Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΑνώτερος κληρικός συνελήφθη για σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος στο Βατικανό

Ανώτερος κληρικός συνελήφθη για σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος στο Βατικανό

-

Υψηλόβαθμος κληρικός είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες για το νέο σκάνδαλο που ταλανίζει το Βατικανό και αφορά κατηγορίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

`Ερευνα της εισαγγελίας της Ρώμης με θέμα την συνολική δραστηριότητα της τράπεζα του Βατικανού “Ior”, οδήγησε σε τρεις συνολικά συλλήψεις, με την κατηγορία απάτης , ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και συκοφαντίας.

Οι συλληφθέντες είναι ο υψηλόβαθμος κληρικός της πόλης Σαλέρνο της Νότιας Ιταλίας, Νούντσιο Σκαράνο, ο χρηματιστής Τζοβάννι Καρίντσο και ο καραμπινιέρος Τζοβάννι Μαρία Τζίτο. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι Σκαράνο και Τζίτο προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικό αεροσκάφος για να μεταφέρουν από ελβετικές τράπεζες στην Ιταλία είκοσι εκατομμύρια ευρώ που ανήκαν σε φίλους του Ιταλού υψηλόβαθμου κληρικού.

Πριν από δυο εβδομάδες, ο κληρικός είχε λάβει κλήση σε απολογία από την εισαγγελία του Παλέρμο για ξέπλυμα πεντακοσίων εξήντα χιλιάδων ευρώ, και, για το λόγο αυτό, πριν από δυο ημέρες είχε παυθεί από τα καθήκοντα του οικονομικού διαχειριστή του Apsa, οργανισμού ακίνητης περιουσίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Πρόκειται για οργανισμό που έχει στην ιδιοκτησία του χιλιάδες ακίνητα και καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πριν από δύο ημέρες, ο πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας, την δημιουργία ειδικής επιτροπής για την ριζική αναδιάρθρωση της τράπεζας του Βατικανού “Ior”, τράπεζα στην οποία ο Νούντσιο Σκαράνο συνεχίζει να διατηρεί λογαριασμό.

Διαβάστε Επίσης