Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΈντονες ανησυχίες από το σκηνικό που διαμορφώθηκε στη Νέα Υόρκη εκφράζει η...

Έντονες ανησυχίες από το σκηνικό που διαμορφώθηκε στη Νέα Υόρκη εκφράζει η ΕΔΕΚ και ζητά άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου

-

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΙ ΑΝΩΜΑΛΑ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΣΕΒΟΠΟΘΙΣΜΟΥΣ

Αδίστακτη και κυνική εξακολουθεί να είναι η στάση της Τουρκίας , δήλωσε στην Πάφο ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σημειώνοντας, πως οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι το θέμα της Αμμοχώστου θα αποτελέσει μέρος της συνολικής λύσης και η απαίτηση του για νομιμοποίηση των λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα με αντάλλαγμα το άνοιγμα αεροδρομίων και λιμανιών Τουρκία για τα Κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, προσγειώνει ανώμαλα αυταπάτες και ευσεβοποθισμούς.

Στόχος της Τουρκίας είπε, η νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, η εξασφάλιση διεθνούς νομικής οντότητας και η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινότητα, κάτι που διευκολύνεται με τη συμφωνία για συναντήσεις των διαπραγματευτών με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας .

Δυστυχώς συνέχισε, το σκηνικό που διαμορφώθηκε στην Νέα Υόρκη κάθε άλλο παρά μπορεί να δημιουργεί αισιοδοξία, αλλά αντίθετα δημιουργεί έντονες ανησυχίες .

Διερωτήθηκε πού είναι η προετοιμασία για τις εξελίξεις και «πού είναι η διαμόρφωση επαρκούς και μη επιδεχόμενης αμφισβήτησης διαπραγματευτικής βάσης; Πού είναι το περίγραμμα λύσης; Πού είναι η επίσημη απόσυρση των υποχωρήσεων της τελευταίας πενταετίας;» , προσθέτοντας πως «η απάντηση είναι ουδέν».

Ο κ. Ομήρου είπε επίσης πως αντί τούτου, καλλιεργείται ψευδεπίγραφος αισιοδοξία περί δήθεν δημιουργίας θετικού κλίματος από συναντήσεις στους διαδρόμους του Μεγάρου του ΟΗΕ με την τουρκική ηγεσία, η οποία επιδεικτικά αποχώρησε κατά την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση.

Κατά τον κ. Ομήρου, η επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην σωστή του βάση καθώς και η τοποθέτηση του μέσα στο νέο γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό και γεωοικονομικό περιβάλλον της περιοχής είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Στρατηγικά συμφέροντα των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην περιοχή μας, σημείωσε, θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος μιας λύσης του Κυπριακού που θα εμπεδώνει την Κύπρο οριστικά και διαχρονικά ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας .

Είπε ακόμη πως τα νέα δεδομένα στην περιοχή μας που έχουν ανατρέψει ισορροπίες δεκαετιών, θα πρέπει τάχιστα να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν .

Αναμένουμε κατέληξε , την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για αποτίμηση των δεδομένων αυτών, τη διαμόρφωση της αναγκαίας εθνικής στρατηγικής και την αποτροπή και ακύρωση επικίνδυνων εξελίξεων, όπως είναι η συμφωνία για τους διαπραγματευτές που παραπέμπει σε τετραμερή διάσκεψη.

Διαβάστε Επίσης