Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΑΚΕΛ: O κ. Κάρογιαν να σταματήσει να απευθύνεται σε λάθος αποδέκτες

ΑΚΕΛ: O κ. Κάρογιαν να σταματήσει να απευθύνεται σε λάθος αποδέκτες

-

για τις επικρήσεις κατά του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια,είπε μεταξύ άλλων: “Σε σημερινή τηλεοπτική συζήτηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κ. Κάρογιαν, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο τέως Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, ανταποκρινόμενος σε δική του απαίτηση, ενημέρωσε τον κ. Ντάουνερ ότι θα απέσυρε τις ούτω καλούμενες «γενναιόδωρες προτάσεις» του για το Κυπριακό. Ισχυρίζεται περαιτέρω ότι ο τέως Πρόεδρος έθεσε το εν λόγω ζήτημα σε συνάντηση με τον Έρογλου, και ότι οι Τούρκοι, έξυπνα φερόμενοι, είπαν ότι ήταν έτοιμοι να συζητήσουν το ζήτημα τον Σεπτέμβριο του 2011. Τότε, πάντα κατά τον κ. Κάρογιαν, ο τέως Πρόεδρος του διαμήνυσε ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει δέσμευση ότι θα απέσυρε όχι αμέσως αλλά το Σεπτέμβριο. Μετά από αυτό το ΔΗΚΟ αποχώρησε από τη συνεργασία.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας ποτέ δεν υποσχέθηκε σε κανένα ότι θα απέσυρε τις προτάσεις του. Εκείνο που είχε πει κατ’ επανάληψη είναι ότι η διαπραγμάτευση είναι μια ανοικτή και συνεχής διαδικασία και, ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος έχει την ευχέρεια, αφού συνεκτιμηθούν και αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, αν το κρίνει και αν το αποφασίσει, να εμπλουτίσει, να τροποποιήσει, να αναδιαμορφώσει ή να αντικαταστήσει προτάσεις.

Αυτή τη θέση ο τέως Πρόεδρος την τήρησε μέχρι τέλους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο έγγραφο συγκλίσεων που ετοίμασε ο κ. Ντάουνερ καταγράφεται ρητώς η ελληνοκυπριακή θέση ότι εφόσον ο κ. Έρογλου απορρίπτει τη διασταυρούμενη ψήφο τότε η ελληνοκυπριακή θέση είναι για μόνιμο Ελληνοκύπριο Πρόεδρο και Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο. Αυτά θέλουν να αποσύρουμε;

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η βάση και το κεκτημένο των συνομιλιών διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βγάλουμε τον κ. Έρογλου από τη δύσκολη θέση και θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ χειρότερες προτάσεις. Αυτή και αν θα είναι γενναιόδωρη παραχώρηση. Από εκεί και πέρα θέλουμε να υπογραμμίσουμε για μία ακόμη φορά ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει καμία απολύτως δέσμευση και μπορεί να απορρίψει, πλήρως ή μερικώς, τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί με τον Ταλάτ αλλά απορρίφθηκαν από τον Έρογλου. Συνεπώς, ο κ. Κάρογιαν απευθύνεται σε λάθος αποδέκτες.”

Διαβάστε Επίσης