Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΕΜΠΑΙΓΜΟΣ! Μετά από δική του παράκληση, λέει τώρα ο Αναστασιάδης, ότι...

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ! Μετά από δική του παράκληση, λέει τώρα ο Αναστασιάδης, ότι του έδωσαν το έγγραφο τα Ηνωμένα Εθνη…

-

ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ!

Τρεις μέρες μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με το έγγραφο συγκλίσεων και αποκλίσεων στις συνομιλίες για το Κυπριακό της περιόδου 2008 – 2012, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναγκάστηκε να προβεί σε δήλωση λέγοντας ότι του δόθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη μετά από δική του παράκληση.

Το έγγραφο είχε δοθεί στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου από αρκετές, γεγονός που αποκάλυψη την Πέμπτη ο Τουρκοκύπριος πολιτικός Ιζέτ Ιτζιάν, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση του με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προβάλλοντας την εκδοχή ότι δεν … γνώριζε τίποτα, στη δήλωση του σημειώνει αναφέρει ότι ζήτησε να του δοθεί το έγγραφο, σημειώνοντας ότι αυτό δεν έγινε για να αποτελέσει το έγγραφο τη βάση επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ότι «σε απάντηση των όσων ανησυχιών ή άλλων σχολίων εκφράζονται σε σχέση με το έγγραφο συγκλίσεων ή αποκλίσεων για τα έτη 2008-2012», επιθυμεί να δηλώσει πρώτον, ότι «το έγγραφο δεν κατατέθηκε από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά μου εδόθη κατόπιν δικού μου αιτήματος».

Αυτό σημειώνει, «όχι, βεβαίως, για να αποτελέσει τη βάση επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν, αλλά για να είναι σε θέση η ελληνοκυπριακή πλευρά, στο στάδιο της καλής προετοιμασίας, να γνωρίζει πώς με σοβαρότητα και τεκμηρίωση θα αποσύρει όσες των προτάσεων κρίνονται από την πλειοψηφία του λαού και των πολιτικών ηγεσιών ως απαράδεκτες».

Δεύτερο, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «είναι καλά γνωστή η θέση μου πως, παρά την επιθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο, τούτο είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί στο παρόν στάδιο, λόγω της επικέντρωσης της προσοχής του ιδίου και της Κυβέρνησής μου στην αντιμετώπιση των τόσων προβλημάτων που επισώρευσε η οικονομική κρίση, κάτι που γίνεται αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους, των Ηνωμένων Εθνών μη εξαιρουμένων».

Τρίτον, σημειώνει ότι θεωρεί την ίδια ώρα «αχρείαστες και χωρίς αντικείμενο τις όποιες αντιπαραθέσεις, αφού, ήδη, έχει καθοριστεί νέα Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, στις 15 Ιουνίου, κατά την οποία θα παρουσιάσω, με βάση το προεκλογικό μου πρόγραμμα, ολοκληρωμένες προτάσεις που θα αφορούν όχι μόνο το νέο αναβαθμισμένο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, τον διορισμό συνομιλητή, τις ομάδες εργασίας και εμπειρογνωμόνων, την ετοιμασία συνολικού πλαισίου προτάσεων, αλλά και της νέας διαδικασίας που θα πρέπει να συμφωνηθεί προ της ενάρξεως του όποιου νέου κύκλου συνομιλιών».

Διαβάστε Επίσης