Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΕπεισόδια στη διαδήλωση εργαζομένων της ΑΗΚ έξω από τη Βουλή

Επεισόδια στη διαδήλωση εργαζομένων της ΑΗΚ έξω από τη Βουλή

-

2014

Σοβαρά επεισόδια από εκατοντάδες εργαζόμενους στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου σημειώθηκαν σήμερα το πρωί έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την ώρα που η Επιτροπή Οικονομικών συνεδρίαζε, για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών.

Στην περιοχή γύρω από τη Βουλή επικράτησε το απόλυτο χάος, ενώ η Αστυνομία, η παρουσία της οποίας ήταν έντονη, προσπαθούσε απεγνωσμένα να ηρεμήσει το οργισμένο πλήθος.

Η Βουλή είχε αποκλειστεί για ώρες και κανείς δεν μπορούσε να εξέλθει του κτιρίου. Η ρίψη κροτίδων και αντικειμένων, καθώς επίσης οι προπηλακισμοί εναντίων βουλευτών και εκπροσώπων των ΜΜΕ, προκάλεσαν αναστάτωση σε όσους βρίσκοντας εντός του κτιρίου.

Εξάλλου, σημειώθηκαν αρκετές ζημιές εντός και εκτός της Βουλής, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν και διακομιστήκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Νωρίτερα, γύρω στις 09:15, οι διαμαρτυρόμενοι – εργαζόμενοι της ΑΗΚ, φωνάζοντας “πουλημένοι” και γιουχαΐζοντας τους βουλευτές, αγανακτισμένοι και οργισμένοι, έριξαν τα σιδερένια κιγκλιδώματα της Αστυνομίας και βρέθηκαν έξω ακριβώς από την κεντρική είσοδο της Βουλής.

Για πολλή ώρα επικράτησε πανικός, ενώ οι διαδηλωτές έριχναν πλαστικά μπουκάλια νερού και φρούτα πάνω στη γυάλινη πόρτα εισόδου. Κάποιοι άλλοι έσπρωχναν τους αστυνομικούς, θέλοντας να εισέλθουν εντός του κτιρίου.

Στις 09:30, οι υπάλληλοι της ΑΗΚ, βρέθηκαν στον περίβολο της Βουλής, όπου έσπασαν τα τζάμια της πλαϊνής εισόδου και κτυπούσαν τις πόρτες με ξύλα και αντικείμενα.

Στο μεταξύ, η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών στης Βουλής διεκόπη αρκετές φορές, λόγω των επεισοδίων, ωστόσο, γύρω στις 11:00 επανάρχισε.

Την ίδια ώρα περίπου η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είχε διακοπεί εντός του κτιρίου, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι είχαν προκαλέσει ζημίες και στη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος. Άτομα που χρησιμοποιούσαν τον ανελκυστήρα εκείνη τη στιγμή εγκλωβίστηκαν μέσα.

Επίσης, οι διαδηλωτές δεν επέτρεψαν στον υπεύθυνο να προσεγγίσει τη γεννήτρια, με αποτέλεσμα τραυματισμό του. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος επανήλθε γύρω στις 12:00.

Στη Βουλή μετέβη και ο Γενικός Εισαγγελέας, ωστόσο, λόγω των επεισοδίων δεν έγινε κατορθωτό να εισέλθει εντός του κτιρίου.

Οι διαδηλωτές εργαζόμενοι της ΑΗΚ είχαν διαλυθεί και αποχωρήσει από τη Βουλή γύρω στις 12:30.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία με δέκα Τουρκοκύπριους συνδικαλιστές, αντίστοιχης συντεχνίας στα κατεχόμενα, βρέθηκε δίπλα στους διαδηλωτές, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ εξήγγειλαν περαιτέρω δυναμικές κινητοποιήσεις από αύριο, με τη συμμετοχή και του προσωπικού παραγωγής.

Όλα τα γραφεία και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της Αρχής θα παραμείνουν κλειστά, ενώ για τα έκτακτα περιστατικά και βλάβες θα εργάζεται το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κοινού.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος είπε ότι τα μέτρα θα κλιμακώνονται αναλόγως των εξελίξεων, υποδεικνύοντας ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί και να διεξαχθεί διάλογος.

«Ο λαός πρέπει να μας καταλάβει και να συνταυτιστεί με τους αγώνες των εργαζομένων. Οι βουλευτές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι στο λαό και στους εργαζομένους», είπε.

Κάλεσε τους βουλευτές να μην δώσουν την ψήφο τους στο νομοσχέδιο, που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και έκανε λόγω για «έκτρωμα».

Είπε πως ο κάθε βουλευτής «θα είναι υπόλογος στον κυπριακό λαό, για το έγκλημα, το οποίο θα γίνει στους ημικρατικούς οργανισμούς».

Διαβάστε Επίσης