Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΚούρεμα μισθών λόγω της κρίσης -Οι απολαβές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά...

Κούρεμα μισθών λόγω της κρίσης -Οι απολαβές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 3 %

-

Δευτέρα, 12 Αύγουστος 2013

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πρόσφατη περίοδο της οικονομικής ύφεσης έχουν υποστεί οι μισθοί στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η βιβλιοθήκη της Βουλής των Κοινοτήτων κατόπιν αίτησης των Εργατικών.

Συγκεκριμένα, από τα μέσα του 2010 έως σήμερα, συνυπολογίζοντας το δείκτη πληθωρισμού, το ωρομίσθιο του εργαζόμενου στη Βρετανία έχει μειωθεί κατά 5,5%. Μεγαλύτερη είναι η αντίστοιχη μείωση μόνο στην Ελλάδα (κατά 11,3%, το υψηλότερο ποσοστό), στην Πορτογαλία και στην Ολλανδία.

Στην Κύπρο οι ωριαίες απολαβές των εργαζομένων έχουν μειωθεί κατά 3% σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ενώ στην Ισπανία κατά 3,3%. Αντίθετα, στη Γερμανία το ωρομίσθιο έχει αυξηθεί κατά 2,7% μέσα στην ίδια τριετία και στη Γαλλία κατά 0,4%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη Βουλγαρία με 13,2%. Συνολικά στην ΕΕ το μέσο ωρομίσθιο έχει ελαττωθεί κατά 0,7% και στην ευρωζώνη κατά 0,1%.

Η σκιώδης Υφυπουργός Οικονομικών των Εργατικών Κάθι Τζέιμισον σχολίασε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν το πλήρες μέγεθος της κρίσης του κόστους διαβίωσης που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Κάμερον για πολλά βρετανικά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση απαντά ότι έχει αυξήσει το αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα στις 10.000 λίρες και ότι έχει λάβει μέτρα όπως το πάγωμα του τέλους καυσίμων.

Διαβάστε Επίσης