Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΗΠΑ: Σημαντικές οι επόμενες εβδομάδες για μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό

ΗΠΑ: Σημαντικές οι επόμενες εβδομάδες για μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό

-

Αύγουστος 2013

Σημαντικές θεωρούν οι ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες για την προετοιμασία του εδάφους και για να δοθεί μια νέα δυναμική σε οποιαδήποτε νέα διαδικασία που θα στοχεύει στην επίλυση του Κυπριακού, όπως ανέφερε σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κένινγκ.

Μιλώντας στο συνέδριο των αποδήμων στη Λευκωσία, ο κ. Κένινγκ είπε ότι για πρώτη φορά εδώ και καιρό, υπάρχει αισιοδοξία ότι μια λύση είναι εφικτή, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν μια ευκαιρία για λύση και θεωρούν ότι τα πρόσφατα γεγονότα, όπως η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, δημιούργησαν νέες δυνατότητες, προς την κατεύθυνση αυτή.

«Αναμένουμε ότι αυτές οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για την προετοιμασία του εδάφους και για να δοθεί μια νέα δυναμική σε οποιαδήποτε νέα διαδικασία για να έχει αποτελέσματα», είπε.

Όπως ανέφερε, η πολιτική των ΗΠΑ είναι συνεπής αναφορικά με το περίγραμμα της λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη δημιουργία μια διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια διεθνή ταυτότητα, μέσα από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, που θα τεθεί υπό την αιγίδα των ΗΕ, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι η λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για αναδιάρθρωση και διεύρυνση της κυπριακής οικονομίας, θα άρει τα εμπόδια για τις ξένες επενδύσεις και θα ενισχύσει την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο «είναι ένα άλλο ένα νέο σημαντικό στοιχείο» και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου, εκφράζοντας την άποψη ότι «τα όποια κέρδη από αυτό τον πλούτο πρέπει να μοιραστούν δίκαια μεταξύ όλων των Κυπρίων στο πλαίσιο μιας λύσης».

Υπέδειξε ότι όλοι πρέπει να απέχουν από ενέργειες που προκαλούν ένταση στην περιοχή και ότι οι έρευνες και η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων μπορούν να συνεχιστούν παράλληλα με τις συνομιλίες. Πρόσθεσε ότι η πλήρης εκμετάλλευση του πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να διευκολυνθεί μέσα από την επίτευξη λύσης.

Ο Αμερικανός Πρέσβης εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου.

Ανέφερε ακόμα ότι το Κυπριακό βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τα ζητήματα που θα επιδιώξει να επιλύσει κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο κ. Κένινγκ υπογράμμισε ότι η Κύπρος παραμένει το νησί της σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο και σημείωσε ότι η επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχυθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

«Μια λύση θα συμβάλει στην επιστροφή της Κύπρου στην ευημερία και θα διανοίξει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη. Υπάρχουν ισχυροί παράγοντες που στηρίζουν την πρόοδο προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου», είπε ο Αμερικανός Πρέσβης, αναφέροντας ότι «τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε περισσότερο τα οφέλη μιας διευθέτησης, να σκεφτούμε δημιουργικά και συγκεκριμένα».

Διαβάστε Επίσης