Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΜΟΡΦΙΤΕΣ: Προσβολή στη διεθνή έννομη τάξη το στάτους κβο στην Κύπρο, τονίζουν...

ΜΟΡΦΙΤΕΣ: Προσβολή στη διεθνή έννομη τάξη το στάτους κβο στην Κύπρο, τονίζουν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας

-

μέλη του ΣΑ και την ΕΕ να πιέσουν την Τουρκία ώστε να εργαστεί για δίκαιη λύση στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η παρούσα κατάσταση αποτελεί προσβολή για τη διεθνή έννομη τάξη και συνεχή απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής.

Σε ψηφίσματα που επιδίδουν σήμερα, ανήμερα της κατάληψης της Μόρφου, στις Πρεσβείες των μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, με αφορμή τη συμπλήρωση 39 ετών από την κατάληψη της Μόρφου από τον στρατό κατοχής, καταγγέλλουν τις απειλές της Αγκυρας για ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε σχέση με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα ψηφίσματα επαναλαμβάνεται ότι η Τουρκία, που επιδιώκει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει να κατέχει μέρος ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προστίθεται ότι στις κατεχόμενες περιοχές υπάρχει πρωτοφανής οικοδομικός οργασμός και διεξάγεται μεγάλης κλίμακας παράνομη πώληση περιουσιών που ανήκουν στους Ελληνοκύπριους που εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια και τις περιουσίες τους το 1974, με το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου να έχει γίνει άσυλο για διεφθαρμένους και αδίστακτους επιχειρηματίες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γρήγορο κέρδος από την παράνομη «πώληση» των περιουσιών αυτών.

«Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη, αποτελεί προσβολή για τη διεθνή έννομη τάξη και μια συνεχή απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής», συνεχίζει το ψήφισμα.

Περαιτέρω, στο ψήφισμα τους οι Μορφίτες αναφέρουν ότι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο Κυπριακό αφορά τις τουρκικές απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης ως απάντηση στις έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ), προσθέτοντας ότι οι απειλές της Τουρκίας αποτελούν πρόκληση τόσο για τα Ηνωμένα Έθνη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να επιμένει για λύση του Κυπριακού μέσω συνομιλιών παρά τις απαράδεκτες δηλώσεις που γίνονται από τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική ηγεσία, αναφέρεται στο ψήφισμα και διατυπώνεται η θέση ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό και για την αποκατάσταση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Καταλήγοντας, οι Μορφίτες αναφέρουν ότι η λύση πρέπει να εγγυάται την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με ασφάλεια, την κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών, ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

Διαβάστε Επίσης