματα τα οποία στοχεύουν σε σωστή λύση του Κυπριακού.

ΓΙΟΡΓΚΑΝΤΖΙΟΓΛΟΥ: ΕΦΙΚΤΗ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ



Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Γιοργκαντζίογλου είπε ότι συζήτησαν με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ τη φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις, που όπως είπε, ενόχλησαν όλους.

«Κοινή μας ευχή είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες που έχουν διακοπεί» είπε, ενώ ζήτησε να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή και ο νέος Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ.

Είπε ότι κατά τη συνάντηση τα δύο κόμματα επανέλαβαν την εκτίμησή τους ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή, στη βάση των συμφωνιών που έχουν καταλήξει οι δυο πλευρές και των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των κ. Ταλάτ και Χριστόφια.

«Συμφωνούμε ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή μόνο μέσω των συνομιλιών και μέσω της τράπεζας των διαπραγματεύσεων» είπε ο ηγέτης του ΡΤΚ.

Παράλληλα εξέφρασε και την άποψη του κόμματός του ότι και οι Τ/κ έχουν δικαίωμα στον φυσικό πλούτο του νησιού.

Συμπλήρωσε πάντως ότι ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη του φυσικού πλούτου, «υποχρέωση μας είναι να αφήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές», κάτι για το οποίο, όπως είπε, μοιράζονται την ίδια άποψη με το ΑΚΕΛ και τον ΓΓ του κόμματος.

Αναφέρθηκε τέλος στις επαφές του ΡΤΚ την προηγούμενη εβδομάδα με τον ΔΗΣΥ και σήμερα με το ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι παρόμοιες επαφές θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί.

Διαβάστε Επίσης