Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗΘέλουν στο γύψο τη Βουλή και τη Δικαστική Εξουσία!

Θέλουν στο γύψο τη Βουλή και τη Δικαστική Εξουσία!

-

Στη συνεδρία συζητήθηκαν εκτενώς οι εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για αλλαγές στο Νομοσχέδιο περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών στη νομοθεσία. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης τόνισε ότι η κυβέρνηση επέμενε σε μια διαδικασία όπου θα μπορούσαν να περιοριστούν οριζόντια όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς την έγκριση της Βουλής ενώ ενσωματώνεται πρόνοια στην νομοθεσία που επιτρέπει στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία ακόμα και να κλείνει και να «βάζει» στον πάγο τη λειτουργία της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας.

Στη δήλωση του ο Γ. Λουκαίδης υπενθυμίζει ότι: Σε περίπτωση πολέμου, η Εκτελεστική Εξουσία για να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με βάση το Σύνταγμα, υποχρεούται να έρθει στην Βουλή των Αντιπροσώπων να πάρει έγκριση. Υποχρεούται επίσης, ανά τριμηνία να έρχεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ανανεώνει την έγκριση. Συνεπώς, προσθέτει, σε περίπτωση πολέμου, που είναι η πιο ακραία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν περιορίζονται γενικά οριζόντια τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες αλλά συγκεκριμενοποιούνται ποια είναι εκείνα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες που υπόκεινται σε περιορισμούς.

Η κυβέρνηση μέχρι αυτή την ώρα, επέμενε σε μια διαδικασία όπου θα μπορούσαν να περιορίζονται οριζόντια όλα τα ανεξαιρέτως τα ανθρώπινα δικαιώματα που προβλέπονται στο Σύνταγμα, χωρίς να χρειάζεται έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Την ίδια ώρα ενσωμάτωσαν πρόνοια στο νομοσχέδιο, που επιτρέπει στην εκάστοτε Εκτελεστική Εξουσία, ακόμα και να κλείνει, να βάζει στον πάγο τη λειτουργία της Νομοθετικής και της Δικαστικής Εξουσίας.

Επίσης, να σημειώσουμε ότι αυτό το κείμενο, που έχουμε μπροστά μας, προβλέπει με ένα γενικευμένο και ασαφή τρόπο, πότε μπορεί να κριθεί από πλευράς Εκτελεστικής Εξουσίας ότι έχουμε επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια.   Δεν χρειάζεται, δηλαδή από προηγουμένως να κριθεί μια ασθένεια ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) ή έστω από μια μόνιμη επιτροπή στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, με μερικούς συμβούλους που θα διορίσει η όποια Εκτελεστική Εξουσία, μπορεί να κρίνει ότι έχουμε επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια και να προχωρήσει σε οριζόντια αναστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. 

Μιλούμε, τονίζει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, για ένα άκρως επικίνδυνο νομοσχέδιο. Θέλω πρώτα από όλα να εκφράσω τη λύπη μου γιατί η Νομική Υπηρεσία επέμενε μέχρι τέλους σε αυτές τις απαράδεκτες πρόνοιες, που είναι πολύ πιο δρακόντειες από ότι σε περίπτωση πολέμου.

Ο Γ. Λουκαίδης σημειώνει τη ως θετικό τη «διάθεση συνεννόησης» που έδειξε ο υπουργός ο οποίος «δεν εισάκουσε τις εμμονές της Νομικής Υπηρεσίας στα πλείστα των θεμάτων, που ως ΑΚΕΛ είχαμε θέσει και τα οποία είχαμε αποστείλει εκ των προτέρων με επιστολή στον Υπουργό Υγείας».  

