Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑBΛΑΝΤΙΜΙΡ ΤΣΙΖΟΦ: Σε κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος οδηγεί η απόφαση του...

BΛΑΝΤΙΜΙΡ ΤΣΙΖΟΦ: Σε κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος οδηγεί η απόφαση του Eurogroup

-

Τρίτη, 19 Μάρτιος 2013

Ο ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ (ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ)

Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντιμίρ Τσιζόφ δήλωσε την Τρίτη ότι ο προτεινόμενος φόρος επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες είναι σαν μια αναγκαστική απαλλοτρίωση (ιδιωτικής περιουσίας) και αυξάνει τον κίνδυνο, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

Ο φόρος επί των τραπεζικών καταθέσεων, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας διάσωσης της Κύπρου από την Ευρωζώνη, “φαίνεται κάτι παρόμοιο με την αναγκαστική απαλλοτρίωση”, δήλωσε ο κ. Τσιζόφ από τη Μόσχα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μέσω τηλεδιάσκεψης.

“Η αρχή… είναι λάθος”, πρόσθεσε.

“Και υπάρχει και μια άλλη απειλή. Όταν οι τράπεζες ανοίξουν, ο κόσμος θα σπεύσει να αποσύρει τις καταθέσεις του – αυτό είναι μια άλλη απειλή – και στη συνέχεια το σύνολο του τραπεζικού συστήματος μπορεί να καταρρεύσει», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Η απόφαση αυτή είναι επικίνδυνη λόγω πιθανών κοινωνικών επιπτώσεων στην Κύπρο και είναι επικίνδυνη από την άποψη της ενεργοποίησης ενδεχόμενου ντόμινο επιπτώσεων σε χώρες της Ευρωζώνης», είπε, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Οι Ρώσοι αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος από τα δισεκατομμύρια ευρώ που πραγματοποιήθηκε στο κυπριακών τραπεζών από ξένους καταθέτες. Είναι οι τράπεζες είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένα στο νησί.

Παρόλο που δεν είναι επίσημα στην ημερήσια διάταξη, ο κ. Τσιζόφ είπε ότι το θέμα της Κύπρου αναμένεται να τεθεί στις συνομιλίες που θα έχουν Πέμπτη και Παρασκευή στη Μόσχα η ρωσική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε Επίσης