Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΤο άκρον άωτο της υποκρισίας: Η κατοχική δύναμη προκλητικά μιλά για τετελεσμένα...

Το άκρον άωτο της υποκρισίας: Η κατοχική δύναμη προκλητικά μιλά για τετελεσμένα από την Κ.Δ. με το φυσικό αέριο

-

ΕΞ. ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου με αφορμή τις εξελίξεις στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, αλλά, όπως αναφέρεται σε τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ, οι δύο άνδρες συζήτησαν το Κυπριακό και την κατάσταση στο Ιράκ.

Η τηλεφωνική επικοινωνία, σημειώνεται, έγινε χθες, μια μέρα με την τηλεφωνική συγνώμη που ζήτησε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου από τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν για τα θύματα του Μαβί Μαρμαρά. Ο Νταβούτογλου ενημέρωσε τον κ. Κέρι για τις εξελίξεις στο θέμα των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε στον Αμερικανό ομόλογό του τις απόψεις της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας λάθος ενέργεια την σκέψη να τεθούν τα αποθέματα υδρογονανθράκων του νησιού εγγύηση σε ένα επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης ή άλλο μοντέλο δανειοδότησης που θα δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ε/κ πλευρά.

Τόνισε δε στον Τζον Κέρι ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά τα τετελεσμένα που προσπαθεί να εφαρμόσει η ε/κ πλευρά με αφορμή την οικονομική κρίση, επαναλαμβάνοντας στον Αμερικανό ΥΠΕΞ την επιθυμία της Τουρκίας και την τ/κ πλευράς για μια λύση που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις.

Του υπογράμμισε επίσης ότι ο μοναδικός δρόμος για την διαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού πριν από τη λύση είναι οι προτάσεις της τ/κ πλευράς το 2011 και το 2012 και η επίτευξη μιας συμφωνίας επίλυσης του προβλήματος υπό την επίβλεψη του ΓΓ του ΟΗΕ.

Η συνομιλία των δύο Υπουργών, σημειώνεται, διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ φέρεται να ακολούθησε της τηλεφωνικής συνομιλίας των Κέρι και Νταβούτογλου.

Διαβάστε Επίσης