Στην Επιτροπή συζητήσαμε εξαντλητικά τις εισηγήσεις για αλλαγές που κατάθεσε το ΑΚΕΛ. Για τα πλείστα από τα ζητήματα που έχουμε θέσει, έχουμε λάβει δέσμευση από τον Υπουργό Υγείας ότι θα τα αντιμετωπίσει θετικά. Με εξαίρεση ένα βασικό, βέβαια:

  • Αρνήθηκε ο Υπουργός να συγκεκριμενοποιήσει ποια είναι εκείνα τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπόκεινται σε περιορισμό. Κάτι που γίνεται, επαναλαμβάνω, σε περίπτωση πολέμου. Αυτό παραμένει το πιο επικίνδυνο σημείο μέσα στο νομοσχέδιο, το οποίο δεν αποδέχτηκε ο Υπουργός να διαφοροποιήσει. Ελπίζω πως η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας σε αυτό το ζήτημα θα κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Κατά τα άλλα έχει αποδεχθεί ότι θα πρέπει να υπάρχει έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να μπορέσει να υπάρξει περιορισμός της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να έρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για σκοπούς λογοδοσίας και ελέγχου της αναλογικότητας για τα μέτρα που λαμβάνονται. Πρέπει να καταργηθεί η πρόνοια στο νομοσχέδιο που επιτρέπει στην εκάστοτε Εκτελεστική Εξουσία σε περίπτωση επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας, να βάζει στον πάγο τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά, και τη Δικαστική Εξουσία. 

Ο Γ. Λουκαίδης τόσο στη διάρκεια της συνεδρίας όσο και στη δήλωση του τονίζει εμφαντικά:

  • Στις περιπτώσεις πανδημίας, στις περιπτώσεις κρίσεων, γενικότερα, η δημοκρατία δεν μπορεί να αναστέλλεται.

Πρέπει να ενισχύεται και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει τις προτάσεις και τις εισηγήσεις μας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε κινδύνους για τη δημόσια υγεία, που είναι υπαρκτοί και τους έχουμε βιώσει, δυστυχώς, τα τελευταία δυο χρόνια». 

ΘΑ.. ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΛΕΕΙ Ο ΜΙΧ. ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΑΣ

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι θα επανέλθουν με αλλαγές που συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Όπως είπε βάση νέας πρόνοιας που συζητήθηκε μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε πανδημία θα δίνεται η έγκριση από τη Βουλή και ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το σώμα. Σημείωσε δε ότι στόχος δεν είναι να μπει η Βουλή στον πάγο, για να σημειώσει ότι «βάσει νέας πρόνοιας που συζητήθηκε, μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε πανδημία θα δίνεται η έγκριση από τη Βουλή και ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το σώμα».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου είπε ότι σε δυο εβδομάδες ο Υπουργός Υγείας θα καταθέσει αναθεωρημένο κείμενο στην Επιτροπή και θα συνεχιστεί η κατ’ άρθρον συζήτηση. Σημείωσε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός του συγκεκριμένου νόμου, καθώς ισχύει από το 1932. Όπως είπε, ο νόμος για τις μολυσματικές ασθένειες πρέπει να εμπλουτιστεί με τις νέες εμπειρίες της πανδημίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί νομοθέτημα που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Υπέδειξε ότι πρέπει να υπάρχει σύμπραξη των τριών εξουσιών του κράτους, δηλαδή εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας.

Όπως σημείωσε «οι άλλες εξουσίες οφείλουν να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν όταν και όποτε χρειάζεται η διασφάλιση των ατομικών ελευθεριών».

«Την περίοδο που πέρασε, δυστυχώς υπήρξαν και φαινόμενα, όπου υπήρξε και κατάχρηση εξουσίας και κατάχρηση δικαιωμάτων, αλλά θα πρέπει να υπομνήσουμε ότι υπήρχε η απειρία, υπήρχε η έλλειψη γνώσης και κάποιες αποφάσεις μπορεί να ήταν βεβιασμένες», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει η συν-λειτουργία των τριών εξουσιών του κράτους και προληπτικά και κατασταλτικά, σημειώνοντας ότι «για να μπορέσει να υπάρξει αυτή η διασφάλιση των δικαιωμάτων, σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει σύμπραξη των τριών εξουσιών του κράτους, δηλαδή της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας».

Η ΕΔΕΚ δια της Έλενας Λυμπουρή αναφέρει ότι η ενδεχόμενη εμπλοκή της Βουλής στην έγκριση ή έκδοση των διαταγμάτων θα παραβιάσει τον διαχωρισμό των εξουσιών και θα οδηγεί σε αχρείαστη καθυστέρηση της έκδοσης διαταγμάτων με επιπτώσεις στην εφαρμογή των μέτρων και ενδεχόμενες επιβαρύνσεις στην υγεία των πολιτών.

 

Διαβάστε Επίσης