Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΟ Ανδρέας Μαυρογιάννης συνομιλητής για το Κυπριακό

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συνομιλητής για το Κυπριακό

-

του Εθνικού Συμβουλίου λήφθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του σώματος, η οποία ενώ αρχικά είχε εξαγγελθεί ότι θα ήταν διήμερη, ολοκληρώθηκε γύρω στη μία και δεν θα υπάρχει σύνοδος αύριο.

Mavrogiannis Andreas 3Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Χρήστο Στυλιανίδη, το Εθνικό, που θα συνέλθει εκ νέου αρχές Σεπτεμβρίου, έλαβε απόφαση κατά μεγάλη πλειοψηφία και για το διορισμό του Ανδρέα Μαυρογιάννη ως συνομιλητή στο Κυπριακό.

Συμφωνήθηκε εξάλλου ότι θα είναι κατά 75% δεσμευτικές οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ το Σώμα αποφάσισε για συγκεκριμένους λόγους ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να συμμετέχει στις συνεδριάσεις.

Ο Εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επόμενη συνεδρίαση θα είναι αρχές Σεπτέμβρη και θα ασχοληθεί περισσότερο με θέματα ουσίας, περιγράμματος λύσης και ότι άλλο ήθελε αξιολογηθεί πριν από τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη για τη Γενική Συνέλευση, «αλλά και πριν μπούμε στις διαπραγματεύσεις που ως γνωστό μάλλον θα αρχίσουν Φθινόπωρο, ενδεχομένως και Οκτώβρη».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι στις γνωστές επτά ομάδες εργασίας θα υπάρχουν και υποεπιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου, οι οποίες από κοινού θα μπορούν να βοηθούν σε θέματα διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι οι γνωστές ομάδες εργασίας «θα είναι οι βασικοί μοχλοί συμβουλών αλλά και επεξεργασίας θέσεων του συνομιλητή και θα έχουμε ad hoc υποεπιτροπές του ΕΣ οι οποίες θα βοηθούν και θα ενισχύουν αυτές τις ομάδες εργασίας».

Για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως συνομιλητή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι επικυρώθηκε και το όνομα του συνομιλητή αλλά και η πολιτική θέση για ύπαρξη συνομιλητή.

«Ήταν ομόφωνη η θέση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πρόσωπο, πλην μιας επιφύλαξης εκ μέρους των Οικολόγων, και εκφράστηκε η διαφορετική θέση του ΑΚΕΛ στον ίδιο το θεσμό του συνομιλητή, όμως στο πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη υπήρξε μια κοινή τοποθέτηση κατά πολύ μεγάλη πλειοψηφία», συνέχισε.

Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι το Εθνικό επαναβεβαίωσε την πολιτική βούληση του σώματος και της ε/κ πλευράς ότι είναι έτοιμη να μπει σε διαπραγματεύσεις, «με στόχο τη σύντομη λύση του Κυπριακού, βέβαια πάντα στις γνωστές αποφάσεις και θέσεις του ΟΗΕ και η όλη αυτή πολιτική βούληση βασίζεται στις γνωστές αποφάσεις του ΕΣ του Σεπτεμβρίου του 2009».

«Την ίδια στιγμή το Εθνικό Συμβούλιο θέλει να τονίσει ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αδυναμία της ε/κ πλευράς έτσι ώστε να διαφοροποιηθεί από θέσεις αρχής σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της λύσης», είπε ο Εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για το τι αλλάζει με τους νέους κανονισμούς στη λειτουργία του Εθνικού, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ήταν βασική πολιτική θέση του Προέδρου για συνομιλητή και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη ενώ μίλησε και για τη συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων.

«Είναι και αυτό μια βασική θέση ότι φύγαμε από την ομοφωνία και πάμε στο 75% και είναι μια εξέλιξη σημαντική, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα βήμα προς τα εμπρός», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι το 75% και άνω δεσμεύει τον Πρόεδρο και αν διαφωνεί έχει το δικαίωμα να καταφύγει σε δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη προς περισσότερη συλλογικότητα.

«Πρέπει να κάνουμε νέα συγκεκριμένα βήματα προς νέα συλλογικότητα που όντως θα βασίζεται και στη λογική της πλειοψηφίας, οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης των θεμάτων, η σύγχρονη αντίληψη που πρέπει να διέπει τις σχέσεις ενός πολιτικού συστήματος να βασίζεται σε σχέσεις πλειοψηφίας αντί ομοφωνίας», συνέχισε.

Σε παρατήρηση ότι η τ/κ πλευρά επικρίνει την απόφαση για διορισμό συνομιλητή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι τουλάχιστον από την ώρα που ο Πρόεδρος εξήγγειλε και ως υποψήφιος αυτή τη θέση (για διορισμό συνομιλητή), «φαίνεται να μην υπάρχουν αντιδράσεις αρνητικές από το διεθνή παράγοντα και αυτό νομίζω είναι ένα καλό υπόβαθρο στο οποίο θα κτιστεί η τελική απόφαση όλου του διεθνούς παράγοντα και ενδεχομένως και της τ/κ πλευράς για να έχουμε συνομιλητή και συνομιλίες το Φθινόπωρο».

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Συμμαχίας Πολιτών για συμμετοχή στο Εθνικό, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η θέση που διατυπώθηκε, και υπήρξε ομοφωνία, ήταν ότι θα πρέπει να υπάρχει κάθοδος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και παρουσία βουλευτή που αυτό δεν υπάρχει.

Επιπρόσθετα, δεν ισχύει και η πρόνοια με βάση τη νέα απόφαση που αφορά στο 75% της πλειοψηφίας για θα την οποία θα είναι δεσμευτικές οι θέσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επίσης η Συμμαχία πολιτών δεν έχει εγγραφεί ακόμη ως κόμμα και δεν έχει διάρκεια ως κόμμα κάτι που περιλαμβάνεται μέσα στη νομοθεσία που αφορά τα κόμματα που έχει περάσει από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος τόνισε ότι θα καλεί από καιρού εις καιρό τον Πρόεδρο της Συμμαχίας για να τον ενημερώνει για ό,τι ήθελε προκύψει και θα θεωρεί ο Πρόεδρος ότι πρέπει να ενημερωθεί .

Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε εξάλλου να σχολιάσει ανακοίνωση του ΔΗΚΟ για τον Υπουργό Εσωτερικών, με αφορμή παρουσία του στο μνημόσυνο των καταδρομέων που σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου στις 15 Ιουλίου του 1974.

Ο κ .Στυλιανίδης είπε ότι «η Κυβέρνηση αποτελείται από συνασπισμό κομμάτων. Σε κάθε τέτοια Κυβέρνηση, ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες πιο προηγμένες πολιτικά από εμάς, υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες. Αυτή είναι μια εσωτερική διαφωνία που πρέπει να γίνει αποδεκτή ως εσωτερική διαφωνία».

Διαβάστε Επίσης