Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΑΙΔΕΙΑΗ Φ.Ε.ΤΕ.ΠΑ.Κ προτείνει την δημιουργία συντονιστικής επιτροπής για την Νοσηλευτική

Η Φ.Ε.ΤΕ.ΠΑ.Κ προτείνει την δημιουργία συντονιστικής επιτροπής για την Νοσηλευτική

-

εκπρόσωπους φοιτητές Νοσηλευτικής όλων των πανεπιστημίων που έχουν τον κλάδο . Στόχος όπως τονίζει η ανακοίνωση της ΦΕΤΕΠΑΚ είναι ο Φορέας που θα δημιουργηθεί να διαδραματίσει σημαντικό έργο στην επίλυση προβλημάτων που μαστίζουν τον κλάδο , που θα έχουμε σαν μελλοντικοί νοσηλευτές να αντιμετωπίσουμε, αλλά και επίλυση κοινών υφιστάμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σαν φοιτητές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Φοιτητική Ένωση ΤΕ.ΠΑ.Κ προτείνει στις φοιτητικές ενώσεις των πανεπιστημίων Frederick, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας την δημιουργία συντονιστικής επιτροπής Νοσηλευτικής που θα αποτελείτε από εκπρόσωπους φοιτητές Νοσηλευτικής όλων των πανεπιστημίων που έχουν τον κλάδο . Ώστε να διαδραματίσει σημαντικό έργο στην επίλυση προβλημάτων που μαστίζουν τον κλάδο , που θα έχουμε σαν μελλοντικοί νοσηλευτές να αντιμετωπίσουμε, αλλά και επίλυση κοινών υφιστάμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σαν φοιτητές.

1. Οι Νοσηλευτικές Υπηρεσίες, αποδέχθηκαν αίτημα της κυβέρνησης για εισδοχή των νεοεισερχομένων πτυχιούχων νοσηλευτών με μηναία απολαβή (μισθό) 900€. Αυτό κατακρίθηκε μεν, γιατί υποβιβάζει άμεσα το νοσηλευτικό προσωπικό στην κλίμακα Α2, ωστόσο αποτέλεσε προσπάθεια πρόσληψης περισσοτέρων ανέργων νοσηλευτών, μειώνοντας παράλληλα τα ποσοστά ανεργίας που παρατηρούνται στο νοσηλευτικό επάγγελμα, αλλά ούτε και αυτό έγινε με αποτέλεσμα τα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο να παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα. Εν αντιθέσει, σε καμία άλλη υπηρεσία οι νεοεισερχόμενοι δεν έχουν τύχει τέτοιας υποβίβασης, απολαμβάνουν τις απολαβές που προσφέρει η παραμονή στην κλίμακα τους. Επίσης σε σε πρόσφατες δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου γίνεται λόγος για αποκοπή των επιδομάτων Κυριακής και αργιών. Η απόφαση αυτή πάρθηκε χωρίς την ύπαρξη διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς των Νοσηλευτών.

Η συγκεκριμένη κατάληξη φέρνει με ακόμα μια δυσάρεστη εξέλιξη όπου θα υπάρξει προφανής υποκίνηση σε βαθμιαίες μειώσεις και στον ιδιωτικό τομέα που επηρεάζονται άμεσα οι φοιτητές Νοσηλευτικής που θα είναι οι μελλοντικοί επαγγελματίες.

Θεωρούμε απαράδεκτο ένας κλάδος με σημαντική προσφορά στον τομέα ης υγείας στην Κύπρο, που πλέον όσοι ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα φέρουν πανεπιστημιακό τίτλο με τεταρτοετή φοίτηση ή ακόμα και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, να δέχεται τέτοια διάκριση σύγκριση με τους άλλους κλάδους αλλά και υποβάθμιση του. Επίσης η συγκεκριμένη κατάληξη μας φέρνει με ακόμα μια δυσάρεστη εξέλιξη όπου θα υπάρξει προφανής υποκίνηση σε βαθμιαίες μειώσεις και στον ιδιωτικό τομέα.

2. Επίσης να προβούμε σε κινήσεις ώστε οι φοιτητές της Νοσηλευτικής, να μπορούν να εξαργυρώνουν τα κουπόνια σίτισης που δίνονται από το κρατικό φοιτητικό πακέτο στα κυλικεία όλων των δημόσιων Νοσηλευτηρίων της Κύπρου συμπεριλαμβανόμενου και του Μακάριου Νοσοκομείου. Όπως επίσης με την ένδειξη της φοιτητικής του ταυτότητας να έχουν όλοι οι φοιτητές της Νοσηλευτικής έκπτωση στα κυλικεία. 3. Αίτημα μας είναι και η αναβάθμιση του τρόπου πρόσληψης στα Δημόσια Νοσηλευτήρια. Εδώ και χρόνια ο κατάλογος μας διαμορφώνετε ανάλογα με την βαθμολογία του πτυχίου του που έχουν στην κατοχή τους οι Νοσηλευτές/τριες. Αλλά λόγω των πολλών πανεπιστημίων που προσφέρουν πανεπιστημιακό πτυχίο Νοσηλευτικής πιστεύουμε πως η αλλαγή τρόπου διορισμού στα Δημόσια Νοσηλευτήρια με εξετάσεις , τις οποίες θα έχει υπό την ευθύνη του το Υπουργείο Υγείας θα είναι πιο δίκαιοι για όλους μας.

Στόχος μας η ανάπτυξη διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς για λύση των προβλημάτων μας. Γι’αυτό καλούμε τις υπόλοιπες φοιτητικές ενώσεις να συμπαραταχθούμε οργανωμένα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του συγκεκριμένου κλάδου.

Πρόεδρος ΦΕΤΕΠΑΚ

Διαβάστε Επίσης