Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΟ Λευκός Οίκος παρακολουθεί την κατάσταση στην Κύπρο

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί την κατάσταση στην Κύπρο

-

ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ

Η αμερικανική Κυβέρνηση “παρακολουθεί στενά” την κατάσταση στην Κύπρο, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας ότι “μια ισχυρή και σταθερή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών”.

O εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup και ειδικότερα για το κούρεμα στις κυπριακές τράπεζες, το οποίο ταρακούνησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

“Προφανώς, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση αυτή την στιγμή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, υπογραμμίζοντας ότι “είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την ανάπτυξη και για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους”.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις για την Κύπρο είναι το πρώτο θέμα στις οικονομικές ειδήσεις στα αμερικανικά ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων, καταγράφονται οι τελευταίες εξελίξεις, όπως η αναβολή για αύριο Τρίτη, της σύγκλησης της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής, η διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, το βράδυ της Δευτέρας, για πιθανή τροποποίηση της απόφασης, καθώς και η απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες, πιθανόν μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μαζικής απόσυρσης των καταθέσεων.

Στο σύνολό τους, οι αναλυτές και οικονομολόγοι κάνουν λόγο για απόφαση άνευ προηγουμένου, καθώς είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης και μετά από ανάλογα πακέτα ενίσχυσης σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, που “κοινοί” καταθέτες καλούνται να αναλάβουν μέρος του κόστους ενός τέτοιου πακέτου, εκτιμώντας ότι πρόκειται για “επικίνδυνη απόφαση”.

Η μεγαλύτερη κριτική γίνεται για το γεγονός ότι επιβάλλεται κούρεμα ακόμα και στις υποτιθέμενα εξασφαλισμένες, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταθέσεις ύψους έως 100.000 ευρώ, κίνηση που χαρακτηρίζεται έως “νομιμοποιημένη ληστεία”.

Αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος υποστήριξε ότι η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρότειναν να μην επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ αλλά η πρόταση, κατά τον Σόιμπλε, απορρίφθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τέλος, η απόφαση για την Κύπρο εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρωζώνη συνολικά, καθώς αναμένεται να κλονίσει την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε Επίσης