Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗΓΓ ΑΚΕΛ : Να αποσυρθούμε από τον Μηχανισμό, να επιδιώξουμε άλλες λύσεις

ΓΓ ΑΚΕΛ : Να αποσυρθούμε από τον Μηχανισμό, να επιδιώξουμε άλλες λύσεις

-

19 Μάρτιος 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 10ΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Να αποσύρουμε την αίτηση μας για βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης και να επιδιώξουμε άλλες λύσεις, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σε ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει επεξεργαστεί προτάσεις οικονομικού χαρακτήρα που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την Τρόικα και εντός της Ευρωζώνης.

Το ΑΚΕΛ, είπε, ετοίμασε πακέτο από μέτρα με βασικό πυλώνα την έκδοση Εθνικού Ομολόγου Αλληλεγγύης 10ετούς διάρκειας, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τις ανάγκες της οικονομίας.

Οσον αφορά στις ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους μέχρι και το 2016 θα μπορούσαν να καλυφθούν είτε από ξένη πηγή χρηματοδότησης με δανεισμό από τρίτη χώρα ή ξένες τράπεζες που έχουν τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο, είπε.

Ζήτησε επίσης να δημοσιευτούν τα ονόματα όσων απέσυραν λεφτά από τις κυπριακές τράπεζες το τελευταίο διάστημα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ως λαός βρεθήκαμε μπροστά σε δυσκολίες. Τώρα διαθέτουμε ακόμα ένα μεγάλο όπλο: το φυσικό μας πλούτο και την πολλή δουλειά που έγινε για να έχουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης του», είπε.

Αναφερόμενος στο κούρεμα των καταθέσεων είπε ότι η Κύπρος γίνεται το πειραματόζωο του εγχειρήματος αυτού και ανέφερε ότι πίσω από τα μυαλά κάποιων υπάρχουν σχέδια για το Κυπριακό και τον έλεγχο του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Υπενθύμισε ότι λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης έλεγε ότι βρισκόταν πολύ κοντά στην εξεύρεση δανείου-γέφυρας για κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών, ενώ τάχθηκε κατά του κουρέματος και άσκησε κριτική κατά του κ. Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης για τα όσα δήλωσαν ή έπραξαν πριν τις εκλογές και την απόφαση του Eurogroup και όσα δήλωσαν μετά.

Μίλησε για τεράστια ζημιά που ήδη έγινε, λέγοντας ότι η συμφωνία Αναστασιάδη-Eurogroup θα οδηγήσει σε φυγή των ξένων εταιρειών και καταθέσεων με τεράστιες αλυσιδωτές επιπτώσεις.

«Με δύο λόγια, μετά τη συμφωνία Αναστασιάδη-Eurogroup πρέπει να ξεχάσουμε την Κύπρο όπως τη ξέραμε», είπε και σημείωσε ότι αν αποδεχθούμε τη συμφωνία, κανένας δεν εγγυάται πως οι συνέπειες της δεν θα οδηγήσουν σε νέα πιο οδυνηρά μέτρα.

«Το κούρεμα των καταθέσεων δεν θα είναι το αναγκαίο πικρό ποτήρι που πρέπει να καταπιεί η Κύπρος για να ξεκινήσει η ανάκαμψη, πολύ απλά γιατί δεν θα υπάρχει μετά το κούρεμα καμία προϋπόθεση για να κτίσουμε πάνω της την ανάκαμψη», ανέφερε.

Εξέφρασε τη θέση ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι συστημική και μας παρείχε δυνατότητες σκληρής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Εκανε επίσης για ένα ψεύτικο δίλημμα ότι εάν δεν αποδεχθούμε το κούρεμα, θα πάμε σε άτακτη χρεοκοπία.

Αναφερόμενος στη λύση του προβλήματος, είπε ότι πρέπει να διασφαλίζει την εμπιστοσύνη των καταθετών προς το τραπεζικό τομέα και να διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

«Το αποτέλεσμα αυτού που έχουμε ενώπιον μας σήμερα δεν διασφαλίζει κανένα από τα δύο. Γιατί λοιπόν να αποδεχθούμε την είσοδο μας σε ένα φαύλο κύκλο αβεβαιότητας που είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα μας φέρνει ενώπιον των ίδιων διλλημάτων με νέα πιο επαχθή μέτρα; Γιατί να αποδεχθούμε ένα μέτρο που δεν επιβλήθηκε ποτέ πουθενά αλλού;» διερωτήθηκε.

Ο κυπριακός λαός, συνέχισε, που πάλεψε για την πατρίδα του, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τη ζωή του, μπορεί να το ξανακάνει και να κερδίσει τη μάχη.

«Αρκεί να ξέρει πως θυσιάζεται για τις δικές του αξίες και όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου και των μονοπωλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν του αξίζει να τον καταδικάσουμε σε αδιέξοδα. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Η ευθύνη μάς βαραίνει όλους» κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης