Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗΕπείγουσα τροποποίηση του νόμου για τη μεταφορά μαθητών

Επείγουσα τροποποίηση του νόμου για τη μεταφορά μαθητών

-

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών συνήλθε εκτάκτως και συζήτησε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το απόγευμα, υπό μορφή κατεπείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής, το οποίο στοχεύει να υπερπηδήσει εμπόδια που προκύπτουν στη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία από τις αναδόχους εταιρείες μεταφορών.

Στη συνεδρία της Επιτροπής παρέστη και παρέθεσε τους λόγους που κρίνεται σκόπιμη η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών Αλέκος Μιχαηλίδης.

Στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η τροποποίηση του νόμου για πρόσβαση στο επάγγελμα του οδικού μεταφορέα στοχεύει σε υπερπήδηση των προβλημάτων μεταφοράς των μαθητών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς που αρχίζει σε μια εβδομάδα, καθώς η νέα νομοθεσία θα δώσει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και στο Υπουργείο Αμυνας τη δυνατότητα να αναθέτουν σε ανοικτούς διαγωνισμούς τη μεταφορά μαθητών και στρατιωτών αντίστοιχα.

Περαιτέρω, στο σημείωμα αναφέρεται ότι στην ουσία το τροποποιητικό νομοσχέδιο διευκρινίζει απλώς πρόνοιες που θα έπρεπε να ήταν σαφείς στον υφιστάμενο νόμο.

Ο κ. Μιχαηλίδης παραθέτοντας στην Επιτροπή Συγκοινωνιών τους λόγους που η Κυβέρνηση ζητά την τροποποίηση της νομοθεσίας είπε ότι έχει διαπιστωθεί πως η μεταφορά μαθητών των δημοσίων σχολείων από τις αναδόχους εταιρείες έχει συνεπακόλουθο να αραιώνουν οι τακτικές γραμμές των λεωφορείων για τη μεταφορά επιβατών σε ώρες αιχμής λόγω ανεπάρκειας του στόλου των λεωφορείων.

Στο σημείωμα αναφέρεται επίσης ότι με βάση πρόνοια των συμβάσεων με τις αναδόχους εταιρείες την 31η Δεκεμβρίου, οι ανάδοχοι όφειλαν να αντικαταστήσουν όλα τα λεωφορεία ηλικίας πέραν των 20 χρόνων, ενώ μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2013 οφείλουν να αντικαταστήσουν τα λεωφορεία πέραν των 18 ετών, που σημαίνει ότι είτε θα αγοράσουν νέα λεωφορεία είτε θα κάνουν υπεργολαβικές αναθέσεις σε κατόχους τουριστικών λεωφορείων.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών εξηγεί επίσης ότι επειδή κάποιοι μέτοχοι των αναδόχων είναι και κάτοχοι τουριστικών λεωφορείων δημιουργούνται συνθήκες αδιαφάνειας και διαπλοκής και επειδή μέσα στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του συστήματος και της ανάθεσης των μαθητικών διαδρομών με μειωμένο κόστος αποφάσισε την απευθείας ανάθεση των μαθητικών δρομολογίων μέσα από ανοικτό διαγωνισμό.

Περαιτέρω, το Υπουργείο Συγκοινωνιών ενημέρωσε την Επιτροπή Συγκοινωνιών ότι ενόψει της απόφασης για απευθείας ανάθεση οι ανάδοχοι προσέφυγαν στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η οποία απεφάνθη ότι όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος η μεταφορά μαθητών είναι τακτική γραμμή και δεν μπορεί να ανατεθεί από το κράτος ως έκτακτη γραμμή.

Προσθέτει, επίσης, ότι μετά από την απόφαση αυτή οι ανάδοχοι θεώρησαν ότι μπορούσαν να διεκδικήσουν και τη μονοπωλιακή μεταφορά στρατιωτών για αυτό και προσέφυγαν εκ νέου στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών προσβάλλοντας το διαγωνισμό που προκήρυξε το Υπουργείο Αμυνας για τη μεταφορά στρατιωτών.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών επισημαίνει ότι η απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών που πέτυχαν οι ανάδοχοι τους εμποδίζει να αναθέσουν οι ίδιοι υπεργολαβικά τη μεταφορά των μαθητών και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στη μεταφορά όλων των μαθητών ειδικά στη Λευκωσία στις 10 Σεπτεμβρίου που θα αρχίσουν τα σχολεία.

Διαβάστε Επίσης