Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΠυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία για εξαγωγή ενέργειας

Πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία για εξαγωγή ενέργειας

-

alt=”pirinika ergostasia” src=”/images/pirinika_ergostasia.jpg” height=”262″ width=”350″/>Ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσανατολίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Τουρκία σχεδιάζονται τρία πυρηνικά εργοστάσια. Στόχος και οι εξαγωγές ενέργειας.

Η Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέσης βρίσκεται κοντά στο 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κάθε χρόνο χιλιάδες πετρελαιοφόρα μεταφέρουν μέχρι και 150 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο. Η Τουρκία καλύπτει και τις δικές της ανάγκες κυρίως από εισαγωγές.

Τώρα η χώρα σχεδιάζει να αλλάξει πορεία και από εισαγωγέας ενέργειας να γίνει εξαγωγέας. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε πρόσφατα πως μέχρι το 2023 η Τουρκία θα καλύπτει το 30% των ενεργειακών αναγκών της από εθνικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ παράλληλα μέχρι τότε σχεδιάζονται και τρία πυρηνικά εργοστάσια.

Η ζήτηση είναι τεράστια και διαρκώς αυξάνεται. Η κατανάλωση την τελευταία δεκαετία διπλασιάστηκε από 130 δις κιλοβατώρες σε 240 δις κιλοβατώρες. Η Τουρκία είναι, μετά την Κίνα, η χώρα με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε ενέργεια. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοδοξεί το 72% των ενεργειακών αναγκών που καλύπτονται από το εξωτερικό να καλύπτεται μέσα στην επόμενη δεκαετία από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Πρόσφατα η Τουρκία έκλεισε μια συμφωνία ύψους 22 δις δολαρίων με ένα ιαπωνικο-γαλλικό κονσόρτσιουμ για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στην επαρχία Σινόπ στη Μαύρη Θάλασσα. Είχε προηγηθεί το 2010 μια άλλη συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία Rosatom. To εργοστάσιο θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2019 στην Μερσίνη.

Εν τω μεταξύ, σε αντίθεση, με ότι συμβαίνει σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, στην Τουρκία δεν υπάρχουν αντιπυρηνικές διαδηλώσεις.

Παράλληλα η Τουρκία επενδύει και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την προηγούμενη εβδομάδα εγκαινιάστηκε στην επαρχία Μπαλικεσίρ το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο. Η επένδυση ύψους 153 εκατομμυρίων ευρώ είναι μια συνεργασία ανάμεσα στη γερμανική εταιρεία Ε.ΟΝ και την τουρκική Sabanci Holding. Το πάρκο θα παράγει ετησίως πάνω από 500 εκατομμύρια κιλοβατώρες και θα καλύπτει τις ανάγκες 170.000 τουρκικών νοικοκυριών. Αυτή τη στιγμή και στην πόλη Κόνια επενδύουν 57 διεθνείς εταιρείες σε μια έκταση 60 εκατομμυρίων τ.μ.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Τουρκία είναι η χορήγηση αδειών. Σύμφωνα με τον Τανάι Σιντκί Ουγιάρ, από το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη, όποιος θέλει να πάρει μια άδεια για να φτιάξει ένα εργοστάσιο λιγνίτη ή ένα πυρηνικό εργοστάσιο, απλώς παίρνει μια άδεια. Για τις ανεμοτουρμπίνες κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Αυτό για τον Τούρκο επιστήμονα είναι υποκρισία σε μια τόσο ανεμογενή χώρα.

Από το 2007 δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις για νέες άδειες για ανεμοτουρμπίνες και αυτό γιατί η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο λιγνίτη και στα πυρηνικά εργοστάσια. Κατά την άποψη του Τούρκου ειδικού, η χώρα του θα τα κατάφερνε μια χαρά και μόνο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν χρειάζεται την πυρηνική ενέργεια.

Διαβάστε Επίσης