Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗΑναβλήθηκε για τρίτη φορά στην Ολομέλεια η ψηφοφορία επί της προτάσεως για...

Αναβλήθηκε για τρίτη φορά στην Ολομέλεια η ψηφοφορία επί της προτάσεως για μείωση ενοικίων

-

: Πέμπτη, 20 Ιούνιος 2013

Ούτε και σήμερα κατέστη δυνατό να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η πρόταση νόμου για μείωση ενοικίων, πρόταση που κατατέθηκε από τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιάννο Λαμάρη και της οποίας η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου είχε διεξαχθεί σε τέσσερεις συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Απριλίου και στις 16, 23 και 30 Μαΐου 2013, ενώ υπήρξαν και άλλες δυο αναβολές σε προηγούμενες συνεδρίες της Ολομέλειας.

Η πρόταση νόμου, όπως αρχικώς είχε κατατεθεί στη Βουλή, προέβλεπε τη μείωση, κατά την περίοδο από την 1η Μαΐου 2013 μέχρι την 30ή Απριλίου 2014, του ύψους του ενοικίου για επαγγελματικούς σκοπούς κατά 25%, υπολογιζόμενου επί του τελευταίου καταβαλλόμενου ενοικίου ή/και του ενοικίου που καταβάλλεται κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του.

Στόχος δε της προτάσεως ήταν και παραμένει η προσωρινή ανακούφιση των ενοικιαστών ακινήτων όσον αφορά το πληρωτέο ενοίκιο.

Από της πρώτης συνεδρίας στην Επιτροπή Εμπορίου, η Νομική Υπηρεσία είχε ενημερώσει τους Βουλευτές για την αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης και υπήρξε αρκετός προβληματισμός μεταξύ των Βουλευτών για το πώς θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα, προκειμένου να θεσμοθετήσουν, έστω και προσωρινώς, αυτό το μέτρο.

Την προηγούμενη Πέμπτη είχε γίνει και πάλιν αρκετή συζήτηση για την αναβολή που δόθηκε και συμφώνησαν όλοι στην αναβολή, με τη δέσμευση ότι θα ήταν η τελευταία και με την προσδοκία ότι θα ερχόταν από την Κυβέρνηση αντίστοιχη νομοθετική πρόταση που θα βοηθούσε, προκειμένου να ξεπερασθούν τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Έτσι, τέθηκε και πάλιν στη σημερινή ημερήσια διάταξη προς ψήφιση η σχετική πρόταση νόμου, όπως διαμορφώθηκε κατά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις στην Επιτροπή Εμπορίου και με τροπολογίες Βουλευτών, μερικές των οποίων κυκλοφόρησαν και στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας.

Κατά την εκφώνηση του τίτλου του νομοθετήματος στην Ολομέλεια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, έθεσε αίτημα προς αναβολή επικαλούμενος νέα στοιχεία που προέκυψαν, αντέδρασε ωστόσο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δηλώνοντας ότι, παρά τις προηγούμενες αναβολές και το χρόνο που δόθηκε στην Κυβέρνηση και στα κόμματα της συγκυβέρνησης, δεν ήλθε στη Βουλή οποιαδήποτε πρόταση εκ μέρους της Κυβέρνησης, επομένως, είπε, η οποιαδήποτε νέα αναβολή δεν θα αλλάξει την κατάσταση.

Με παρεμβάσεις τους Βουλευτές από άλλα κόμματα έθεσαν επίσης θέμα αξιοπιστίας της Βουλής, ενώ έγινε αναφορά και σε επιστολή ου Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, προς τα μέλη του κοινοβουλίου για το ζήτημα δήλωσης όπου υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Στο διάλογο που επακολούθησε μεταξύ των Βουλευτών, υπήρξαν και εισηγήσεις για αναβολή μόνον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση τη θέση της και ο Πρόεδρος του σώματος, Γιαννάκης Ομήρου, δεσμεύτηκε ότι θα φροντίσει στην επόμενη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων να παρίσταται και ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, προκειμένου να δοθεί γραπτώς ή προφορικώς η απάντηση της Κυβέρνησης και, αναλόγως, να προχωρήσει το κοινοβούλιο την προσεχή Πέμπτη στην τελική συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως νόμου.

Διαβάστε Επίσης