Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΜΠΑΓΙΣ: Λύση σε 6μερή Διάσκεψη και με διαδικασία εκλογής Πάπα της Ρώμης...

ΜΠΑΓΙΣ: Λύση σε 6μερή Διάσκεψη και με διαδικασία εκλογής Πάπα της Ρώμης από τους Καρδινάλιους

-

της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε κατά τη διάρκεια της τελετής ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ ο Τούρκος Υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγίς, όπου – είπε – συζήτησαν και το Κυπριακό.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Μπαγίς σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Ακσιάμ επεσήμανε ότι στην Προεδρία της Δημοκρατίας βρίσκεται τώρα ένα όνομα που είπε ανοικτά «ναι» στο σχέδιο Ανάν. Κατά τη συνομιλία τους, ανέφερε, συζήτησαν και το Κυπριακό και είχε μια εποικοδομητική στάση στο θέμα.

Είναι πρόθυμοι, υποστήριξε, για ένα βήμα στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών και στο θέμα ενός «σχεδίου Μπαν Γκι μουν». «Σίγουρα θέλουμε, αλλά και οι πλευρές πρέπει να το αποδεχθούν. Στο τέλος, εμείς δεν είμαστε ο συνομιλητής της ε/κ πλευράς. Δικός μας συνομιλητής είναι η Ελλάδα. Εμείς είμαστε οι δύο εγγυήτριες χώρες».

Είναι έτοιμοι, ισχυρίστηκε ο κ. Μπαγίς, για μια συνάντηση των έξι, Τουρκίας, Ελλάδας, «νότιας Κύπρου», ψευδοκράτους, Ηνωμένων Εθνών και της Βρετανίας. «Ξέρετε ότι για την εκλογή Πάπα οι Καρδινάλιοι κλείνονται σε ένα δωμάτιο. Μέχρι να εκλέξουν Πάπα δεν βγαίνουν από εκεί. Ιδού. Ελάτε να κλειστούμε σε ένα δωμάτιο και να μην βγούμε από εκεί εάν δεν το λύσουμε».

Ερωτηθείς εάν το σχέδιο Ανάν επανέρχεται στην επικαιρότητα, ο Τούρκος Υπουργός απάντησε:

«Αυτή τη φορά το όνομα δεν μπορεί να είναι σχέδιο Ανάν. Μπορεί να είναι σχέδιο Μπαν Γκι μουν. Κατ’ εμένα στο σχέδιο Ανάν οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης ήταν αρκετές. Είναι πιο λογικό η τουρκική και η ελληνική πλευρά να είναι πιο ανεξάρτητες στα εσωτερικά τους ζητήματα, αλλά σε θέματα όπως της ασφάλειας να υπάρχουν κοινοί μηχανισμοί».

Διαβάστε Επίσης