Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΟλοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική ζητά η ΠΕΟ

Ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική ζητά η ΠΕΟ

-

width=”480″/>Για «αναποφασιστικότητα και αδυναμία του κράτους» να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, κάνει λόγο ΠΕΟ.

Σε Διακήρυξη με την ευκαιρία της 21ης Μαρτίου, διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, η ΠΕΟ καταδικάζει απερίφραστα αντιλήψεις και νοοτροπίες που διαχωρίζουν τους ανθρώπους με βάση τη φυλετική ή εθνική τους καταγωγή.

«Στην Κύπρο, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και αυξανόμενης ανεργίας, δυστυχώς τα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς, τα οποία έχουν σχέση και με την εμφάνιση και ενεργοποίηση ακροδεξιών φασιστικών ομάδων αυξάνονται και αποτελούν καθημερινό φαινόμενο», αναφέρει η ΠΕΟ και εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τα «περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση και το χειρισμό τους από τις κρατικές υπηρεσίες και άλλους θεσμούς».

Η ΠΕΟ καταγγέλλει ιδιαίτερα «το γεγονός ότι στην Κύπρο έχουν δημιουργηθεί και αναπαράγονται συνθήκες που καθιστούν τους μετανάστες ευάλωτους στην εργασιακή εκμετάλλευση από εργοδότες που τους χρησιμοποιούν ως φθηνή εργατική δύναμη», τροφοδοτώντας, όπως αναφέρει, «συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ίδιων των εργαζομένων και σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί και σε ρατσιστικές συμπεριφορές».

Η ΠΕΟ τονίζει ότι ο μοναδικός και αποτελεσματικός δρόμος αντιμετώπισης της εργασιακής εκμετάλλευσης, είναι η διασφάλιση του δικαιώματος του κάθε εργαζόμενου, Κύπριου ή μετανάστη, να έχει τους ίδιους όρους απασχόλησης βάση των συλλογικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας.

Καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Μαρτίου, από τις 11.00π.μ.- 1.00μ.μ. στην είσοδο της Λήδρας, με πορεία στην Πλατεία της Φανερωμένης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά του ρατσισμού που θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα σε όλες τις πρωτεύουσες των χωρών της Ευρώπης.

Διαβάστε Επίσης