Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΣυζήτησε και με τον Μπαν Γκι Μουν το Κυπριακό ο Σαμαράς…

Συζήτησε και με τον Μπαν Γκι Μουν το Κυπριακό ο Σαμαράς…

-

τα αποτελέσματα των συναντήσεών του στις ΗΠΑ, δήλωσε ερωτηθείς σχετικά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, από τη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι- μουν.

Η συνάντηση τους κράτησε περίπου 45 λεπτά και ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

“Στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αναλύθηκαν διάφορα ζητήματα, θα έλεγα, παγκοσμίου ενδιαφέροντος και τα γνωστά θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Είχαμε μία πολύ γόνιμη συζήτηση και ήταν μία ευκαιρία να εξηγήσουμε στον Γενικό Γραμματέα τις ελληνικές θέσεις και τις απόψεις”, δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαν Γκι -μουν έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης και ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως αυτό των εξελίξεων στη Συρία. Ο ΓΓ του ΟΗΕ στη συνάντηση ήταν πλαισιωμένος από πολλούς συνεργάτες του μεταξύ των οποίων ήταν και ο ειδικός διαπραγματευτής για το σκοπιανό Μάθιου Νιμιτς.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επίσης συναντήθηκε και με τον εκτελεστικό διευθυντή της αμερικανοεβραικης επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις.

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς είχε επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν οι δίδυμοι πύργοι. Παρουσία του Πρωθυπουργού εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Επίσης, ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε σχετικά και είδε από κοντά τα έργα ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Σαμαράς, στη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, εκτός από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, είχε επαφές με στελέχη μεγάλων επενδυτικών ομίλων, ΜΜΕ, με το δήμαρχο της ΝΥ, Μ. Μπλούμπεργκ, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντ. Χάρις, και τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ – ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ Τ/Κ ΤΥΠΟ

Πρωτοσέλιδα καλύπτει ο Τουρκοκυπριακός Τύπος τη συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά στο Λευκό Οίκο και τις αναφορές στο Κυπριακό.

Υπό παρόμοιο τίτλο «Υπάρχει ευκαιρία για λύση στην Κύπρο», στεγάζουν το θέμα οι εφημερίδες Αφρίκα, Κίπρις, Χαλκίν Σεσί και Χαβαντίς. Όπως αναφέρεται σε όλα τα δημοσιεύματα, στη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο συζητήθηκε και το Κυπριακό. Ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρεται, έκανε σημαντικές – όπως χαρακτηρίζονται – δηλώσεις για το θέμα και είπε ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση της έντασης και της ασυμφωνίας που συνεχίζονται για δεκαετίες στην Κύπρο. «Είμαστε ενθαρρυμένοι από τα μηνύματα που παίρνουμε από τις δύο κοινότητες». Πρόσθεσε ότι πρέπει να δουλέψουν από κοντά όλοι μαζί για να δούμε εάν θα υπάρξει μια ευκαιρία προόδου σε αυτό το θέμα.

Αναφορά γίνεται επίσης και στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά για το Κυπριακό, αλλά και τα θέματα ενέργειας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό που σημείωσε τα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα τα οποία υπάρχουν στην περιοχή και τη συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας – Ισραήλ.

Διαβάστε Επίσης