Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗΕξυγίανση της Λαϊκής σήμερα, ή άτακτη χρεοκοπία την Τρίτη, προειδοποιεί ο Διοικητής...

Εξυγίανση της Λαϊκής σήμερα, ή άτακτη χρεοκοπία την Τρίτη, προειδοποιεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

-

Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 22 Μάρτιος 2013

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ

Εάν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο για εξυγίανση των πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων που συζητείται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομική Επιτροπή Οικονομικών και με αυτό θα εξυγιανθεί η Λαϊκή Τράπεζα από την Ολομέλεια της Βουλής η Κύπρος την Τρίτη θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία προειδοποίησε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητρίαδης.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η πλειοψηφία των Βουλευτών φέρεται να αντιδρά στο σχέδιο για τη Λαϊκή επειδή εκτιμά πως είναι άδικο να πληρώσουν το κόστος μόνο μια μερίδα καταθετών.

Σύμφωνα πάντα με αυτές τις πηγές ο Διοικητής ζήτησε από τους Βουλευτές να δηλώσουν πόσοι εξ αυτών διαθέτουν καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Η αναφορά του Διοικητή προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο που υπέδειξε στον Διοικητή ότι «δεν θα μας υποβάλετε πως θα λειτουργήσουμε».

Ο Διοικητής απάντησε πως δεν παρίσταται στη συνεδρία για να υποβάλει πρόγραμμα εξυγίανσης και πρόσθεσε ότι εάν δεν παρουσιάσουμε πρόγραμμα εξυγίανσης τη Δευτέρα για να μπορέσουμε να μπούμε στο μηχανισμό στήριξης την Τρίτη θα οδηγηθούμε σε άτακτη χρεοκοπία.

Ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε τη θέση ότι μπορούμε να φύγουμε από το ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με το πρόγραμμα εξυγίανσης της Λαϊκής εξοικονομούνται τα 3,6 δις από τα 5,8 δις που ζητά το Eurogroup και θα απομένει να εξευρεθούν τα άλλα 2,2 δις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης στη Λαϊκή την Τρίτη θα παρασχεθεί ρευστότητα από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας.

Κατά τη συνεδρία τέθηκε το ερώτημα εάν είναι δυνατό να επιστρέψουμε στο γενικό κούρεμα καταθέσεων με κούρεμα και καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φοίβος Αθανασίου ανέφερε ότι το κούρεμα όλων των καταθέσεων δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων με Eurogroup και τυχόν επαναφορά του θα γίνει μόνο από την κυπριακή Κυβέρνηση.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει το διαχωρισμό των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας και τη μεταφορά των ανασφάλιστων καταθέσεων (πέραν των 100.000 ευρώ) και των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην τράπεζα γέφυρα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή με αυτό τον τρόπο η Λαϊκή Τράπεζα αποξενώνεται από τις ζημιές που υπέστη στην Ελλάδα.

Διαβάστε Επίσης