Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΟδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα στο Κυπριακό ζητά η Άγκυρα και επιμένει στη...

Οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα στο Κυπριακό ζητά η Άγκυρα και επιμένει στη διχοτομική γραμμή των «δυο λαών – δυο κρατών»

-

ΤΟΥΡΚΟ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΕΝΩ Ο ΕΡΟΓΛΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ «ΝΕΑ ΚΥΠΡΟ»

Οδικό χάρτη για επίλυση του Κυπριακού ζήτησε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης και Αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις Μπεσίρ Αταλάι, ο οποίος είπε επίσης ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στη μονομερή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη η συζήτηση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Σε ομιλία του στην κατεχόμενη Λευκωσία κατά τη διάρκεια των «εορτασμών» για την 39η επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο κ. Αταλάι ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος κατέβαλαν ειλικρινείς προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική πλευρά «προέβη σε κάθε θυσία που της αναλογούσε».

«Να περιμένει κανείς από τους Τουρκοκύπριους ότι θα παραιτηθούν της αυτοδιοίκησής τους, του ισότιμου καθεστώτος και του ισότιμου συνεταιρισμού και να ελπίζει ότι θα αποδεχθούν να ζήσουν ως μειονότητα αποτελεί κενού περιεχομένου όνειρο», πρόσθεσε ο Αταλάι.

Η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων που υπάρχουν στο νησί, ισχυρίστηκε.

Ο Αταλάι ανέφερε ότι «μπορεί να εξεταστεί κάθε εναλλακτική λύση υπό τον όρο ότι βασίζεται στη ιδρυτική βούληση των δύο λαών που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων» και πρόσθεσε ότι «το σημαντικό είναι να μην τεθούν οι Τούρκοι της Κύπρου υπό την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων».

Σημειώνοντας ότι αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, η τουρκική πλευρά απεύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για συνάντηση με στόχο την ταχύτερη έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Αταλάι είπε ότι κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι χρειάζεται χρόνο και ισχυρίστηκε ότι «το γεγονός ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν προέβη σε κανένα συγκεκριμένο βήμα προς την κατεύθυνση της διαδικασίας του Κυπριακού παρά το γεγονός ότι πέρασαν πέντε μήνες από την εκλογή του αποδυναμώνει τις προσδοκίες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει εποικοδομητική βούληση για λύση του προβλήματος».

Ο Αταλάι εξέφρασε την άποψη ότι είναι σημαντικό «οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχο αξιοποιώντας το κλίμα που επικρατεί χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή».

Πρόσθεσε ότι όταν υπήρξε αλλαγή στην τουρκοκυπριακή ηγεσία πριν τρία χρόνια, η τουρκοκυπριακή πλευρά δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που είχαν σταματήσει, ενώ «γίνεται αντιληπτό ότι πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να αρχίσει από μηδενική βάση».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για λύση σε συνεργασία με τις άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις και επανέλαβε την άποψη ότι πρέπει να χαραχθεί ένας «οδικός χάρτης σε σχέση με το μέλλον της διαδικασίας».

Από την άλλη, πρόσθεσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει τις μονομερείς προσπάθειες εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του νησιού που άρχισαν κατά την περίοδο του Δημήτρη Χριστόφια και υποστήριξε ότι σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι αποδεχθούν τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά για το θέμα, αυτό θα συμβάλει στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για κοινό μέλλον των δύο πλευρών στην Κύπρο.

«Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στην μονομερή εκμετάλλευση των πόρων που βρίσκονται στο νότιο μέρος του νησιού και μάλιστα να τις παρουσιάζει ως εγγύηση, τότε μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη η διαπραγμάτευση για λύση δύο κρατών», ανέφερε προσθέτοντας ότι με την στήριξη της Τουρκίας οι Τουρκοκύπριοι θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα που έχουν πάνω στους φυσικούς πόρους του νησιού και θα πάρουν το μερίδιό τους.

«Κανείς να μην αμφιβάλλει γι’ αυτό», σημείωσε. Ο Αταλάι επανέλαβε ακόμη ότι πρέπει να γίνουν βήματα για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνή κοινότητα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο ΕΡΟΓΛΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ «ΝΕΑ ΚΥΠΡΟ»

Εξάλλου, στην ομιλία του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου υποστήριξε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση, διότι η τουρκική ύπαρξη στην Κύπρο σχετίζεται με την ύπαρξη και την ασφάλεια ολόκληρου του τουρκικού έθνους.

Αναφερόμενος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη ο Ερογλου είπε ότι «γίνεται αντιληπτό ότι το ΕΣ θα συνεχίσει την ίδια γραμμή με τους προηγούμενους Ελληνοκύπριους ηγέτες».

Επανέλαβε την τουρκική θέση ότι δεν είναι κατοχικός ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο, αφού έφερε την ειρήνη και τη δημοκρατία τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και στην Ελλάδα.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αν υπάρχει κάποια κατοχή στην Κύπρο, αυτή γίνεται εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων που μετέτρεψαν σε ελληνικό το κράτος το οποίο ιδρύθηκε από κοινού το 1960.

Αναφερόμενος στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού που αναμένεται να επαναρχίσει τον Οκτώβριο, ο Έρογλου είπε ότι «πρέπει πλέον να έχει μια κατάληξη το κυπριακό ζήτημα» και ισχυρίστηκε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και να μετατρέψουν την Κύπρο σε νησί ειρήνης και σταθερότητας «πρέπει να αντιληφθούν τις πραγματικότητες και να έρθουν γρήγορα στο τραπέζι των συνομιλιών».

Υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, δύο κράτη με διαφορετική θρησκεία και γλώσσα.

«Ο τουρκοκυπριακός λαός θα συνεχίσει να διοικεί τον εαυτό του και μετά από μια λύση», είπε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.

«Η νέα Κύπρος θα πάρει τη θέση της εντός της ΕΕ και παράλληλα θα στηρίζει ενεργά και αποτελεσματικά την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε.

Ο κ. Ερογλου αναφέρθηκε και στα λεγόμενα εμπάργκο υποστηρίζοντας ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή των Τουρκοκυπρίων και ότι οι νέοι, οι επιχειρηματίες, οι καλλιτέχνες, οι «βουλευτές», οι αθλητές και οι «κρατικοί» και «κυβερνητικοί» πρέπει να μπορούν να συναντώνται ανεμπόδιστα με τους ομόλογούς τους σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Έρογλου, αναμένεται να αρχίσει μια έντονη και κρίσιμη διαδικασία στο Κυπριακό μετά τον Οκτώβριο.

Ο κ. Έρογλου είπε ότι το σημαντικότερο αποτέλεσμα της «ειρηνευτικής επιχείρησης του 1974», όπως χαρακτήρισε την εισβολή είναι η «ΤΔΒΚ», προσθέτοντας ότι «το κράτος μας είναι η δύναμή μας».

Στην κατεχόμενη Λευκωσία οι “εορτασμοί” κορυφώθηκαν στην λεωφόρο “Φαζίλ Κιουτσιούκ” όπου συγκεντρώθηκε κόσμος κρατώντας σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Διαβάστε Επίσης