Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Εξαίρεση μικροκαταθετών από την εφάπαξ εισφορά ζητούν οι Σοσιαλιστές

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Εξαίρεση μικροκαταθετών από την εφάπαξ εισφορά ζητούν οι Σοσιαλιστές

-

2013

ΧΑΝΕΣ ΣΒΟΜΠΟΝΤΑ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Την εξαίρεση των μικρών καταθετών από την εφάπαξ έκτακτη εισφορά στην Κύπρο, ζήτησε σήμερα η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρωβουλής, επιμένοντας ότι τα έκτακτα μέτρα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κοινωνική ισορροπία.

«Η Κύπρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο και βιαστικές αποφάσεις που προκαλούν αβεβαιότητα στον κυπριακό λαό θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομάδας Χάνες Σβόμποντα, προσθέτοντας ότι «η εφάπαξ έκτακτη εισφορά για την κρίση είναι ένας τρόπος συλλογής μέρους των πόρων που απαιτούνται για την Κύπρο, όμως αυτό θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν περάσει μια ζωή καταθέτοντας στην άκρη μικρές οικονομίες».

«Κατά συνέπεια, οι μικρές καταθέσεις πρέπει να εξαιρούνται από αυτή την έκτακτη εισφορά», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνική ισορροπία και δικαιοσύνη είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε αυτή η δανειακή σύμβαση να στηριχτεί από τον κυπριακό λαό».

«Οι μεγαλύτερες θυσίες οφείλουν να γίνουν από αυτούς που έχουν τα περισσότερα μέσα», τόνισε.

Ο κ. Σβόμποντα καλωσόρισε την αρχή επί της οποίας η ΕΕ συμφώνησε να στηρίξει την Κύπρο, αυτό δείχνει ότι η αλληλεγγύη εντός της ευρωπαϊκή οικογένειας είναι ουσιαστική, όμως τώρα θα πρέπει να υπάρξουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, ώστε να αποφευχθούν νέες κρίσεις στο μέλλον. «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν αυστηρά μέτρα για αποφυγή ξεπλύματος χρήματος», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Διαβάστε Επίσης