Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗΝα δοθούν 78 κατοικίες του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης σε πρόσφυγες ζητεί η...

Να δοθούν 78 κατοικίες του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης σε πρόσφυγες ζητεί η Κοινοβουλευτική Επ. Προσφύγων

-

Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 19 Ιούνιος 2013

Τη διάθεση 78 κατοικιών του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης σε δικαιούχους πρόσφυγες ζητεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, τα μέλη της οποίας αντιδρούν έντονα στη μη παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες που διέμεναν στο συνοικισμό Ανθούπολης.

Η Επιτροπή εξέτασε επίσης θέμα των εμπορικών κέντρων σε κυβερνητικούς οικισμούς τα οποία είτε είναι σε αχρησία, είτε άλλαξαν χρήση επενοικιαζόμενα.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά είπε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει η αξιοποίηση των 78 εκ των 244 αδιάθετων κατοικιών του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης από την Κυβέρνηση για τη στέγαση οικογενειών που έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Μέριμνας για παραχώρηση κατοικίας σε κυβερνητικό οικισμό, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης λόγω μνημονίου να τερματίσει την ισχύουσα πολιτική στέγασης των προσφύγων.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι απαιτείται η λήψη πολιτικής απόφασης και ότι η Επιτροπή με επιστολές της θα διαβιβάσει το αίτημά της στους αρμόδιους φορείς. Η κ. Κουκουμά διευκρίνισε ότι η εισήγηση για διαμόρφωση νέων κριτηρίων είναι απορριπτέα, καθώς πρόκειται για διαμερίσματα τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων που έχουν ανεγερθεί για οικογένειες με εισόδημα κάτω των 21.000 το χρόνο.

Ερωτηθείσα εάν με την πρόταση για παραχώρηση αυτών των οικιών εισάγεται διαδικασία από το παράθυρο, καθώς η Τρόικα τερμάτισε αυτή την πολιτική, η κ. Κουκουμά διερωτήθηκε εάν «θα πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια στην Τρόικα».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, Αδωνης Γιάγκου εξήγησε ότι ο Οργανισμός διαθέτει 240 μονάδες σε όλη την Κύπρο και συνεχίζει τις προσπάθειες μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε οι 78 μονάδες που αναγέρθηκαν για φτωχές οικογένειες να αξιοποιηθούν για στέγαση εγκριμένων προσφύγων για παροχή στέγης.

Διευκρίνισε ότι οι 78 μονάδες που ανήκουν στο σχέδιο χαμηλά αμειβόμενων, το οποίο επιχορηγείται από το κράτος δεν θα δημιουργήσει ανάγκη εκταμίευσης στο κράτος για να πάρει αυτές τις κατοικίες, αλλά θα αποτελεί λογιστική πράξη σε ότι έχει να δώσει ο Οργανισμός στο κράτος.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες μονάδες του Οργανισμού ο κ. Γιάγκου είπε ότι έχουν μειωθεί δραστικά οι τιμές, μειώθηκε στο 10% της αξίας η προκαταβολή και ανακοίνωσε ότι οποίος επιθυμεί να πάρει οικεία μπορεί να επικοινωνήσει με τον Οργανισμό. Είπε ακόμα ότι ο Οργανισμός για τρία χρόνια θα επιβάλλει 3,25% επιτόκιο για τα πρώτα τρία χρόνια και ακολούθως θα υπάρχει χρέωση ανάλογα με το επιτόκιο της αγοράς,

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει το θέμα της στέγασης των προσφύγων να μελετηθεί εφ΄όλης της ύλης. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ετοιμασθεί νέο πρόγραμμα κριτηρίων στη βάση του καταλόγου που έχει η μέριμνα ενώπιον της και να συνεκτιμηθεί ο παράγοντας καταφυγής των προσφύγων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων και η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Σοφοκλής Φυττής συμφώνησε όπως τα 78 σπίτια να διατεθούν στους πρόσφυγες που έχουν έγκριση για σπίτι σε συνοικισμό και πρόσθεσε ότι πρέπει η Κυβέρνηση να σκεφθεί και για τη στέγαση των υπολοίπων προσφύγων διατυπώνοντας τη θέση ότι εάν η Τρόικα έκοψε τα προγράμματα στέγασης φταίνε οι πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι δεν λέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής είναι ότι ο οργανισμός απαιτεί από το κράτος να καταβάλει στον Οργανισμό τα διοικητικά έξοδα, που ανέρχονται 600.000 ευρώ. Κάνοντας λόγο για μπαλωματική μέθοδο στέγασης των προσφύγων και διατύπωσε τη θέση ότι το κράτος πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του αναφορικά με τη στέγαση των προσφύγων με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.

Η κα Κουκουμά κατήγγειλε την απόφαση της Κυβέρνηση για μη παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες που αφορά 28 οικίσκους στην Ανθούπολη με καταστρατήγηση του κανονισμού της 6ηςτου Απρίλη 2006 και απορρίπτουν αυτούς τους ανθρώπους αφαιρώντας τους δικαίωμα που δόθηκε σε άλλους πρόσφυγες.

Εξήγησε ότι οι άνθρωποι έμεναν σε πολυκατοικίες στην Ανθούπολη, οι πολυκατοικίες αναδομήθηκαν και για την αναδόμηση οι άνθρωποι αναζήτησαν αλλού στέγη, κάποιοι ηλικιώμενοι πήγαν σε γηροκομεία, μία γυναίκα πήγε σε μοναστήρι, και τώρα που κτίστηκαν για αυτούς οι 28 οικίσκοι αντί να τους παραχωρηθούν παραχωρήθηκαν σε άλλους δικαιούχους.

Η κ. Κουκουμά απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η απόφαση λήφθηκε στις 18 Απριλίου που μπήκαν στη διαδικασία αναδόμησης, γηροκομεία και γυναίκα που βρίσκεται σε μοναστήρι, θα τους δοθεί κατοικία αργότερα, χωρίς να σκέφτονται τους στερούν το δικαίωμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης απαράδεκτη την τακτική αυτή, προσθέτοντας ότι δεν διαπραγματευόμαστε τα δικαιώματα τιτλοποίησης οικιών προς τους πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Σοφοκλής Φυττής είπε ότι δεν αποδεχόμαστε την εκτροπή από τους κανονισμούς.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά κέντρα, η κ. Κουκουμά είπε ότι σε πολλούς συνοικισμούς υπάρχουν εγκαταλελειμμένα εμπορικά κέντρα με υπενοικιάσεις σε μη εγκεκριμένες χρήσεις. Πρόσθεσε ότι έχει γίνει μηχανογράφηση για να καταβληθεί προσπάθεια ανάκτησης των εγκαταλελειμμένων καταστημάτων.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι τα εμπορικά κέντρα μετατράπηκαν σε περιοχές φαντάσματα ως απόρροια της λανθασμένης κυβερνητικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια

Διαβάστε Επίσης