Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗΑΚΕΛ: Θεσμικά απαράδεκτος ο Υπουργος Δικαιοσύνης

ΑΚΕΛ: Θεσμικά απαράδεκτος ο Υπουργος Δικαιοσύνης

-

width=”448″/>Θεσμικά απαράδεκτο, χαρακτήρισε σήμερα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, Υπουργός Δικαιοσύνης να ερμηνεύει πολιτικά την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση για το Μαρί κατά τρόπο που εμπεριέχει πολιτική σκοπιμότητα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ απάντησε σε δηλώσεις στις οποίες προέβη νωρίτερα στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ακόμη ότι την ίδια ώρα, δυστυχώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνεχίζει σε μια γραμμή διχαστικού πολιτικού λόγου σε μια περίοδο που πρέπει να υπάρχει συλλογική διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία και τη διαχείριση του εθνικού προβλήματος.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, δεν θα ακολουθήσει τον Υπουργό σε αυτή τη γραμμή του διχαστικού πολιτικού λόγου, ούτε θα συνεχίσει να συνδράμει μια προσπάθεια που δυναμιτίζει το εσωτερικό κλίμα, παρά μόνο εκφράζει τη λύπη του.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ πρόσθεσε σε ό,τι αφορά την ουσία της τοποθέτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης πως μετά από κοπιώδη προσπάθεια μελέτης και των 615 σελίδων της απόφασης του Κακουργιοδικείου, «πουθενά δεν καταγράφονται ισχυρισμοί όπως αυτούς που ανέπτυξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε σχέση με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Υπάρχει, συνέχισε, ακόμη ένα ζήτημα, το οποίο δεν αφορά μόνο τον Υπουργό Δικαιοσύνης αλλά μια ευρύτερη συζήτηση. «Το Κακουργιοδικείο» ανέφερε, «αποφασίζει για ποινικές ευθύνες και μόνο για ποινικές ευθύνες», προσθέτοντας ότι «τα ζητήματα που συζητήθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια και αφορούν τις οποιεσδήποτε άλλες ευθύνες, είτε αστικές είτε πολιτικές έχουν πάρει άλλη πορεία».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως «από τότε είχε τοποθετηθεί, ως επικεφαλής του κράτους, αναγνωρίζοντας ότι οι συνολικές αδυναμίες αυτής της πολιτείας εκ των πραγμάτων αντανακλώνται και στο θεσμό του επικεφαλής του κράτους».

«Η επιμονή των κυβερνώντων και του ΔΗΣΥ στο διχαστικό αυτό λόγο δυστυχώς εξυπηρετεί μικροκομματικές και μόνο σκοπιμότητες. Δεν θα ακολουθήσουμε αλλά θα συνεχίσουμε να τεκμηριώνουμε με πολιτικά επιχειρήματα αυτά τα οποία είναι σωστά» δήλωσε, και πρόσθεσε πως «σε ό,τι αφορά την απόφαση του δικαστηρίου είναι καλά κάποιοι τελικά να την διαβάσουν και όχι να την ερμηνεύουν χωρίς την έχουν μελετήσει», διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται κατ’ ανάγκη στον Υπουργό.

«Το δικαστήριο αποφάνθηκε για τις ποινικές ευθύνες. Συνεχίζεται η διαδικασία, υπάρχει διαδικασία αγορεύσεων για μετριασμό της ποινής, θα υπάρξει επιβολή ποινής και ενδεχομένως και εφέσεις. Άρα ‘τοις φρονίμοις ολίγα’ ιδιαίτερα από εκείνους που κατέχουν θεσμική θέση σε αυτή την πολιτεία», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης