Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΟύτε λέξη για Βαρώσι και ΜΟΕ από τον Μπάιντεν στον Έρογλου!

Ούτε λέξη για Βαρώσι και ΜΟΕ από τον Μπάιντεν στον Έρογλου!

-

Ιούνιος 2014

ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ,

ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

Το Κυπριακό και θέματα σχετικά με το φυσικό αέριο συζητήθηκαν κυρίως στη συνάντηση που είχαν στα κατεχόμενα ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Έρογλου είπε ότι δεν του ζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο από τον κ. Μπάιντεν, ο οποίος του ανέφερε ότι συχνά συνομιλεί με την Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν στη συνάντηση έγινε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της επιστροφής των νομίμων κατοίκων της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο κ. Έρογλου δήλωσε: “Όχι, το όνομα των Βαρωσίων δεν ανεφέρθη”.

Όπως ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, συνομίλησαν για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ο ίδιος εξήγησε στο κ. Μπάιντεν τα όσα έπραξε η τουρκοκυπριακή πλευρά, δίδοντας ως παραδείγματα το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003 και τις άδειες που έδωσαν, όπως ανέφερε, στους Ελληνοκυπρίους για να λειτουργήσουν σε κατεχόμενες εκκλησίες και τη συνεργασία για αναστήλωση εκκλησιών.

Δηλώνοντας ότι στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης οφείλουν να συμβάλουν και οι δύο πλευρές, ο κ. Έρογλου πρόσθεσε πως “τίποτε δεν ανεφέρθη από τον κ. Μπάιντεν για τα Βαρώσια”.

Σε ερώτηση κατά πόσον συζητήθηκε η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει αποζημιώσεις για τους εγκλωβισμένους και τις οικογένειες των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο κ. Έρογλου απάντησε ότι δεν έγινε οποιαδήποτε κουβέντα για το ζήτημα αυτό, ωστόσο συζητήθηκε το θέμα του φυσικού αερίου. Πρόσθεσε πως όλοι αναγνωρίζουν ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτό.

Ως προς την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι ο ίδιος ήταν ήδη γνώστης του θέματος αυτού, αλλά δεν έδωσε οποιαδήποτε λεπτομέρεια για την επίσκεψη.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή δήλωση του κ. Μπάιντεν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ότι μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ, ο κ. Έρογλου είπε ότι, “δυστυχώς, όλος ο κόσμος αναγνωρίζει ως Κυπριακή Δημοκρατία αυτούς που μας πέταξαν έξω από το συνεταιριστικό κράτος”.

Ο κ. Έρογλου χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ, ως ένα από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κα ιως μία υπερδύναμη, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στο Κυπριακό και ότι κάθε ρόλος έχει και κάποιες ευθύνες.

Εκφράζοντας ευχαριστίες στον κ. Μπάιντεν για την επίσκεψή του, ο κ. Έρογλου είπε ότι το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης Ομπάμα στο Κυπριακό είναι θετικό για την τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι το Κυπριακό είναι υψηλά στον κατάλογο του κ. Ομπάμα για τα προβλήματα που γίνονται προσπάθειες να επιλυθούν.

Διαβάστε Επίσης